“Bilindiği gibi Türkiye’de 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Dünyada ve Türkiye’de en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda bu tarihten itibaren ülkemizde daha bilinçli, bilgili ve duyarlı çabalar tütün mücadelesini güçlendirmektedir. Tütün ile mücadelenin “Sigaraya Hiç Başlamamak”, “İçenlerin Bırakması” ve “Pasif Etkilenimden Korunmak” gibi üç temel stratejisi bulunmaktadır.
Her biri diğeri kadar önemli olan bu stratejilerin içerisinde ülkemizde 4207 sayılı Kanun’un uygulanmaya başlamasından sonra sigara içenlerin bu davranışlarından uzaklaşma niyet ve girişimlerinde artış meydana gelmiştir. Sigara bırakma talebinin hiç şüphesiz kamusal mekanizmalarla karşılanması gerekmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen bireyler www.havanikoru.org.tr ziyaret ederek ve Alo 171 sigara bırakma hattını arayarak bu merkezlere başvurabilirler. Vatandaşların buraya yaptıkları başvurular sonrasında tütün kontrolü konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarından danışmanlık hizmeti almakta ve gerekirse de il düzeyindeki kamu hizmeti veren Sigara Bırakma Merkezlerine yönlendirilmektedir. Kurulduğu günden bu yana Alo 171’e yüzbinler yardım için başvurmuştur.
Temmuz 2009’da bu güne kadar ilgili konuda sigara içenlerin bırakmasına ilişkin olarak bugün Tekirdağ Süleymanpaşa’da Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ Devlet Hastanesi olmak üzere iki adet sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır. Bu merkezlerde çalışan sağlık çalışanları tütün kontrolü konusunda eğitim alarak vatandaşlara destek olabilme kapasitelerini geliştirmektedirler. Tekirdağ İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri 4207 sayılı Kanun’un uygulanması ile ilgili denetlemelerini sürdürmektedirler. Rutin denetlemelerin yanı sıra Alo 184, 155, 156 telefon numaralarına vatandaş ihbarları ile doğrudan gelen ihbarlar değerlendirilmektedir.
Ayrıca her geçen gün yapılan denetimler artarak devam ettirilecektir. 2017 Ocak ayı içerisinde 23 günde yapılan rutin denetim sayısı 752, ihbar sayısı 26, ceza kesilen işletme sayısı 11, kişilere kesilen ceza sayısı ise 15 olarak belirlenmiştir. Bu denetimler sonucu Süleymanpaşa ilçesinde 4207 Sayılı Kanun Hükümlerine Muhalefetten Kesilen Para Cezalarının Toplam Tutarı ise 16.495.00 TL’dir.
Vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam için sigarasız hayatı seçmeleri, sigara içmeye devam edenlerin ise mağduriyet yaşamamak için kapalı ortamlarda sigara içmemeleri menfaatlerinedir.”Denilmektedir.