‘İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’nin amacının, iyi tarım uygulamalarının Tekirdağ’da yaygınlaştırılması ve kontrol edilmesi olduğunu söyleyen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak, “İyi tarım uygulamaları çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan bir tarımsal üretim metodudur. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası ticarete konu olan yaş meyve-sebzede, tüketici talepleri doğrultusunda, iyi tarım sertifikalı ürünler tercih edilmektedir. Bu nedenle ile iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması sonucunda tüketicilere güvenilir ürün arzının sağlanması, ilimizin ve ülkemizin yaş meyve-sebze ihracatının artırılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
S.S. Yayaköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi’nin tüzel kişiliğinde oluşturulan sofralık üzüm gurubunda, 10 üreticinin 28 parselinde toplam 118 dekar alanda sertifikasyon çalışmasının başarıyla tamamlandığını kaydeden Cevdet Soyak, “2012 mahsulü olan ürünleri, yaklaşık 505 parametrenin bakıldığı kalıntı analizlerinden olumlu sonuç alarak, ‘İyi Tarım ve GLOBAL G.A.P. Sertifikası’ ile sertifikalandırıldı. Üreticilerimiz denetimlerin tamamını başarıyla geçerek, uluslararası pazarlar için üretim yapabileceklerini ispatlamış oldular” dedi.
GLOBAL G.A.P. prensiplerinin, ürünü tüketecek insanı, çevreyi, üretimde çalışan isçilerin hak ve refahını ve üreticinin kârını bir arada gözettiğinin altını çizen İl Müdürü Soyak, “Şeffaf bir izlenebilirlik, mutlak koşuldur. Yani, toprak hazırlığından başlayarak yetiştiricilik sırasındaki tüm faaliyetleri ve ürünlerin üretim yerinden son tüketiciye kadar olan zinciri incelemeye olanak verecek şekilde kayıt tutulur” dedi. GLOBAL G.A.P. Sertifikası’nın her şeyden önce üreticinin ürününe daha iyi bir pazar sağladığına vurgu yapan Cevdet Soyak, Avrupa pazarının büyük bir bölümünü kontrol eden perakendeci pazarların GLOBAL G.A.P. Sertifikasını şart koştuğunu sözlerine ekledi.
Sertifikalar, üreticileri köylerinde ziyaret eden İl Müdürü Cevdet Soyak tarafından Kooperatif Başkanı İbrahim Özer’e verildi. Konuşmalarında alınan sertifikanın önemine değinen İl Müdürü Aoyak, üreticileri ve projede görev alan teknik personeli gayretlerinden dolayı tebrik etti. Daha sonra Eriklice Köyü’ne geçen İl Müdürü Soyak, S.S. Eriklice Köyü Sulama Kooperatifi’nde zeytinde uygulanan sertifikasyon çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra, kooperatife ait olan ve KKYDP kaynaklarında yüzde 50 hibe ile yapılan yağhanede incelemelerde bulundu.