info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Prof. Dr. Gürhan Önce Kendini Koru Herkes Korunur Dedi

Labarutuvarda karşılaşılabilecek biyolojik tehlikeler ve alınması gereken önlemler Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda tartışıldı.

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitiüsü Lisansüstü Öğrencilerine yönelik oryantasyon programı kapsamında konferans veren Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan; biyolojik laboratuarlarda karşılaşılan tehlikelere karşı öğrencileri bilgilendirdi. 
Prof. Dr.Gürhan, biyolojik tehlikelerin tanımı, sembolü, risk taşıması ile biyo güvenlik, biyolojik zararlı materyaller,  laboratuardan korunma teknikleri, hijyen, laboratuarın düzeni, hava sirükilasyonu ve sterilizasyonu gibi konulara değindi.
Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, “Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse akıl hastalarının beyin dokusunun incelenmesi sırasında bir çok enfeksiyon ortaya çıkabilir. Laboratuar ortamında virüslerin yayılma tehlikesi olduğu için koruma üst düzeyde olmalıdır. Uluslararası biyolojik tehlike sembolü vardır. 1966 da ortaya çıkan bu sembol turuncu renkte ve anlamsızdır. Bu nedenle amblem akılda kalıcıdır. Bu sembol zamanla orkide çiçeğine benzetilmiştir” dedi.
 
GÜVENLİKTE ORTA SEVİYEDEYİZ

Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, “Biyolojik güvenlik düzeyi (BSL) 4 kategoridir. Günümüzde uzay araştırmaları gündeme gelmiş ve bu seviye 5’e çıkartılmıştır. BSL  1,2,3 laboratuar  seviyeleri ülkemizde bulunmaktadır. Ama BSL 4 laboratuar seviyesi ise birkaç ülkede bulunmaktadır” diye konuştu.