Diyetisyen Esra Baş Toktay, Ramazan´da sağlıklı beslenmenin kurallarına özen gösterilmesi ve sofraların bu doğrultuda hazırlanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Toktay, yaptığı yazılı açıklamada, sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesinin daha uygun olduğunu, peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinlerin, mideyi daha geç terk ettikleri için tokluk süresini uzatacağını bildirdi.
İftarda çorbanın başlangıç olarak en uygun besin olduğunu, çorba ve iftariyeliklerden sonra yemeğe 15-20 dakika mola verilmesi gerektiğini aktaran Toktay, sahur, iftar ve ara öğünlerin sebze, meyve, et, süt ve tahıl grubunu dengeli bir şekilde içermesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Toktay, Ramazan boyunca kayısı, erik, hurma gibi bağırsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilmesinin önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesi daha uygundur. Peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinler, mideyi daha geç terk ettiği için tokluk süresini uzatır. Ramazan ayında sıklıkla yaşanan problemlerden biri de kabızlıktır. Sahurda ve iftarda mutlaka lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir."
Yemeklerin ara verilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesinin kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olduğunu anlatan Toktay, fazla yemenin reflü riskini artırabileceğine işaret etti.