info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Muhtarların Çalışma Profili

Tekirdağlı muhtarlar, sadece belge veren kurum olarak algılanmaktan yana sıkıntılı.

100. Yıl Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Açıkgöz, yaptığı açıklamada, kamuoyunda muhtarların sadece belge veren kurum olarak algılanmasının yanlış olduğunu söyledi.
Muhtarların, görev yaptığı mahallelerdeki herkesi tanıdığını ve mahallenin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini ifade eden Açıkgöz, kamu görevi hizmeti yaptıklarını ve tek işlerinin, ikametgah belgesi vermek olmadığını bildirdi.
Açıkgöz, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi,(ADNKS) ile Nüfus Müdürlükleri nin de adres beyanı aldığını ve yerleşim belgesi verdiğini anımsatarak, bunun fevkalade bir sistem olduğunu söyledi.
ADNKS sisteminin, yapılacak tüm resmi işlemlerde büyük kolaylık getirdiğini bildiren Açıkgöz, ancak bu sistemde yasa dışı işlem yapmak isteyen kişilerin de çıkabileceği uyarısında bulundu.
Açıkgöz, şunları söyledi; "Nüfus Müdürlükleri beyan esas alınır diyerek, "ben şu adreste oturuyorum" diyen kişilere yerleşim belgesi veriyor. Bu sistem aynı zamanda yasa dışı işlem yapmak isteyenler için büyük kolaylık sağlıyor. Bu kişiler, hiç bilmedikleri bir mahallede ikamet ediyormuş gibi kendisini yazdırabiliyor. Muhtarlıklarda ise tam tersi bir durum var. Muhtarlıklara böyle bir amaçla gelen kişiler kolay kolay bunu başaramıyor. Çünkü her muhtar, mahallesindekileri tanıyor, sokağını, caddesini biliyor. Bir vatandaş, adres beyan ederek ikametgah almak istediğinde ve bunda ısrarcı davrandığında, o binanın kapıcısını arayıp söz konusu adrese yeni taşınanların olup olmadığını soruyoruz, hatta gidip bizzat yerinde bakıyoruz."
Açıkgöz, Nüfus Müdürlükleri nden her ay muhtarlıklara gönderilen dosyalarda, muhtarlara, o ay içinde adres beyanında bulunanların, aynı adreste ikamet edip etmediklerinin sorulduğunu, bu tespit çalışmasını yapmak için büyük gayret sarfettiklerini söyledi.
MUHTARLARIN POSTA HİZMETİ
Açıkgöz, Türkiye de muhtarlıkların vatandaşın her ihtiyacına yardımcı olan bir kurum olduğunu söyledi.
Posta dağıtıcılarının adreste bulamadığı kişilere gelen resmi evrak ve postaları, mahalle muhtarlıklarına bırakarak tebliğ edildi şeklinde işlem yaptığını kaydeden Açıkgöz, bunun da muhtarlara olan güveni ve sistemin iyi biçimde işlediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
" KAZANCIMIZ ASGARİ ÜCRET BİLE DEĞİL"
Açıkgöz, kamuoyunda muhtarların çok para kazandıkları algısının da yanlış olduğunu ifade etti.
Muhtarların, devletten 300 TL maaş aldığını bildiren Açıkgöz, "Biz kamu görevi yapıyoruz. Devlet bizi memur olarak yargılıyor. Ancak memur olarak görmüyor. Muhtarlık bir uğraş. Meslek değil. Bütün gün burada, mahallenin sorunlarıyla uğraşıyor, vatandaşın işlerini yapıyoruz. Bir ikametgah belgesi karşılığında 2,50 TL ücret alıyoruz. Bize ödenen asgari ücret bile değil" dedi.
MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI
Tekirdağ Muhtarlar Derneği Başkanı ve Karaevli Köyü Muhtarı Basri Mert ise, ADNKS sistemi ile ulusal veri tabanına yapılan kayıtların vatandaşa da büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Vatandaşların, Nüfus Müdürlükleri ne adres beyanında bulunarak ikametgah alabildiklerini ifade eden Mert; "Yeni sistem, yeni kolaylıklar getirdi. Vatandaş başka bir ilde bile olsa, adresini ibraz etmek için resmi belgeye gerek duyduğunda nüfus müdürlüğüne giderek alabiliyor." şeklinde konuştu.1Mert, köy muhtarlarının yasa dışı işlem yaptırmak isteyen kişilerle çok fazla karşılaşmadığını belirterek, ancak şehir merkezlerindeki mahallelerde görev yapan meslektaşlarının buralarda ikamet eden vatandaşların kayıt işlemlerini titizlikle takip etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. AA