TEKSANDER kurucu Başkanı Ömer Sarıoğlu, 2014 yılı içerisinde sanayi odasını kuracaklarını söyledi.
Tekirdağ’ın 5 ilçesinde olan Ticaret Sanayi Odası’na kayıtlı olan sanayicilerin tek çatı altında toplanarak Tekirdağ Sanayi Odası kurulması çalışma başlatmıştı. TOBB’a müracat eden sanayiciler 2 aylık yasal süre geçmesine rağmen olumlu cevap alamamıştı. Bunun üzerine sanayiciler TOBB’un taleplerine cevap vermemesini red sayarak bölge idare mahkemesine itiraz başvurusu yaptı.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Tekirdağ’ın 5 ilçesindeki Ticaret Sanayi Odası’na kayıtlı olan sanayiciler, bir dernek adı altında birleşme kararı aldı. Hürriyet Mahallesi Baykallar mevkiinde modern bir binada faaliyete geçen Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) basın aracılığı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Çerkezköy OSB öncülüğünde Tekirdağ’ın tüm ilçe ve OSB’lerinden temsilcisi 19 sanayicinin bir araya gelmesiyle oluşan Tekirdağ Sanayi Odası kurucu müteşebbis heyeti derneğin kurulma sürecini basınla paylaştı.
Tekirdağ Sanayi Odasını kurmak üzere yola çıkaran sebepleri dile getiren TEKSANDER Kurucu Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Trakya da devletimiz ve hükümet tarafından uygulanan çok önemli iki proje var birisi 10 milyar lira bütçeli Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) diğeri ise 15 ana başlıkta yatırım programlanan 3.2 milyar liralık bütçeye sahip Ergene Havzası Koruma Eylem planı. 6 Mayıs 2011 tarihinde Çerkezköy OSB’de Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından açıklanan Ergene Havzası koruma eylem planının en önemli ayaklarından biri Ergene Nehri’ne bırakılan evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmasıdır. Ergene’yi atık sudan kurtarmak amacıyla eylem planı kapsamında derin deşarj projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje ile Ergene havzasındaki 10 OSB’nin endüstriyel atık suları nehri görmeden, arıtılmış bir şekilde 56 km’lik boru hattı ile Marmara Denizine 4800 metre dip akıntıda 47,5 metrede deşarj edilecektir. Çalışmaları Ergene havzası koordinatörü Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın yönetiminde ülkemizin saygın üniversitesi gözetiminde yürütüyoruz. Çevreci ve yeşil üretim için ergene havzası sanayicilerinin birlikte adım atabilmeleri ve bu büyük projelerin hayata geçmesi için Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulma çalışmasını yürütüyoruz.” diye konuştu.
Tekirdağ Sanayi Odası’nı 2014 yılı içerisinde kurmayı planladıklarını aktaran Sarıoğlu, “Tekirdağ ilimizde yeni kurulan OSB’lerle birlikte toplam 13 OSB bir serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaklaşık 1200 sanayi kuruluşu bölgelerin dışında da yaklaşık 200 sanayi kuruluşu olmak üzere ilimizde toplam 1400 sanayi kurulu üretim yapmaktadır. Bu sayılardan yola çıktığımızda ülkemizin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Tekirdağ ilimizde sanayicileri temsil edecek bir odanın kurulması talebimiz bulunmaktadır. İlimizde 5 adet TSO var. Maalesef il genelindeki 1400 sanayici bu 5 odaya dağıldığından odalarımız yönetimlerinde yer bulamıyoruz. Oda yönetimleri esnaf ve tüccar arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. Esnaf ve tüccar arkadaşlara olumsuz bir düşünce içinde değiliz. İlimizde en büyük Çorlu TSO’dur. Çorlu TSO’nun 5000 üyesi var yaklaşık 750’si sanayici, ardından Çerkezköy TSO’nun 3000 civarında üyesi var ve bu üyelerin 400 kadarı sanayici kalan 350 sanayicimiz ise 3 odamıza dağılmış durumda. Sanayi kenti olan ilimizde faaliyet gösteren 5 odamızın başkanları arasında şu anda sanayici olan başkanımız bulunmamaktadır.” dedi.
TOBB’un 2 ay geçmesine rağmen taleplerine cevap vermediğini kaydeden Sarıoğlu, “Sanayi odası olarak kurmak üzerde yaptığınız çalışmalar sonuçsuz kaldı. Bunu red olarak değerlendirip idare mahkemesine itiraz ettik. Biz TEKSANDER olarak sanayicilerle yaptığımız toplantılarda şirket merkezlerimizi Tekirdağ’a getirmek için çalışıyoruz. Sanayi odası kurulmasıyla ilgili de 18 bin üyesi olan 5 ilçedeki TSO’ların yaklaşan yerel seçimler sebebiyle şu anda sadece durumumuz anlatmak için Tekirdağ Valisi Ali Yerlika’nın desteğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Şeklinde konuştu.