info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2710
Dolar Satış
:
35.3346
Euro Alış
:
36.2762
Euro Satış
:
36.3416
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarım havzaları tanıtım toplantısı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Müdürlüğü nün (TÜGEM) İstanbul ve Tekirdağ Tarım İl Müdürlükleriyle birlikte organize ettiği tanıtım toplantısı, Tekirdağ da yapıldı.

Belediye Kültür Merkezinde yapılan toplantıda konuşan TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, Türkiye de tarımsal arazilerin son derece kötü biçimde kullanıldığını, bu nedenle ülkede her yıl Kıbrıs adası büyüklüğündeki toprağın vasfını yitirerek kaybolduğunu söyledi.
Türkiye de tarım topraklarının tomografisi ni çektiklerini ifade eden Şentürk, bugüne kadar tarımsal alanda yapılan üretim ve kalkınma planlarının sadece coğrafi bölgeler ile idari sınırların esas alınarak yapıldığını belirtti. Bunun, Türkiye için büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Şentürk, sanayi için planlama yapılırken, tarım planlamalarının yapılmadığını bildirdi. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Projesinin tarımdaki geri kalmışlığı ve çiftçinin mağduriyetini ortadan kaldıracağını ifade eden Şentürk, "Ülkemizde her yıl Kıbrıs adası kadar toprak yok oluyor. Bununla birlikte, 900 bin ton ürün de gidiyor. Uğruna kan döktüğümüz, şehit verdiğimiz toprakları hor kullanıyoruz. Bundan sonra yapılacak yeni planlama yöntemleriyle iklim değişikliklerine göre çeşitli tedbirleri öngördük" dedi.
Şentürk, proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, tarım arazileriyle ilgili 527 milyon 782 bin toprak, iklim, sınıflandırma ve çiftçi kayıt sistemi verilerinin, oluşturulan veri tabanı sistemine yüklendiğini belirtti. Türkiye nin tarım arazisi bakımından 30 farklı havzaya bölündüğünü anlatan Şentürk, ülke genelinde 1000 in üzerinde farklı toprak yapısı olduğunu söyledi.
Geleceğe yönelik talep tahmininin, 30 yıl öncesine bakılarak planlandığını ifade eden Şentürk, şunları söyledi: "Bu planlama için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteklediği 16 ürün ve üretildiği araziler üzerinde çalıştık. Sistem bize gösterdi ki, Kuzey Marmara bölgesinde 16 üründen 11 inin üretilmesi gerekiyor. Burada amaç, topografya ve arazi şartlarının özelliklerine uygun ürünlerin bir arada yetiştirilmesi. Örneğin sistem Kuzey Marmara bölgesinde mercimek ile nohut üretimini desteklemiyor. Çünkü bu toprak yapısı bu ürünlerin yetişmesi için uygun şartlara haiz değil. Öte yandan bu alanlarda ekimi yapılan mercimek ve nohut yerine ayçiçeği veya buğdayı destekliyor. Böylece, ekim alanı yoğunlaşmış oluyor. Verim ve kalite de o ölçüde artıyor. Bu güne kadar Türkiye nin tüm bölgelerinde ayçiçeği desteklenmiş. Yetiştiği ve yetişmediği bölgelerde de desteklenmiş. Ancak yeni sistemde ekim alanları belirlenecek."
Şentürk, Tarım Bakanlığının yeni model kapsamında, sadece sistemin desteklediği ürünlere prim vereceğini, bu kapsam dışında kalan ürünlere ödeme yapılmayacağını ifade etti. Toplantıda konuşan Tekirdağ Tarım İl Müdürü Haydar Soykan da, Tekirdağ ın arazi yapısı ve tarımsal alanlarıyla ilgili rakamsal veriler sundu. Tanıtım toplantısına Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ile Belediye Başkanı Adem Dalgıç katıldı.