İZMİR Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kadoğlu tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ve Dünyada ki gelişimini Ege Ajans’a değerlendirdi.
Prof. Dr. Kadoğlu; “1980’li yıllardan sonra tekstil ve konfeksiyon sanayisi gelişmeye başladı. Özel sektör kuruluşları da bu yıllarda artış gösterdi. 1990’lı yılların ortasından itibaren çok büyük bir potansiyel yakalandı ve dış ihracatımız gelişim kaydetti. Türkiye bugün Avrupa’nın ve Dünya’nın en büyük tekstil üreticisi haline geldi. Oldukça önemli hammadde lif kaynaklarımız mevcuttur. Bu kaynaklardan faydalanarak sektörümüz çok başarılı çalışmalar yapmaktadır. Bugün ülkemizde 2 milyona yakın insan tekstil alanında istihdam edilmektedir” diye konuştu.
Tekstil sanayisinde ki gelişim ve değişimden bahseden Prof. Dr. Kadoğlu; “Tekstil sektörü dünyada sürekli olarak evrim geçiriyor. Artık klasik tekstilin yanı sıra teknik tekstiller dediğimiz tekstil ürünlerinin üretimine başladık. Bugün havacılık sektöründen sağlık sektörüne kadar birçok alanda tekstil ürünleri kullanılmaktadır” dedi.
TEKSTİLDE SÖZ SAHİBİYİZ
Prof. Dr. Kadoğlu; “Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Türkiye’de ilk kurulan Tekstil Mühendisliği Bölümüdür. 1966 yılında eğitime başlamıştır. Şu anda da Türkiye’nin en önde gelen tekstil bölümleri arasında yer almaktadır. Sektörün gelişimine bağlı olarak bizden sonra birçok tekstil mühendisliği bölümü açıldı. Eğitim kadrosu ve alt yapısı itibariyle bölümümüz dünya çapında faaliyetlerini sürdürmektedir. Medikal tekstil, otomotiv tekstil ve koruyucu tekstil alanında araştırma gruplarımız mevcuttur. Ege Üniversitesi olarak uluslararası alanlarda çok iyi ilişkilerimiz bulunmaktadır ve bölümümüz üniversitemizde bir marka değeri taşımaktadır. Bölümümüzün imkânlarının ve eğitim kalitesinin geliştirilmesini; araştırma sayılarının ve projelerin arttırılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Gelecek tekstillerindir” diye konuştu.
Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü tercih edecek öğrencilere seslenen Prof. Dr. Kadoğlu; “Bölümümüzü tercih edecek olan öğrencilerimizin hiçbir kaygısı olmasın. Öğrencilerimiz henüz mezun olmadan iş bulabilmektedir. Tekstilin Türkiye’de belli bir ağırlığı var. Bu durum uzun yıllar devam edecektir” dedi.