info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Rekolte 5 Bin Tonun Üzerinde Bekleniyor

Ayçiçek hasadı devam ederken açıklamalarda bulunan Çerkezköy 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Selami Şirin, Yanıkağıl’da bulunan Ayçiçek Alım Merkezi’ne şuana kadar 2 bin ton civarında ayçiçeği teslim edildiğini belirterek, rekoltenin 5 bin 500 ton civarında olmasını beklediklerini açıkladı.

Yanıkağıl’da bulunan Ayçiçek Alım Merkezi’nde günde 300 ton civarında ürünün mübayasının yapıldığını belirten 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Selami Şirin, “Ayçiçek hasadı bölgemizde bir hafta önce başladı ve biz de Kooperatif olarak alımlara başladık. Şuana kadar 2 bin ton civarında ayçiçeği alımını 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi olarak gerçekleştik. Ortaklarımız her gün ürünlerini sorunsuz bir şekilde Kooperatifimize teslim etmekte” açıklamasını yaptı.
 
YAĞ ORANI DÜŞÜK
 
Bu seneki ayçiçeği hasadında yağ oranının geçen yıllara göre düşük olduğunu belirten 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Selami Şirin, bunun nedeninin Haziran ve Temmuz aylarındaki kuraklık ile esen rüzgarlar olduğunu belirterek, “Yağ oranı bu yıl önceki yıllara göre düşük. Ayrıca dekarda ortalama ürün verimi 150 ile 250 kg. arasında” değerlendirmesinde bulundu.
 
KURAKLIK VURDU
 
Nisan ve Mayıs aylarında düşen aşırı yağmurlar nedeni ile çiftçinin ayçiçeği hasadına olumlu baktığını fakat Haziran ve Temmuz aylarındaki kuraklığın bu olumlu bakışı endişeye çevirdiğini kaydeden 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Selami Şirin, “Dekarda ortalama beklenti 300 kg. civarında iken hasat dönemi bu ortalama 100-200 kg.’a kadar düştü. Bunun nedeni kuraklık ve esen rüzgarlardan ayçiçeğinin zarar görmesi” diye konuştu.
 
ÜRÜN TESLİMİNDE SIKINTI YOK
 
Ortaklarının Yanıkağıl girişinde bulunan Ayçiçek Alım Merkezi’ne ürünlerini sorunsuz bir şekilde getirip teslim ettiğini belirten 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Selami Şirin, “Günlük alım kapasitemiz 300 ton civarında. Öğlene kadar ürününü Alım Merkezine getiren ortağımız ürününü aynı gün içinde teslim etmektedir. Geniş ve ferah bir ortamda ürün alımlarımız sorunsuz bir şekilde devam etmekte” açıklamasını yaptı.
 
ÇİFTÇİLER HUZURSUZ
 
Yanıkağıl’da bulunan Ayçiçek Alım Merkezi’ne ürününü teslim eden Bahçeağıllı çiftçilerden Fikret Çelebi, bu yılki rekoltenin beklendiği gibi olmadığını fakat fiyat açıklanmaması nedeni ile huzursuz olduklarını ifade etti. Dekarda ortalama 200 kg. ürün beklediklerini ifade eden Çelebi, Haziran ve Temmuz aylarının kurak olması nedeni ile rekoltenin düşük kaldığını ifade ederek, “Piyasada konuşulan fiyatlar eğer gerçekleşirse ayçiçeği üreticisi perişan olur. Şuanda konuşulan rakam 1 TL civarı. Geçen yıl ayçiçeğini 1.6 TL’lere satan üretici bu yıl ürününü 1 TL civarına satarsa büyük zarar eder” dedi.
 
MAZOT DÜŞTÜ HABERİMİZ Mİ OLMADI?
 
Kızılpınarlı çiftçi Ali Ercan ise Kızılpınar’da bu yıl dekardan 100 ile 150 kg. arasında bir verimin alındığını belirterek, “Çok nadir de olsa 200 kg. alınan yerler de var. Fakat ortalama 100 ile 150 kg. arasında. Ürün veriminin bu denli düşük olmasının nedeni kuraklık” ifadesini kullanırken, 972 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin alımlarının hızlı ve seri olduğunu da belirtti. Ayçiçek fiyatlarının düşüklüğünden yakınan Ali Ercan, “piyasada konuşulan rakam 1 TL civarı. Geçen yıl ayçiçeği üreticisi 1.6 TL civarına ürün sattı. Geçen yıldan bu yana çiftçinin tüm girdi maliyetleri artarken, ayçiçeği fiyatı %40 gerilemiş durumda. Mazot mu düştü, gübre mi düştü, yoksa yaşam standartı ucuzladı da bizim haberimiz mi olmadı?” değerlendirmesini yaptı.
 
KÜLLİYEN ZARAR EDERİZ
 
Ürününü teslim eden Pınarçalı çiftçi Hüseyin Arslan ise köylerinde ortalama 150 kg. civarında dekardan ürün alındığını belirterek, verimin düşük olmasının en önemli nedeninin Haziran ayı sonunda yani ayçiçeğin çiçek evresinde yağışların düşmemesini gösterdi. Yağışların olmamasının hem verimi, hem de ayçiçekteki yağ oranını olumsuz etkilediğini belirten Arslan, “Ayçiçek alımlarında bir sıkıntımız yok ama şuanda tüccarlarda oluşan fiyat bizi müthiş rahatsız ediyor. Eğer bu fiyat gerçekleşirse yani ayçiçeği 1 TL civarına alınırsa külliyen zarar ederiz” ifadesini kullandı.
 
ÇİFTÇİ PERİŞAN OLUR UYARISI!
 
Karaağaç’ta dekarda ortalama 100 ile 150 kg. arasında bir ürün alındığını belirten Karaağaçlı ayçiçeği üreticisi Turgay Özman ise verimin düşük olmasını kuraklığa bağlarken, ayçiçeği alımlarında bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti. Piyasada oluşan ayçiçeği fiyatının bütün çiftçileri huzursuz ettiğini vurgulayan Turgay Özman, “Trakya Birliğin biran önce taban fiyatı açıklayarak ayçiçeği üreticisini rahatlatması lazım. Eğer piyasada konuşulan rakamlar gerçekleşirse çiftçi perişan olur. Zaten 1 dekar yerin icar parası 100 TL. Dekardan 150 kg. civarında ürün alan üretici fiyat 1 TL civarı olursa perişan olur” uyarısında bulundu.
 
KURAKLIK ZATEN VURDU!
 
Son olarak ayçiçeği hasadını değerlendiren Karlıköylü ayçiçeği üreticisi Turan Küçükişçan ise köydeki ürün veriminin 150 ile 200 kg. arasında olduğunu belirterek, “Şuanda köyde hasadın üçte biri bitti sayılır. Öyle tahmin ediyorum ki bölgemizde 10 güne kadar ayçiçeği hasadı sona erer” dedi. Ayçiçeğinin Mayıs ve Haziran ayındaki büyüme iştahının çiftçileri rekolte beklentisi içine soktuğunu fakat kuraklık nedeni ile bunun gerçekleşmediğini belirten Küçükişçan, “Kuraklık zaten üreticiyi vurdu. Şimdi bir de açıklanacak taban fiyat üreticiyi vurursa mahvaloruz” diye sözlerini tamamladı.