Tekirdağ'ın Saray ilçesinde geçimini mandacılıkla sağlayan ve sayıları günden güne azalan köylüler, nesli tükenmeye başlayan mandaları daha kolay yetiştirip teşvik alabilmek için birlik kurmak istiyor.
Kurulması istenen Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği için Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Manda Yetiştiricileri Birliği ve Saray İlçe Tarım Müdürlüğü el ele vererek köylüleri bilgilendirip, onları destekliyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'İtalyanların manda sütünden yaptıkları 'mozarella' peyniri normal peynirin 4 katı pahalıya satıldığı ve tüm dünyada arandığını hatırlayıp, ülkemiz manda yetiştiricilerinin böyle bir alternatif alan potansiyelini harekete geçirmeliyiz' dedi.
Soysal, Türkiye'de manda üretimi ve manda sayısının düştüğünü bildirdi.
Manda yetiştiriciliğinin ekonomik değer yaratacak bir alan olduğunu belirten Soysal, mandanın geleneksel ürünlerin vazgeçilmez ham madde kaynağı olduğunu ifade etti.
İtalya'nın manda popülasyonu olmayan bir ülke olduğunu anlatan Soysal, buraya haçlı seferleri sırasında manda götürüldüğünü ve şuanda İtalya'nın geleneksel gıdalarının manda ürünlerinden sağlandığını söyledi.
Soysal, şöyle konuştu:
'Tekirdağ'da özellikle Saray ilçesi merkez olmak üzere çok sayıda manda yetiştirilmekteydi. Manda sayısı aradan yıllar geçtikten sonra 80 binlerden bin civarına kadar düştü. Bu durumun düzelmesi adına köy halkı bize başvurdu. Bu bölgede bir birlik kurulması ihtiyacından söz edildi. Bizde dünyadaki örnekleri anlatmak ve bilimsel anlamda kendilerine yardımcı olmak üzere burada bulunmaktayız.'
'MANDA ETİ SIĞIR ETİNE GÖRE DAHA SAĞLIKLI'
Manda etinin sığır etine göre daha sağlıklı olduğunu belirten soysal, ayrıca manda yetiştiriciliğinin diğer hayvan yetiştiriciliğine göre daha masrafsız olduğunu ve iş sıkıntısı çekilen ormanlık bölgelerde yapılması gereken bir iş kolu olduğunu söyledi.
Saray'da manda sayısının arttırılması gerektiğini anlatan Soysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Türkiye'de, manda yetiştiricileri, damızlık sığır yetiştiricileri gibi bir yapılanmada yeterince örgütlenemez, başlatılan örgütlenmeyi ülkesel düzeyde yayamaz ve ürünleri kooperatif anlayışı ile mega kent tüketicilerinin dikkatine modern gıda güvenliği prensiplerine uygun küçük ambalajlar halinde sunamazlarsa mandacılıkta bir gelişme beklemek zordur. İtalyanların manda sütünden yaptıkları 'mozarella' peyniri normal peynirin 4 katı pahalıya satıldığı ve tüm dünyada arandığını hatırlayıp, ülkemiz manda yetiştiricilerinin böyle bir alternatif alan potansiyelini harekete geçirmeliyiz.'
Açıklamaların ardından, Soysal ile İstanbul Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural, Saray'ın Güngörmez, Sefaalan ve Ayvacık köylerinde muhtarlar aracılığıyla köylüleri bilgilendirdi.
TARLADA SABAN SOSYAL HAYATTA GELİN ARABASI
Güngörmez Köyü Muhtarı Sedat Berber, köyde önceden halkın hemen hemen hepsinin geçimini manda yetiştiriciliğiyle sağladığını, aynı zamanda sosyal hayatlarında da mandanın yer aldığını söyledi.
Berber, şunları kaydetti:
'Eskiden köylünün çoğu manda yetiştirmekteydi. Mandanın etinden sütünden yararlanmanın yanında tarlada da gücünden faydalanırdık. Bunun yanında, manda arabası en lüks gelin arabasıydı. Gelinler manda arabasına bindirilir, o şekilde düğüne götürülürdü. Oysa şimdi manda yetiştiriciliği bitmek üzere. Biz kültürümüze sahip çıkıp, manda yetiştiriciliğini güçlendirmek istiyoruz.'
Kaynak: Haberler