info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kadir Albayrakla Büyükşehire Dair

Özel Röportaj

MURAT ÜRTEKİN: Sayın Kadir Albayrak, bize kendinizi anlatır mısınız?
KADİR ALBAYRAK: Tabi, bizim iki hayatımız var. Biri demokratik hayatımız, bir de siyasi hayatımız. Zaten üniversite yıllarında başlamış olduğumuz Cumhuriyet Halk partisi.1973 yılına kadar, gençlik kolları sekreterliği, gençlik kolları başkanlığı döneminidir.1973 yılında memuriyete girince, siyasetten ayrıldık. 2007 yılına kadar yaklaşık 35 sene ara verdik.2007 yılında, çalışma ve memuriyet hayatımız sona erince, tekrar 2007 yılının Haziran ayında, Tarsalda yapılan CHP aday tanıtım toplantısında tekrar partiye üye oldum. Ondan sonra 2009 yılında CHP’NİN belediye başkan aday adaylarındandım.9 arkadaş aday olduk. Şu andaki başkan Adem Dalgıç aday gösterilince, hiç küsüp darılmadan Adem beyin etrafında kenetlendik.% 45.5 oyla CHP 15 YIL ARADAN SONRA BELEDİYEYİ DEVRALDI. ONDAN SONRA CHP’DE GERÇEKLEŞMEYEN BİR ŞEY OLDU VE 9 İLÇE BAŞKANI VE YAKLAŞIK 600 ÜYENİN ORTAK GÖRÜŞÜYLE 22 MART 2010 TARİHİNDE,33. OLAĞAN KONGREDE CHP İL BAŞKANI OLDUM.20 Mayıs 2012’ye kadar bu göreve devam ettim.20 Mayıs 2012 yılında da şimdiki il başkanı Recep Palabıyık’a görevi devrettim. Genel siyasi manada geçmişimiz budur.
-Sayın başkan, direk o konuya girmek istiyorum. Kongrede sert bir çıkış yaptınız. Bu çıkışta, Sayın Recep Palabıyık’ın yönlendirmeyle geldiğini söylediniz.9 ilçe başkanıyla alınan kararın olumsuz ve etik olmadığını söylediniz. Aynı sizin Tarsaldaki gibi geniş kitlenin katılımıyla olmak yerine kapalı kapılar ardında yapılmasına tepki gösterdiniz. Diğer bir konu da Sayın Faik Öztrak’a bu konuda yüklendiniz. Genel başkan yardımcısına sert çıkışlar ve ithamlarda bulundunuz. Doğru veya yanlıştır. Bu konudaki tavrınızın, özellikle kongrede olmasının sebebini söyler misiniz?
-Sevgili Murat, kongrenin üzerinden yaklaşık 9 ay gibi bir süre geçti. Oradaki konuşmalar, uyarılar, genel manada değerlendirilmelidir ve artık geçmişte kalmıştır. Benim siyasi ve çalışma hayatımda hiç geriye bakmam. Bundan sonrası benim için çok önemli. Ama orada vurgulamak istediğim bir konu vardı. Bunu özellikle vurgulamanızı istiyorum.20 Mayıs 2012’de kongrede zaten ben samimiyetle söylüyorum, aday olmayı düşünmüyordum. Benim gönlümden büyükşehir belediye başkanlık adaylığı geçiyordu. Bu nedenle, il başkanı olursam, tarafsız olamam diye düşünüyordum. Aday olmamayı gönülden istiyordum ama o zamanki şartlarda örgütün isteğine göre karar verecektim. Görüşümü de örgüte,30 Mart 2014 yılındaki seçimlerde büyükşehir adayı olacağımı söyleyecektim. Bu ikilem içinde ortaya yeni adaylar çıkınca aday olmadım. Aday olmama sebebim, sadece ve sadece, büyükşehir belediye başkan adaylığına talip olacağım içindir. Bir kişinin her iki göreve talip olması tarafsızlık anlayışına ters düşerdi. Bu konulara tekrar girmek doğru değil. Ama net vurgulamak istediğim bir şey var.Elbette aday çıkarılmasına saygı duyuyorum.Ama bana deselerdi ki, “Sayın başkan,biz Recep Palabıyık’ın başkanlığında anlaştık.”Buna son derece saygı duyar ve desteklerdim. Ben kendilerinden CHP il binasına buyurun, Kuvayi-Milliye salonunda, 6 oklu bayrağın altında geçmişte bana yapıldığı gibi, basın açıklaması yapalım deyip devir teslim görevini yerine getirirdim. Basına bunu açıklamak isterdim. Ama bu konuda yapılmış tek bir mesaj yok. Bu konuda yapılmış tek bir fotoğraf var, Kumbağ’daki meyhanede diyelim veya lokantada,9 arkadaşımızın arasında Recep Palabıyık, ortada hiçbir CHP bayrağı yok, adayı açıkladılar. Bunu da kabul edelim. Aslında kabullenilmez, çünkü kabul edilemeyecek konu bu zaten. O günden itibaren, arkadaşlar benimle teması kesmelerine üzüldüm.
-Sayın başkan, teması kesmelerine üzülmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni, Kadir Albayrak, büyükşehir belediye başkanlığına aday olacağı için bu çıkışı yaptı. Neden 26 aylık başkanlık döneminde yapmadı? Diye bir görüş var.
-Şimdi herkes şunu düşünsün,26 aylık dönemde yapılanları CHP siyasi evrimlerini düşünsün. Bu tenkiti yaparken, geçmişi düşünmeden konuşuyorlar Sayın Muratçığım. Daha göreve gelir gelmez, hiçbir il başkanına nasip olmayacak genel başkan değişikliğiyle karşılaştım. Daha göreve geldiğimizin 10. Günü Sayın Baykal gitti, yerine Sayın Kılıçdaroğlu geldi. Bu CHP tarihinde hiç bir il yönetimin yaşayamayacağı nadir bir durumdur. Arkadan 40 yıllık genel sekreter değişti. Ardından tüzük değişiklikleri oldu. Bu da yetmedi, referandum ve genel seçimler oldu. En sonunda,25 yıl sonra ilk defa tüm üyelerin katılımıyla bir ön seçim yapıldı. Bütün bunlar olurken, benim ortaya çıkıp siyasi ivmeyi dalgalandırmak olmayacağı için, çekilen sıkıntıları en güzel anlatma yeri kongredir dedim ve gerekeni söyledim. Ama kongre geride kalmıştır. Bundan sonra ileri bakacağız.
 
 
-Sayın başkan, siz 26 aylık döneminizde, basınla yakın ve sıcak ilişkilerde bulundunuz. Şu anda aynı ortamı CHP’DE göremiyoruz, bu bir gerçektir. Diğer bir konuya gelecek olursak, Sayın Recep Palabıyık ile yapmış olduğum röportaj öncesinde, bana ,”benim bir beklentim yoktur.”dedi. Tekirdağ il başkanlığının makamında oturan bir kişinin beklentisi olmaması uygun mudur?
-Ben il başkanı iken, yapılacak milletvekili seçimlerinde aday olmayacağım dedim. Sadece göreve talip olduğumu söyledim.26 ay boyunca da hiçbir göreve talip olmadım ve başkanlığımı yaptım. Ama burada önemli bir detay var. Ben göreve talip olurken, devraldığım Fahrettin Meker’den daha ileriye götüreceğim dedim. Görev, birisinden devralırken, daha ileriye götürmek için yapılır. Ben de Fahrettin Meker’den aldığım görevi daha ileriye götürürüm dedim ve %40 oyu %45,5’a çıkardık. İki milletvekilimizi üçe çıkardık. REFERANDUMDA %60 İLE Türkiye’de 5. Olduk. Recep beyin de bu görevi daha ileriye götüreceğine inanıyorum.
-Benim vurgulamak istediğim o değildi sayın başkan, benim bir beklentim yok demek, vizyon ve misyon sahibi olmamak demektir. Buna katılıyor musunuz, katılmıyor musunuz?
-Vallahi, bakın Muratçığım, CHP’YE gelen kişiler ve burada il başkanı olan kişiler vizyonsuz il başkanı olamazlar ki. CHP il başkanlığı makamı kolay bir görev değil. Samimi söylüyorum, övünerek çocuklarıma anlatacağım önemli görevlerden birisidir. Ama CHP şartlar gereği görev verilirse, o da görevden kaçınmaz.
-Sayın başkan,
-Pardon bir şey daha söylemek istiyorum. Basın, çok önemli. Ben il başkanı olduğum anda ilk yaptığım şey, Bütün Tekirdağ’da çıkan 6 tane günlük,7 tane haftalık gazeteye abone olmaktı. Bence muhalif gazeteleri de alıp değerlendirmek, karşı çıkmış oldukları icraatlarımızı uyarı kabul etmek gerekir.
-Maalesef bu yapılmıyor.
-Ben böyle düşünmüyorum. Çok önemli bence her zaman birlikte olunmalıdır.
-CHP’Lİ OLARAK BİLDİĞİMİZ BİR BAYAN GAZETECİMİZ, TELEFONLA KONUŞURKEN, BİR HABERİMİ YAYINLAMIŞ, NEREDEN ALDIĞINI SORDUKLARINDA, MURAT ÜRTEKİN’DEN ALDIM DEYİNCE, BUNDAN SONRA İLAN FALAN YOK DEMİŞ. BENCE YANLIŞTIR. SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?
-BEN BU İŞTE YOKUM. ÇOK ÖNEMLİ BENCE. BEN BASININ HER ZAMAN YANINDAYIM. GAZETECİNİN UYARI HABERLERİNİ BUNA BAĞLAMAK YANLIŞ. TEKRAR SÖYLÜYORUM, BASIN TÜRKİYE’DE ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUMDUR. TEKİRDAĞ’DA FAZLASIYLA İYİ GÖREV İÇERİSİNDE YAPIYORLAR. BEN MEMNUNUN. ÇÜNKÜ UYARILARI, HATA YAPMAMI ENGELLEMİŞTİR.
-Biz aracıyız ve kamu görevi yapıyoruz Onların takdirine kalmıştır. Siz, Sayın Fevzi Aytekin, büyük ihtimalle Ünal Baysan, daha birçok aday çıkacaktır. Bu durumda şansınızı nasıl görüyorsunuz sayın başkan?
-Sevgili Murat, ben bu göreve talip olduğumda, ilk önce il başkanına gittim. Bu çok önemli. Siyasal hiyerarşide bilgi vermektir bu. Sayın başkanım,2014 yerel seçimlerinde adayım ve sizi bilgilendirmek istedim dedim. İlçe başkanlarını, üç milletvekilimizi ve il genel meclis üyelerine bilgi verdim. Herkese, aday olacağımı birinci ağızdan söyledim. CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINA DA BİLGİ VERDİM. ÖNEMLİ OLAN PROSEDÜRÜ BÖYLE BAŞLATMAKTIR. AMA NE YAZIK Kİ DİĞER ADAYLAR BÖYLE YAPMAYIP BASIN VE İNTERNETTE AÇIKLADILAR. Biz adaylıklarını öyle öğrendik. Fevzi beyle sizin gazetenizde senin röportajını okumuştum.
-Haluk bey sadece CHP’Lİ GAZETECİLERLE GÖRÜŞMEYİ TERCİH EDİYOR. Biz tarafsız olduğumuz için yaklaşmıyor. Peki, Sayın Dalgıç’ın heykel yaptırma kararını nasıl karşılıyorsunuz?
-Bence vefa örneğidir. Ben o konuda katılıyorum.
-Ben bu konuda muhalifim. Bence insanların meta haline getirilmesi, kendini ön plana çıkarması gibi geliyor bana. Sayın Dalgıç çok değerli bir insandır ama halk böyle algılamaz. Halk, Ahmet Aygün’ün heykelini yaptırayım ki yarın da benimkini yaptırsınlar olarak algılıyor.
-Muratçığım, sevgili Murat, ben vefa örneği olarak düşünüyorum. Tekirdağ’da Adem Bey,1879’dan bu yana,37.belediye başkanıdır. Zaten heykel derken boy heykeli değil büst olarak.
-Ama ne olursa olsun, çok özür dilerim de bir mahalle veya sokağa ismi verilebilir.37 tane heykel biraz abes kaçmıyor mu?
-en az 100-150 tane park olacak. Bunlardan 37 tanesinin başkan heykeli olmasını destekliyorum.
- Peki, sizin görüşünüzdür, saygı duyuyorum.
 
 
ESKİ CHP İL BAŞKANI KADİR ALBAYRAK: BÜYÜKŞEHİR ADAYI 6 SAATTEN FAZLA UYUMAYACAK
- Ben Trakya’yı gezdiğim ve iktidar, muhalefet parti milletvekilleriyle diyalogda olduğum için. Şöyle bir intiba var; Sayın Faik Öztrak yerel yönetimlere müdahale ediyor, Muratlı’da Nebi Tepe aile dostu diye aday göstermeyi düşünüyor. Sayın Recep Palabıyık’ı Faik Öztrak getirdi.(bunu kongrede Kadir Albayrak da ifade etti.) Kardeşini destekliyor gibilerden sözler. Kardeşini desteklemesi doğru bir davranıştır. Ama ben kendisiyle görüştüğümde, Nebi Tepe’ye arka çıkmasının söz konusu olmadığını, herkesin aday olabileceğini söyledi. Kardeşi için de onun takdiridir dedi. Sizin düşünceleriniz nedir?
-Murat Bey, ben Faik beyin basına direk olarak,“ben şu adayı destekliyorum” demesini okumadım. Ancak,
-Partililerin konuşmasıdır.
-Ancak şunu söylemek istiyorum. Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan Gökhan Günaydın aday belirleme yöntemini açıklarken, öncelikle 4 ayrı anketör firmaya bu görevi verdiklerini söyledi. Bunların bizlerin bilgisi dışında anketler olacağını söyledi. Sayın genel başkanımızın açıklamaları da bu yöndedir. Benim tek istediğim, kim olursa olsun, bu çok önemli Sayın Murat Bey;2009’da yapılan yanlışlıklar bu sefer yapılmasın. Aday olacak olan tüm adayların, bir yuvarlak masada, örgütün karşısına getirerek beyin fırtınasıyla belirlesinler. Her yerde söylüyorum, hangimiz daha iyi hazırlanmışız, örgüt bizi dinlesin. Hangi adayın görüşleri iyiyse onu seçsinler. Anketlerde geçmişteki yanlışlıklar yapılmadan tarafsız olması önemlidir.
-Sayın Gökhan Günaydın’ın toplantısında ben de vardım. Bunu sonuna kadar destekliyorum ama sizin tüzük uygulamanız yanlış. EKİBİNİ OLUŞTURAN GÜCÜ ELİNE ALIYOR. Mesela siz yönetim kurulu ekibini kurduğunuzda, onlardan oyunuz garanti oluyor. Yani %20.30.40, oyunuz garanti oluyor. Bu tüzük çok zarar veriyor. Bu seçimde, milletvekili belirleme sistemi uygulanması daha iyi değil mi?
-Bizim tüzüğümüzde bir madde var. Son sözü genel merkez söyler.
-Bu yanlış değil mi*?
-Ama bu tüzüğümüzde var. Ama genel başkanlığa kadar anket, eğilim ve gerekirse sandık konur. Sağlam bir değerlendirme ortaya konacaktır.
-Sizin samimiyetinize inanıyorum ama basın yoluyla tüm her şeyi ortaya koymak daha sağlıklı değil mi?
-Elbette çok önemli. Bir şey daha söyleyeyim Murat Bey. Şu anda resmi süreç başlamadı. Benim ve herkesin aday adayı demesi bile doğru değil.
-Çok özür dilerim. Geçen Avcılarda kentsel dönüşüm paneline katıldım. Üç parti seçim büroları kurmuş bile (AKP, CHP, MHP)Bence erken değil.
-Murat Bey, ben erken derken, bu unvanı kullanmam için resmi süreç başlamadı dedim. RESMİMİN ALTINA CHP LOGOSU VE ADAYLIĞIMI RESMİ SÜREÇ BAŞLAMADAN YAZAMAM. SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİNDE BENİM PARTİMİN ADAYLARI BUNU YAPIYOR.
-Sizin farklı olduğunuzu biliyorum ama aday olduklarını belirtmekte sakınca yok bence.
-Yakın zamanda siz basın mensubu arkadaşlarımıza bir davet verip bunu sizin aracınızla kamuoyuyla paylaşacağım. Sizin tarafınızdan teyit edilmek ve halkı bilgilendirmek için gerçekleştireceğiz. Bir şey daha, Sayın Muratçığım, ben bu göreve çok iyi hazırlandığıma inanıyorum. EĞER ADAY OLURSAM, KAZANMA ŞANSIMIN ÇOK YÜKSEK OLDUĞUMA İNANIYORUM. Niye bu kadar kesin konuşmaya gelince; Birincisi Tekirdağ’ı çok seviyorum. İkincisi, büyükşehir konusunda 9 aydır büyük bir hazırlanma sürecine girdik. Üçüncüsü, enerjim yerinde. Dördüncüsü, bürokratik deneyimim çok yüksek. Beşincisi,26 ay CHP’DE il başkanlığı yapıp da,8 büyük etkinlik gerçekleştirip proje sunmak büyük bir artı getirdiği inancındayım. Ama bir şey daha var. Bunu birkaç medyacı arkadaşıma söyledim. Büyükşehir belediye başkanı olacak arkadaşım 6 SAATTEN FAZLA UYUMAYACAK.18 saat çalışacak belediye başkanına ihtiyaç var. Ben memuriyet dönemimde 5 saatten fazla uyumadığım için bu göreve hazırım. Büyükşehir başkanlığı önemli. Tekirdağ ilk defa böyle bir şey yaşıyor. Benim bir önerim daha var. Bu göreve talip olan partiler, hiç olmazsa bir kez olsun,6 milletvekili var. Hepsi kendi içerisinde değerli olan kişiler. Yanlarına il başkanlarını ve sivil toplum kuruluşlarını alıp basına açıklamalılar. Hepsi bir ağızdan Tekirdağ’ın sorunlarını tartışmalılar. Tekirdağ’ın sorunlarını ortaya koyup hep birlikte konuşmalılar. 
 
ESKİ CHP İL BAŞKANI KADİR ALBAYRAK: 5 BÜYÜK VİZYONUMUZ VAR
-Sayın başkanım,26 aylık il başkanlığı döneminde, Ak Parti yönetimi tarafından Sayın Adem Dalgıç’a çeşitli ithamlarda bulunuldu ve siz devamlı kendisini savundunuz. Kamuoyunda ve partililer içinde, Adem Dalgıç’ın avukatlığını yapıyor gibi bir izlenim uyandı. Bu konu hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?
-Muratçığım, tabi şimdi Sayın Adem Dalgıç, partimizin belediye başkanıdır. Partimizden belediye başkanı seçilmiştir ama belediye başkanı seçildikten sonra artık Tekirdağ’ın belediye başkanıdır. Yani hizmetleri CHP’Lİ, Ak Partili ve MHP’Lİ ve diğer partili vatandaşlara eşit götürmek mecburiyetindedir. Ancak Ak Partili arkadaşlarım, Sayın Ziyaeddin Akbulut başta olmak üzere, il ve ilçe başkanı arkadaşlarımın mesajlarına dikkat edin.50 mesaj verdilerse, hepsinde CHP ve belediye başkanını suçlayarak geldiler. Ama şimdi elbette biz de Adem beyin müdafaasını yaparken yaptığı hizmetleri anlatıyoruz sadece. Hataları var mı, var. O konuda kendisini uyardık o zamanlar. Ama başka malzeme yokmuş gibi, AKP’Lİ arkadaşların başka malzeme yokmuş gibi ortaya çıkması bizi üzmüştür. Biz de bir nevi her toplantıda onlara cevap verir duruma geldik. Bakın şunu söylemek istiyorum; BEN Adem Dalgıç veya Ahmet Aygün dönemi, bu isimlerin gündeme katılmasına karşıyım.2004-2009 AKP DÖNEMİ,2009-2014 CHP DÖNEMİ diye kabul edersek, böyle yorumlamak lazım. Şahısları irdelememek lazım. Çünkü şahısların hepsi, o partilerden aday olmuşlardır.26 AY BOYUNCA 54 BASIN TOPLANTISI YAPMIŞIM. Yaklaşık olarak 50’sinde belediye ile ilgili sorularla karşılaştım. Orada da bilgimizin yettiği kadarıyla belediyemizin başarılarını anlattık.2009-2014 belediye yönetimi başarılıdır, bunu kabul etmek lazım. Ana kıstas, AKP dönemine göre başarılı.70 trilyon borca rağmen gözle görülen hizmetler ortaya çıkmıştır, bunları takdir ediyoruz. Ama ben Kadir Albayrak olarak söylüyorum; ÇOK DAHA BÜYÜK HİZMETLER BEKLEYEN BİRİSİYDİM. UMARIM SON BİR YILDA BU BEKLENTİLER ORTAYA ÇIKAR. Bir şey daha var Muratçığım, alt yapıyla çok uğraştık. Bir kez daha söylüyorum, geçen bir basına daha söyledim. EĞER BİZ HİZMETLERLE ÖĞÜNÜYORSAK, ÖNC EKİ YÖNETİM İHMALKÂRLIĞINDANDIR. Alt yapı her zaman halkı yorar. Halk tepkisini de koymuştur. Bu tepkilerin azalıp halkımızın hoşgörüyle karşılayacağına inanıyorum
-Konunun dışına çıktık sayın başkan. Benim vurgulamak istediğim, Sayın Adem Dalgıç’ın savunmasını siz yaptınız. Sayın Dalgıç, sosyal medyada paylaştığına göre o da büyükşehir başkan aday adayı. Sayın Adem Dalgıç veya Kadir Albayrak belediye başkanı olunca, herhangi bir ithamda Recep Palabıyık mı savunacak?
-Hayır, katılmıyorum. Öncelikle ithamlar tartışılır. Bunu vurgulamak lazım. Ama bir yerel yönetim başkanının savunucusu, sadece kendisi olması lazım.
-Yani basın toplantılarında sorulanları Sayın Dalgıç’ın mı cevaplaması gerekiyordu?
-Zaten kendisi cevaplıyor ama herhalde tatmin olmayan var ki gelip bize de soruyor. Biz de elimizden geldiğince bunları cevaplamak zorundayız.
-Peki, hayırlısıyla seçim olunca kazandınız diyelim. Ne gibi projeleriniz var?
-Şimdi Muratçığım, Tekirdağ’da başka illerde olmayan 5 ana vizyonu var.
1- SANAYİ VİZYONU: Bakın, Tekirdağ ilindeki sanayi kuruluşları 1740 fabrikaya ulaşmış.
2-TARIM VİZYONU: Ayçiçeğinin 3/2’sini, buğdayın 16/1’ini,kanolanın 3/1’ini, üzümün %40’ını üretiyoruz. Böyle bir tarım vizyonu olan bir şehrimiz.
3-TURİZM VİZYONU: Ereğli’den başlayıp, Şarköy’e kadar uzanan ve sporların yapıldığı önemli bir vizyon
4-ÜNİVERSİTE VİZYONU: Namık Kemal üniversitesi şu anda 18.200 öğrenciye ulaşmış ki, hedef 50.000 öğrenci olacaktır.
-Sayın Osman bunu beyan etti ve yakından takip etmekteyiz.
5-LOJİSTİK VİZYON. En önemli konulardan bir tanesidir. İşte ASYAPORT limanı ve diğer lojistik hizmetler. Bütün bunları bir araya koyduğunuz zaman, seçilecek olan belediye başkanının bu 5 vizyon çerçevesinde ele alması gerekiyor. Ama bir şey daha var sevgili Murat, Tekirdağ, nüfus itibariyle 2012 kayıtlarına göre,852.321 nüfusu olmuş Tekirdağ’ın. Geçen sene 22.60’tı.Bir ay önce 22.60’tıBu rakamlar çok önemlidir.12 yılda Tekirdağ’ın nüfusu 228.500 artmış. Ortalama her sene %3 oy artışı var. Böyle giderse, Tekirdağ 5 yılın sonunda 1 milyon nüfusa ulaşacaktır. Tekirdağ Edirne ve Kırklareli’den daha hızlı gelişmektedir. Bir de ERGENE OLAYI ÖNEMLİDİR. Mutlaka bizim de projelerimiz içinde yer alması gerekiyor. Onun dışında çok önemli olan göç sorunu var, çarpık kentleşme var. Büyükşehir olunca,256 köy,24 belde mahalle oldu, toplam 280.İlçeler de var,300-350 mahallesi olan komple bir şehir olacak. O nedenle bütün bunların içerisinde standart hizmet geleceği için, büyükşehirin kalkınmasını çok çabuk oluşturacağını sanıyorum. Bu da genel çerçevede ana projelerden bir tanesi olacaktır. Onun dışında tekrar söylüyorum, çok önemli,5 vizyona paralel projelerdir. Bunların bir kısmını arkadaşlarım hazırlıyor. İlk yapacağımız basın toplantısında size detaylı anlatacağız. Genel merkezin de Tekirdağ için çok güzel hazırlıkları var. Bunların hepsi birleşip partinin genel projesi olacak Murat Bey.
 
 ESKİ CHP İL BAŞKANI KADİR ALBAYRAK:  EĞİTİME ÖNEM VERMEK ZORUNDAYIZ.
 
-Büyüme yanında şiddet, uyuşturucu ve boşanmaları getiriyor. Eskiden Tekirdağ’ımızda ve ilçelerimizde yoktu. Bunun için önleminiz veya projeleriniz var mı?
- ÖNCE EĞİTİM. Eğitime çok önem vermek zorundayız. Şarköy’den Saray’a kadar tüm Tekirdağ genel yerleşim bölgesi içerisinde 6332 kilometrekare arazisi var. Buralarda yerleşen bütün insanlar, birbirini sevecek, birbirini saygıyla karşılayacak. Geçmişteki özlenen güzel komşuluk ilişkilerini tekrar yaşatacak. Bunlara paralel olarak ekonomik zorluklar var. Her şeyin kaynağı ekonomiden geliyor. İşsizlik%9.5-10 civarında,12 yıl boyunca hiç eksilmedi. Bütün bu ekonomik olumsuzlukları ben ortadan kaldıracağımın inancındayım.
-Ben işsizlik düşüncesine katılmıyorum sayın başkan, iş seçme var. Firmalardaki sosyal güvenceleri yeterli görmedikleri için iş olduğu halde işe gitmeyen işsizler var. Bu aldığı maaş, çalışma şartları ve saatleri dolayısıyla oluyor. İşsizlik bundan kaynaklanıyor. Yoksa ben firmaların iş bulma yerine, iş kabul etmeme düşüncesiyle karşı karşıya kaldıklarına inanıyorum. Sizin düşünceleriniz nedir?
-Ama Murat Bey, bakın Türkiye’de 12 yıldır sosyal yardım adı altında kömür, erzak, bunlarla insanlar bir yere gelmeye çalıştı.
-Hazıra mı alıştı diyorsunuz?
-Tabi, artık bu insanları üretime katkıda bulunmaya ve karşılığını alacak iş sahası yaratmaya ihtiyaç var.
-Şu anda yeni sistemde sosyal haklardan faydalanıp da çalışan kişileri sistem otomatik olarak devre dışı bırakıyor. O yönden bir şikâyete mahal yok Ama yeni bir yapılanmaya, sosyal hakların iyileştirilmesi konusunda çalışma yapmaya kararlısınız gibi görünüyor.
-Evet, o da projelerimiz arasında var zaten, önümüzdeki ay çıkaracağız.
-Sayın Kadir Albayrak’ın Tekirdağ’a, Muratlı, Çorlu, Saray, Çerkezköy ve tüm ilçelerine son mesajını alabilir miyim?
-Şimdi, gayet emin olsunlar, bu bir ekip meselesi. Çok iyi bir çalışma arkadaşlarımız var. Bakın bir bilgi daha vereyim. Büyükşehir olayında, Tekirdağ’ın 24 beldesi,9 ilçesi, iller bankasından yaklaşık olarak 135 trilyon para alıyor. Büyükşehir olunca,350 trilyon para gelecek. Artı, ödediğimiz vergilerin 5’te biri geri gelince 500-600 milyon liralık bir bütçe olacak. Böylece çok iyi hizmetler gelecek. Yeter ki bu hizmetleri halka dayanarak, halkla yapmak lazım.
-Amatör sporlara desteğiniz olacak mı?
-Elbette, büyükşehirin proje taslağında, amatör sporlara yardım da var.
-Çünkü çok büyük sıkıntıları var. Sağlık olsun, maddi olsun, ulaşım yönünden olsun, çok büyük sıkıntılar bunlar. Maaşlı olması gerekirken, fabrikada çalışıp, hafta sonu gelen futbolcular var.
-Bu sıkıntıları biliyorum. Şunu da belirteyim, her ilçe için çalışmalarımız olacak ama Şarköy için Tekel’in özelleşmesinden sonra kaybedilen üzüm bağları ve bu sektörün tekrar hayata geçirilmesi gerekiyor. Bakın bir Şirince çok fazla bağ olmamasına rağmen bu sektörde çok başarılı. Şarköy’de bu kritere uygun 20 tane köyümüz var. Bu köylerden 15 tanesini Şirince gibi hale getirirsek tarımsal ekonomi kalkınır.
-Kiraz festivaliyle nam salmış Tekirdağ’da kiraz yok. Buna ne diyorsunuz?
-O da olacak. Kiraz festivali devam edecektir. Bu konuda 1000 dönüm yere kiraz ağacı ekip beş yıl içinde kiraz oranını arttırabiliriz. Naip köyü bu proje için uygun.
-Sayın Mennan Yıldırım, herkes büyükşehir için adayken, o mütevazılık gösterip, Süleyman paşa için aday oldu. Bana küçükşehir yeter dedi ve aday olduğunu açıkladı. Böyle bir kişiyle çalışmak ister misiniz?
-Bu işlerde çok mütevazı olmanın bir anlamı yok. Tekirdağ’da vizyonun büyük olacak. Çünkü büyükşehirin altında çalışacaklar. Şunu da söyleyeyim, çok önemli. Tekirdağ’ın 11 ilçesi oldu. Bakın burayı yazmanızı istiyorum. Büyükşehir yeni nüfus sistemine göre,60 tane üyesi olacak. İlçe belediye başkanları, büyükşehirin de belediye başkanları, büyükşehir belediye meclis üyeleri, her ilçenin seçilen belediye meclislerinin %20’sidir.O nedenle, ilçe belediyeleri çok önem arz ediyor. Mennan Bey de çok sevdiğim ve değer verdiğim bir arkadaşımızdır. Milletvekili aday adaylığında da çok başarılı bir sınav vermiştir. Sevdiğim bir arkadaşımızdır, kendisine başarılar dilerim.
-Teşekkür ederim
-Ben teşekkür ederim.
 
 
Kaynak : Murat Ürtekin