Kalitesiz kömür havayı kirletiyor
Tekirdağ Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Ceylan, TÜİK Şubat ayı verilerine göre, Tekirdağ ın kükürtdioksit oranı yüksek iller arasında ilk sırada yer aldığını ifade ederek, kirliliğin kalitesi ve kalorisinin düşük kömür ve doğalgazın yaygınlaştırılamaması nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Doğalgaz yaygınlaştıkça, kalorisi yüksek kömürlerin kullanımı yaygınlaştıkça hava kirliliği daha az olacaktır. Rüzgarın da tabi önemi büyük. Eğer sizin kirliliğinizi dağıtamıyorsa, ölçüm alanınızda hava kirliliği kalıyor ise, cihazınızın etrafında ciddi bir duman tabakası oluşmuşsa şehrin tamamını kirli gösterebilir" dedi.
Hava kirliliğini önlemek için diğer kurumlar ile de uyumlu bir şekilde çalışıldığını ifade eden Mehmet Ceylan, "Biz şehrimiz temiz anlamında bunu söylemiyoruz ama, belediye ile ortak bir çalışmayla kirlilik sorununu gidereceğiz. Onlar kaçak kömür üzerinde duracaklar bizde kömür bayilerini denetleyeceğiz. Kömür satış istasyonlarında ana bayilerde ve yetki verilen yerlerde yada kömür çıkarılan yerlerde denetimlerimizi yapacağız ve takip edeceğiz.
Tabi Türkiye de bir yer kirlilik verisi olarak bir yer yukarıda çıkacaktı bu yer Tekirdağ oldu. Ancak Tekirdağ daki hava kirliliği rakamlarının düşmesi için önümüzdeki yıl bu sıkıntıları yaşamamak için doğalgazın yaygınlaştırılması birinci öncelikli olmalı. İkincisi de kalitesi yada kalorisi düşük olan kömürlerin takip edilmesi gerekiyor. Üçüncüsü de belediye ile birlikte yerel güçlerle onlardan destek alarak, lastik yakılması, anız yakılması gibi sanayi kuruluşlarında kaliteli yakıt kullanımı için fuel oil olabilir doğalgaz olabilir bunlarla ilgili çalışmalar yapılacaktır. Yurt dışından ithal edilen kömürlerde kalori daha yüksek. 6000 ile 7000 kalori. Tekirdağ da kullanılan kömürler 4000-5000 kalori civarında" şeklinde konuştu.
Hava kirliliğine çarpık kentleşmenin de tetiklediğini kaydeden Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Ceylan, kirliliğin sadece ısınma ile ilgili olmadığını ve fabrika bacalarından çıkan dumanın, araçların egzozlarından çıkan artık maddelerinde kirliliği etkilediğini söyledi. Ceylan, "Sokakların rüzgara paralel yapılaşması, yüksek katlı bina ile düşük katlı binaların yan yana olmaması, küçük ve orta ölçekli sanayilerde havayı kirletecek lastik ve yağ yakma gibi olayların yaşanmaması alınabilecek önlemler arasında.
Kirlilik sadece ısınma ile ilgili değil tabi. Fabrika bacalarından çıkan duman, araçların egzozlarından çıkan artık maddeler de kirliliği tetikleyen faktörler arasında. Vatandaşlar duyarlı olabilirler. Kendilerini rahatsız eden görüntü olabilir. Kaçak olan kömür olabilir, site olabilir yada görülen olay olabilir rahatsız oldukları ne varsa Çevre Müdürlüğü ne şikayetlerini bildirebilirler. Bu konularla ilgilenen Alo 177 ye de şikayetlerini bildirebilirler. Gördüğümüz eksiklik ve aksaklığa karşı direk yaptırım gücümüz var. Ceza kesebiliyoruz" dedi.
Ocak ayından itibaren denetimlerini devam ettirdiklerini belirten Mehmet Ceylan, 17 kez atık su denetimi, 11 kez atık yönetimi, 1 kez görültü, 50 kez egzoz denetimi ve 4 kez de ÇED izleme denetimi olmak üzere toplam 83 adet denetim faaliyeti yürüttüklerini söyledi.