info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kuşlara Uygun Yuva Yapılsın

İzmir Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı; “Ekolojik dengenin bozulması ve doğal yaşam alanlarının giderek azalması kuşlara uygun yuva yapılmaması nedeniyle üreme alanları ve orman zararlılarıyla mücadele azalıyor” dedi.

Prof. Dr. Sıkı; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü orman zararlısı olarak bilinen Çamkese Böceği ile mücadele için ormanlık alanlara yapay sandık yuvalar asıyor. “Dumansız yangın” olarak bilinen ve ormanlara büyük ekonomik zarar veren Çamkese böceği ile mücadele için asılan yuvalar böcekçil kuşların davranışlarına göre değil; Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği yuva modelleri kuşlar tarafından kabul edilmiyor. Çünkü TSE’ye göre yuva giriş deliği çapı 35 mm. belirtildiği halde asılan yuvalarda giriş deliği çapının 50 mm. olduğu tespit edilmiştir. İzmir’de yaptığımız yapay yuva asma çalışması sonuçlarına göre 50 mm. çaplı yuvalarda işgal oranının yüzde 1, yuva giriş deliği çapı 28-30 ve 32 mm. olan astığımız yuvalarda ise kullanma oranının yüzde 70-80 olduğunu ve bu sonuca göre küçük ötücü kuşlardan Baştankara ve Anadolu Sıvacı Kuşu türlerinin TSE’nin belirlediği ölçülerdeki yuvalara itibar etmedikleri, kuşların kendi standartlarına göre hazırlanmış yuvaları tercih ettikleri bilimsel olarak ortaya konmuştur.Açılan yuvalar hatalı olan TSE standardına göre dahi yapılmayıp,giriş delikleri çok geniş açılmıştır. Tek tip olarak hazırlanıp asılan yuvalarda sadece bir türün ürediği ve türler arası rekabetten dolayı kuluçka başarı yüzdesinin düşük olduğu görülmüştür. Yuva giriş deliği çapı bizim önerdiğimiz şekilde yani 28-30-32 ve 35 mm. olan yuvalarda ise 4 farklı kuş türü bu yuvaları kullanacağı için kuş türleri arasında rekabet kargaşası olmayacağından dolayı her bir yuvadaki yavru sayısı da fazla olacaktır” dedi. 
 
       “Kişi ve kurumlar zaman zaman hata yapabilirler. Hatadan dönmek erdemliliktir. Hatada ısrarcı olmamak ve bilimsel çalışmalar sonuçlarına göre uygulamalar yapmak aklın gereğidir” diyen Prof. Dr. Sıkı; “ Basın organlarından öğrendiğimize göre Çamkese böceğine karşı mücadele etmek için Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2 milyon 500 bin yuva ormanlara asılmıştır. Asılan yuvaların ancak yüzde 2-3’ünde üreme olduğu, yüzde 97-98’inde ise üreme olmadığı tespit edilmiş ve böylece bu iş için harcanan yaklaşık 18 milyon TL. ve yuvalara asmak için harcanan emek boşa gitmiştir” diye konuştu.
 
       Prof. Dr. Sıkı; “Yapılan hatadan dönülmesi ve araştırma sonuçlarına göre yeni yuvalar yapılması için 2011 ve 2013 yılında Orman Genel Müdürlüğüne bu konuda hazırlanmış Yüksek Lisans Tezi ve bu tezden hazırlanan yayın gönderildiği halde 3 yıldan beri Orman Genel Müdürlüğünden hiçbir cevap alınamamıştır. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan bu hatadan dönülmesini ve düzeltilmesini istiyoruz. Aksi takdirde amacına ve kuşlara uygun yuvalar yapılmazsa “Dumasız yangın” olarak adlandırılan Çamkese böceğinin ormanlarımıza yaptığı tahribat yıllarca süreceği gibi milyonlarca liralık masraf ve harcanan emek te boşa gidecektir. Kuşlar TSE’ye göre değil kendilerine uygun yuva yapılmasını istiyor” dedi.