info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

NKÜ’de Tarla Günü Etkinliği Gerçekleşti

Bölgemiz ve ülkemiz tohumculuk sektörüne ve tarımına katkı sağlamak amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitleri ile hatlarının tanıtımının yapıldığı Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

Üniversite Merkez Kampüsü Ziraat Fakültesi Deneme Alanında gerçekleşen etkinliğe Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet TOKGÖZ, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Gürkan Güvenç AVCI, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, Tarım Kredi Bölge Müdürü Engin ÇUBUKÇU, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi ESER, Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmdat GÜNGÖR, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif BAYKUT, Özel Sektör Tohumculuk Kuruluşlarının Temsilcileri, akademisyenler, bölgemiz üreticileri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Program, Tarla Bitkileri Bölümü Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT’un gerçekleştirdiği açış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT konuşmasında, 1982’den bu yana yapılan projelerle Tarla Bitkileri Bölümü bitki ıslahı altyapısının oluşturulduğunu açıklayarak, daha sonra ıslah programının nasıl geliştiğine ve etkinlikte tanıtımı yapılan buğday çeşit ve hatlarının başarı hikâyesine değindi. İkinci olarak Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Canan SAĞLAM, Tarla Bitkileri Bölümünde yapılan çalışmalar, geliştirilen çeşitler hakkında bilgi vererek bölümün özelde bölgeye, genelde de ülkeye olan katkısını ve gelişim sürecini açıkladı.

Daha sonra BİSAB Başkanı ve TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi ESER ülkemiz için tohumculuğun öneminden bahsederek NKÜ Ziraat Fakültesinin bitki ıslahı çalışmalarının sektöre ve tarıma önemli katkılar sağladığını, ayrıca Ziraat Fakültesinin BİSAB ile uzun süredir işbirliği içinde olduğunu belirtti. İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet TOKGÖZ ise konuşmasında Trakya bölgesinin ve Tekirdağ ilinin yüksek tarımsal potansiyelinden bahsederek toplantının bölge üreticilerine yararlı olması dileğinde bulundu. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, uzun yıllar yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen başarının geliştirilen çeşitlerle taçlandırıldığını ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile uzun süreli işbirliği içinde olduğunu vurguladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU konuşmasında, yapılan projelerle altyapının geliştirildiğini belirterek, NKÜ Ziraat Fakültesinin bölgemiz için öneminden bahsetti ve özellikle tohumculuk konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiğine değindi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise konuşmasında Ziraat Fakültesinin bölgedeki tek ziraat fakültesi olduğunu vurgulayarak, güçlü yanlarımızdan birinin tohumculuk olduğunu belirtti ve gerçekleştirilen başarıların üzerine daha da artan başarılar eklenerek devam edilmesi gerektiğine değindi. Açılış konuşmalarının ardından Tarla Günü etkinliği katılımcıların deneme alanlarını gezmesi ile devam etti. Uzun yıllar gerçekleştirilen ıslah çalışmaları sonucunda seçilen ve tescil denemesine alınmış olan 29 ileri ekmeklik buğday hattı başta olmak üzere 3 ekmeklik buğday çeşidi (NKÜ Lider, NKÜ Ergene, NKÜ Asiya), 1 makarnalık buğday çeşidi (NKÜ Ziraat) ve tescilin son aşamasında olan 2 adet ekmeklik buğday çeşit adayının (NZFE 68 ve NZFE 74) tanıtımları ıslahçı materyali üretim alanında yapıldı.

Aynı zamanda ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve tritikalede geliştirilen hatların Bölge Verim denemeleri ve Tescil denemeleri gezilerek katılımcılar ve basın mensuplarına tanıtımları gerçekleştirildi. Dağıtılan değerlendirme formları ile de tanıtımı yapılan ürünlere dair katılımcılardan veriler toplandı. Deneme alanlarının ziyaretinin ardından, son olarak katılımcılara ikramda bulunuldu.

Kaynak : Murat Ürtekin