info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Karaidemir Barajı Kuraklık Tehdidi Altında

Trakya Bölgesi’ndeki Karaidemir Baraj Sahası’nda baş gösteren kuraklık hakkında Karaidemir Baraj Sahası Sulama Kooperatifi Başkanı Ramiz Seyrel, barajdaki su seviyesinin düştüğünü söyledi.

Son yılların en kurak mevsimini geçiren Trakya Bölgesi’ndeki Karaidemir Baraj Sahası’nda çeltik üretimi azaldı. Buğday ekili alanlarda hastalıklar baş göstermeye başladı. Kuraklık konusunda gazetemize açıklamalarda yapan Karaidemir Baraj Sahası Sulama Kooperatifi Başkanı Ramiz Seyrel; barajdaki su seviyesinin 52 milyon m3’e kadar düştüğünü, bu suyun 15 milyon m3’ünün barajdaki balıkların yaşam alanı olarak bırakıldığını belirterek; “Böyle giderse Malkara - Hayrabolu bölgesinde Çeltik ekimi yapılamaz. Bahçecilik ve ikinci mahsul ürün ekilemez. Geçen yıldan çeltik ekimi yapılan 17 bin dönüm alan boş bırakıldı. Çeltik ekimi için müracaat yok. Bunun yanı sıra üreticimizi en çok düşündüren ise Malkara ve Hayrabolu bölgesinde ekimi yapılan Buğday tarlalarında ‘Kök’ hastalığının görülmeye başlamasıdır. Bu hastalık kuraklıktan meydana gelen bir hastalıktır. Şu an itibariyle %4-6 arasında buğday tarlalarında ortaya çıktı. Hastalığın daha da çoğalması durumunda üretici geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tarlalarını yine bozacak” şeklinde konuştu. 
 
BUĞDAYLAR HASTALANIYOR 
 
Trakya'da son yılların en kurak sezonunu geçirdiklerini, bu kuraklığın da buğdayda Kök hastalığına yol açtığını belirten Malkara Önder Çiftçi ve Danışmanlık Derneği Danışmanı Ziraat Mühendisi Berkay Aycan Pınarcı; “Günümüz buğday hastalıklarından en tehlikelilerinden biri olan yağış eksikliğinden dolayı oluşan Kök boğaz hastalığıdır. Kök boğaz hastalığı buğday bitkisinde rutubet ve nem eksikliğinden dolayı ortaya çıkar ve bitkinin gelişim dönemlerine göre %70’lere varan ürün kayıplarına sebep olmaktadır. Bunun en büyük sebebi toprağı işleme ve yağış eksikliğidir” diyerek bu hastalıkla mücadelenin ilaçla ve kültürel yöntemler kullanılarak yapılması gerektiğini belirtti. 
 
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 
 
İlçe Tarım yetkilileri de hastalıkla ilgili açıklamalarında; “Kök hastalığı, buğdayda görülen bir hastalık. Havaların yağışsız gitmesinden dolayı meydana geliyor. Şu an ocak ayındayız. Aslında buğdayın uyku devresine girmesi gerekir. Buğday henüz yağış ve kar alamayışından dolayı soğuklama isteğini alamadığı için bu hastalığa yakalanıyor” diye belirttiler. Yetkililerce Kök hastalığına karşı bilgilendirme toplantılarının yapılacağı kaydedildi.