Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi Kurbanlık hayvan sevki yapacak olanlara yönelik uyarı geldi. Hayvan Sağlığı Şubesi'nden Veteriner Hekim Evrim Karaoğlu Anadolu'dan kurban getirecek olanların uyması gereken kuralları açıkladı. En az 30 gün öncesinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne müracaat edilerek gerçekleştirilmesi gereken işlemlerle ilgili olarak bilgi veren Evrim Karaoğlu, bu sürenin geçirilmesi halinde kurbanlıkların önümüzdeki Kurban Bayramı'nda satışının gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.
ŞAP HASTALIĞINDAN ARİ BÖLGE
Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından Trakya'nın 2010 yılı Mayıs ayından itibaren Şap Hastalığı'ndan Ari Bölge olarak ilan edildiğini hatırlatan Veteriner Hekim Evrim Karaoğlu, "Kontrollü geçiş var. Ari statüsünü bölge olarak zor aldık. Zor alındı ama bunu korumak daha zor. Şap hastalığının yayılması kolay. Ari statüsünün korunmasını önemsiyoruz. Bu yüzden Bakanlığımız kontrollü geçişlere izin veriyor" dedi. Trakya'ya, Çerkezköy'e hayvan girişinin şartlarını sıralayan Evrim Karaoğlu, "Hayvanlar en az üç ay aynı işletmede durmuş olacak. Sonra bu hayvanlar için bulunduğu ilin Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne müracaat edilecek. Yetkililer gelip hayvanlara test yapıyor. Hayvanlar temizse özel izinle Trakya'ya girişlerinde sakınca yok diye rapor veriyor" diye konuştu.
BAKANLIK GENELGESİ VAR
Veteriner Hekim Evrim Karaoğlu, daha sonra bakanlık genelgesini hatırlattı. Karaoğlu, genelgede şunların yazdığını söyledi: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 25.02.2010 tarih ve 2010/7, 25.03.2010 tarih ve 2010/13 sayılı genelgeleri ile Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevkleri belirli koşullara bağlanmıştır. 25.05,2010 tarihi Şap Hastalığı Ariliği Stasü onaylanmış Trakya'ya sevk edilecek şap hastalığına duyarlı hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az üç aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde en az üç ay süresince şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Bu koşulları taşıyan hayvanlar Trakya'ya sevk edilmek istenilmesi durumunda otuz gün süre ile bir işletmede izole edilecek ve otuz günün sonunda söz konusu hayvanlardan kan alınarak şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Bu koşulları taşıyan hayvanlar Trakya'ya sevk edilmek istenilmesi durumunda otuz gün süreli ile bir işletmede izole edilecek ve otuz günün sonunda söz konusu hayvanlardan kan alınarak Şap Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilecek, alınan bu kan numune sonuçlarının negatif çıkması durumunda hayvanların sevkine müsaade edilecektir."
SÜRE GEÇİRİLMESİN
Trakya'ya kurbanlık hayvan getirenler, aranan şartları yerine getirmeden, kaçak yollardan gerçekleştirmeleri halinde, havyan başına para cezası kesildiğini söyleyen Karaoğlu, ayrıca bu hayvanların en yakın mezbahanede kesileceğini belirtti.
Veteriner Hekim Karaoğlu, "Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle Trakya'ya canlı hayvan sevki yapacak olan yetiştiricilerin zor durumda kalmamaları için ilgili genelge hükümlerine göre hareket etmeleri ve işlemleri zamanında yaptırmaları önem taşımaktadır" diye açıklamasını tamamladı.