info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Milli Eğitim de AR-GE farkı

Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü geçen yıl başladığı AR-GE çalışmaları ile birçok başarıya imza atarken, Milli Eğitim Bakanlığı projelerinin de ilimizde yürütüldüğünü açıkladı.

Milli Eğitim bünyesinde bulunan ve kurulduğundan bu güne 9 il projesini hayata geçiren AR-GE birimi ile ilgili açıklamada bulunan Dilek, bu projelerin, Sorumluluk Eğitimi, Okuma Saati, Öğrenci Sohbet Saatleri, Türkçemi Seviyorum, Tekirdağ Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, 18 Yaş Bitince, Ayın Başarılı Okulu, Sosyal Uyum ve Tekirdağ ın Akademik Başarısını Artırma Projeleri (TABAP) olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek, "Ar-Ge Birimimiz, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı projelerinin ilimizde yürütülmesini sağlamanın yanında il bazında kendi hazırladığı projelerini yürütmektedir" dedi.

Dilek, 9 projeden biri olan Sorumluluk Eğitimi Projesi ile il genelinde ailelerde çocuklarına verdikleri eğitimin hem bireysel hem toplumsal sonuçları konusunda bilinç oluşturmak, varsa temel bilgi eksikliğini gidermek ve çocuğun ilk eğitimcileri olan anne babaları güçlendirmek olduğunu savundu ve "Okuma Saati Projesi bağlamında, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılmak istiyoruz, bu sayede onların kelime dağarcıklarının zenginleştirilmesini, algılama, muhakeme etme, dili inceliklerine göre kullanma yeteneklerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz" dedi.

Dilek, Mayıs 2010 tarihine kadar devam edecek olan bu projede okulların belirlemiş olduğu ders saatinin ilk 20 dakikasında bütün öğretmen ve öğrencilerin kitap okumasının sağlandığını belirtti. Dilek, Öğrenci Sohbet Saatleri Projesi kapsamında öğrencilerin kendilerini ve birbirlerini tanıyarak farkında olma düzeylerini arttırmak, işbirliği yaparak birlikte çalışmanın, problemlere ortak çözüm üretmenin tadına varmalarını sağlamak ve okullarda demokrasi eğitimi verilerek öğrencilere ortak bir genel kültür kazandırmak, onları geleceğe hazırlamanın amaç edinildiğini ifade etti.

Dilek şunları kaydetti:

"Türkçemi Seviyorum Projesi ile yaygın olarak yanlış kullanılan ve doğru yazımı hakkında ikilemler bulunan kelimeler belirlendi ve bu kelimelerin yanlış ve doğru yazımları AR-GE web sitesinde yayınlandı.

İldeki tüm okullara ve kamu kurumlarına gönderildi.

Broşürler ve afişler yoluyla halkın konuya dikkatleri çekildi. Tekirdağ Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Projesi de öğrencilerin kentlerinin tarihi, coğrafi, arkeolojik, mimari ve folklorik özelliklerini tanımaları ve kentlerini diğer çocuklara tanıtmaları amaçlanıyor. Proje kapsamında, Tekirdağ da Kültür Elçileri yetiştirmek amacıyla, ÇEKÜL ve Tekirdağ Belediyesi ile işbirliği yapıldı ve Merkez Namık Kemal İ.Ö.Okulundan 20 öğrenci ve 3 öğretmenin katılımıyla Kültür Elçileri Projesi eğitim uygulaması yapıldı. Her okuldan iki öğretmen seçilerek bu öğretmenlere daha önce Çekül Vakfından eğitim alan öğretmenler tarafından eğitim verildi.

Derslerde yapılacak etkinlikler kılavuzu ve sunu hazırlanarak okullara gönderildi. Okullarda her sınıfta bir kültür zinciri temsilcisi, bu temsilciler arasından da bir okul kültür zinciri temsilcisi seçildi.

18 Yaş Bitince Projesi; 18 yaş bitiminde reşit olan gençlerin yasalar karşısındaki sorumlulukları göz önünde bulundurularak, bilinçli bireyler ve topluma yararlı vatandaşlar olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla hazırlandı. Bu proje kapsamında Tekirdağ Anadolu Otelcilik Turizm ve Meslek Lisesi, Tekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Lisesi, Milli Piyango Fen Lisesi ve Tekirdağ Merkez Anadolu Lisesi 11. sınıflarındaki 650 öğrenciye mali ve hukuki konularda konularının uzmanları tarafından seminerler verildi. Ayın Başarılı Okulu Projesi, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk Milleti nin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan millî, demokratik, lâik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirilmesini, okulların gelişimini, değişimini sağlamaktır. Okulların eğitim-öğretim ortamı ile fiziksel ortamını yarışma havası içinde geliştirerek il genelinde eğitim-öğretimin niteliğinin artırılmasını gerçekleştirmek amacıyla hazırlandı. Sosyal Uyum Projesi Haziran 2011 tarihine kadar devam edecek. Bu proje yetiştirme yurdunda kalan, ilk ve orta öğretimde okuyan çocuklarımızın hayata uyumlarını kolaylaştırmak amaçlı. Okullarda okul idare ve öğretmenlerinin katkıları ile devam edecek.

Tekirdağ ın Akademik Başarısını Artırma Projesi (TABAP)İlin ilköğretim 2. Kademe ve orta öğretim öğrencilerini kapsıyor. Bu proje de Haziran 2011 tarihine kadar devam edecek. Öğrencilerin akademik başarısının arttırılması ve SBS ve ÖSS sınavlarındaki il başarısının yükseltilmesi amacıyla hazırlandı. Bu proje çerçevesinde, TABAP öncesi sorunların tespiti amacıyla Aralık 2008 de çalışma ekibi oluşturuldu. Tekirdağ ilinin akademik başarısını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin belirlenmesi - sorun analizi araştırması çerçevesinde çalışma grubu tarafından öğretmen ve idarecilerle yüz yüze görüşülerek sorun tespit çalışması yapıldı ve elde edilen verilerle anket formu haline geliştirildi."

AR-GE BİRİMİNİN TAKİP ETTİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ

AR-GE Biriminin takip ettiği Avrupa birliği projeleri ile ilgili olarak açıklamada bulunan Dilek, şunları kaydetti. "1999 Helsinki zirvesinde aday ülke ilan edilen Türkiye o tarihten beri AB hibe ve fonlarından giderek daha fazla bir şekilde yararlanmaya başlamıştır. Üretilen proje bazında serbest bırakılan fonlar özellikle eğitim/öğretim alanında eskiye oranla görece bir dinamizmin yaşanmaya başlamasını sağlamıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz de, eğitimin her alanında olduğu gibi, mesleki eğitim alanında da kaliteyi artırmak, meslek standartlarını ve mesleki yeterlilikleri Avrupa Birliği ile uyumlaştırmak ve paralel hale getirmek için yapılan bu çalışmalara paralel olarak, 2009?2011 yılları arasında uygulanmak üzere, biri mesleki eğitim ve öğretim alanında, diğeri genel eğitim ve öğretim alanında olmak üzere iki adet AB projesi uygulamaya koymuştur. Mesleki eğitim ve öğretim alanında ( Leonardo da Vinci Programı ), Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya ve Portekiz ile ortak "Yeterlilik Temelli Mesleki Eğitim ve Öğretim? adlı bir proje yürütmektedir. Projenin amacı AB ülkelerinde ve aday ülkelerde mesleki yeterlilikler alanında yapılan çalışmaları araştırmak, değerlendirmek ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Genel eğitim öğretim alanında, bölgelerde eğitim ve öğretimden sorumlu kurumlar arasında işbirliğini teşvik etmek amacıyla uygulanan, Comenius Bölgesel Ortaklıklar Projeleri (Comenius Regio) kapsamında 2009?2011 yıllarında Estonya nın Kohtla Jearve Belediyesi ile Yalnız Okul Merdivendir Hiçbir Yere Ulaşmayan isimli bir proje uygulanmaktadır. Projenin konusu risk altındaki grupların çocuklarının eğitimi, okul ve yerel topluluk işbirliklerinin teşvik edilmesidir."