Tekirdağ Valiliği nden yapılan yazılı açıklamada, Tekirdağ ın toplam yüz ölçümünün 6 milyon 313 bin dekar olduğu ve bu alanın 3 milyon 884 bin 225 dekar ında tarım yapıldığı bildirildi.
Tekirdağ da 41 bin 595 ton üzüm üretildiği belirtilen açıklamada, Türkiye şarapçılık üzüm üretiminin yüzde 6.2 sinin Tekirdağ da üretildiği ifade edildi.
Tekirdağ yüz ölçümünün yüzde 61.5 inde tarım yapıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Birim alandan en yüksek verimi almak, çevreye zarar vermeden üretim yapmak ve birim alandaki maliyeti düşürmek için tarım topraklarının analiz ettirilmesi ve buna göre gübreleme yapılabilmesi için 2006 yılında mikro ve makro element analizlerini yapabilen bir laboratuvar projesi hazırlayarak Tekirdağ İl Özel İdaresi kaynağı ile Tekirdağ Ticaret Borsasında hayata geçirilmiş ve yetkilendirilmiştir. Ayrıca çiftçileri bilinçlendirmek ve doğru numune almalarını sağlamak amacıyla 1000 adet afiş, 5000 adet broşür ve 10 bin adet numune kartı bastırılarak köylere ve üreticilere ulaştırılmıştır. "
Açıklamada ayrıca, 2008 yılında 136 üreticinin toprak tahlili yaptırdığı ve 31 milyon 286 bin 24 TL toprak analizi desteği aldığı, 2009 yılında ise Toprak Tahlil Laboratuvarında 2 bin 575 üreticinin 337 bin 51 dekar alanda toprak tahlili yaptırdığı ifade edildi.
Toprakta yapılan analiz sonucunda organik maddenin düşüklüğünün dikkat çektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bunu önleyebilmek için mutlaka baklagil yem bitkileri ekilmeli ve anız yangınlarından kaçınılmalıdır. Bu amaçla ilimizde birim alandan en yüksek verimi almak, çevreye zarar vermeden üretim yapmak ve birim alandaki maliyeti düşürmek amacı ile çiftçilerimiz topraklarını analiz ettirmeli, buna göre gübreleme yapılması gerekmektedir."
Açıklamada, çiftçilerin toprak analiz desteği alabilmesi için Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiği belirtildi.