info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8895
Dolar Satış
:
33.9506
Euro Alış
:
37.6852
Euro Satış
:
37.7531
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya Sevgi Seli

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf İnkılabının Uygulanışının 87. Yıldönümü dolayısıyla gün boyunca bir dizi etkinlik düzenledi.

Yılmaz İçöz Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Vatandaşların yoğun ilgisi ile sırayla sahil eski liman, 50. Yıl harf İnkılabı Anıtı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Namık Kemal evinde düzenlenen etkinlikler Yılmaz İçöz Sahnesi’ndeki Tiyatral Sunun ile devam etti. Tiyatral sunum sonrası Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi Profesörü Prof. Dr. İlber Ortaylı Tekirdağlılarla buluştu.  Tekirdağlıların yoğun ilgisinden dolayı Yılmaz İçöz Sahnesinde adım atacak yer kalmayınca Ortaylı ayakta kalan vatandaşları sahneye davet etti.
 
Harf İnkılabının ülkeler için bir devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Ortaylı, İnkılâbının bütün milletlerin hatta Avrupa ülkelerinde yapılan devrim olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Mesela Almanya 18’inci asırdan sonra kurent dediğimiz yazı biçimini kaldırmıştır. Rusya, ihtilaldan sonra imlasını düzeltmiştir. Bir takım harfleri ortadan kaldırmıştır. Bu harf inkılâbı bütün milletler arasında gerçekleştirmiştir. Şu an Çin Halk Cumhuriyetinin en büyük sorunu harftir. Ne ekonomiktir ne üretim meseleleridir. Bunlar ne yapacaklarını bilemiyor kendileri için bile kullandıkları yazı şeklini kullanmıyorlardı. Eğer o yazı bir iletişim aracıysa tabi bunlarında büyük sorunları vardı. 1928 yılında tartışma konusu olan kanunda çıkıyor. Türk harfleri şu an tartışacak durumda değildir.” Konferans sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Ortaylı’ya geldiği için teşekkür ederek çiçek takdim etti.
 
Gençlerin ilgisinden çok memnun kaldı
 
“Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf İnkılabı’nın Uygulanışının Önemi” konulu konferans sonrası Ortaylı sahnede dört tarafını çevreleyen gençler için “ Bu kadar çok gencin katılımı beni çok şaşırttı ve mutlu etti. Gençleri görmek için eğitim-öğretim yılı açıldığında tekrar gelmek isterim.” dedi.
 
Konferans sonrası meclis salonuna geçen Ortaylı kitaplarını imzalayarak hayranlarıyla fotoğraf çektirdi. İmza sonrası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ahmet Poyraz Ortaylı’ya yöreye özgü Karacakılavuz Dimi dokumalarından hediye etti.