Tekirdağ CHP kadın kolları tarafından kadına seçme ve seçilme hakkının verilişini 78. Yıl dönümünde Atatürk anıtı önünde saygı duruşu , İstiklal marşı sonrası yapılan konuşmalarla kutlandı.
SEÇMEK YETMİYOR , SEÇİLMEK VE YÖNETMEK İSTİYORUZ.
Tekirdağ CHP İl kadın kolları başkanı Hülya Karaağaç günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak M. Kemal Atatürk önderliğinde TBMM de 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleşmiştir.
Kadınların 19 Y.Y da başlayan haklı mücadeleleri ve M. Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda bir çok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir.
1908 de kurulan ilk kadın derneği 1919 da kadınların Kastamonu mitingi , 1923 de Nezihe Muhittin tarafından kurulmak istenen kadınlar halk fırkası ve 1923 de siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların ; 1930 da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının, 1933 de Muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934 de TBMM de, seçme seçimle hakkını elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur.
Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri CHP milletvekili olarak meclise girmiştir. Anyasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demek yeterli değildir. Kadınlar anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe “sonuçlarda eşitlik” sağlayamıyor. Asıl olan sonuçlarda eşitlik anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır.Anayasa ile güvence altına olan bu hak erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar devrimci talebimiz olan %50 yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitim de, siyasette , yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alnında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz dedi.
Bu gün 5 aralık kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü artık seçmek yetmiyor seçilmek ve yönetmek istiyoruz diyen başkan Karaağaç 12 Haziran 2011 seçimlerinde TBMM deki 550 milletvekilinden 78 hükümetteki 26 bakandan biri , yerel yönetimlerde kadın oranı %2,5, 2924 Belediye başkanından 26 ‘sı , 34.210 muhtardan 65’i , kadın olduğunu belirtti.
81 valinin biri, 103 rektörden 5’i, 428 vali yardımcısından 7’si 795 kaymakamdan 22’si , 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın 26 müsteşar arasında hiç kadın yok diye kadınlara verilen görevleri tek tek sıraladı.
Konuşmaların ardından kutlama telgrafı gönderen CHP genel başkan yardımcısı Faik Öztrak, Mv. Dr. Candan Yüceer, ve Emre Köprülü’nün Telgrafı okundu.