info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Işıkara Tekirdağlıları Depreme Karşı Yeniden Uyardı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Kuzey Anadolu fay uzunluğunun güney kolu İznik gölünün güneyi Gemlik’ten Marmara’ya giren kolu 300 seneye yakın bir sakinlik var. Er veya geç burada da 7′nin üzerinde bir deprem olacaktır” dedi.

Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Ortaklığı ile yürütülen “Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Planının Ön Araştırması Projesi”nin açılış toplantısına Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın yanı sıra Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı,İl Özel Gen. sek .Mustafa Yel, Trakya Kalkınma Ajansı Gen. Sek . M Gökay Üstün,NKÜ Rektödr Yard. İhsan Soysal,İl Defterdarı Yusuf Atılgan, İl millieğitim Müd. Halis işler, Belediye Başkan yardımcıları Mehmet Özen,Sinan Çetiz,İl Genel Mec. Başk. Orhan Perçinoğlu,Tic. San. od. Başk. Cengiz Günay, Tic. Bor.Başk. Osman Sarı, Türkiye kızılay Tekirdağ Şube Başk. Rıza Özen,  Tekirdağ Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, İl Afet Acil Yardım Müdürü Recep Erol İl Sağlık Müd. Mehtap Şen, İl müftüsü Mahmut Gürlen,Tredaş İşletme Müd Turhan Avcı , Belediye Maclis Üyesi Hansan Önbey, Hayrabolu Belediye Başk. Hasan İrtem,Ziraat Odası Başk. İmdat Saygı, Süt üreticileri birlik başkanı Şerif Baykut,Hayrabolu Eski Belediye Başkanı Şener Çelikayar,TAKDER Başk. Mehmet Ömeroğlu Tarım il Müd. Yard. Hüseyin Kantar, Tekirdağ Belediyesi İtfaiye Müd Erhan Durgut ve kurumların AFAD acilde görevli sivil savunma ekipleri katıldı.

Toplantıda Trakya’da olabilecek depremle ilgili bilgi veren Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Bir depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değil dolayısıyla dikkat ederseniz konuşmamda Tekirdağ’ı etkileyebilecek 2 tehlikeden bahsettim. Bunlardan bir tanesi de 1999 depreminin olup bittiği yer ile 1912 Şarköy depreminin yırtık olan yer arasındaki fayın kırılmayan kısmı. Bu nereye tekabül ediyor? Adaların güney batısına tekabül ediyor. Orada olabilecek bir deprem Tekirdağ’ ı etkileyecektir.

Kuzey Anadolu fay uzunluğunun güney kolu İznik gölünün güneyi Gemlik’ ten Marmara’ ya giren kolu 300 seneye yakın bir sakinlik var” dedi.

Tekirdağ’da er ya da geç 7′nin üzerinde bir deprem olacağını ifade eden Işıkara, “Tabi her iki deprem tüm Marmara’yı etkileyecektir Deprem oluş yeri yerleşim yerine ne kadar yakınsa o yerleşim yeri daha çok etkilenecektir o bakımdan burada mühim olan 6 yıl sonra, 6 yıl önce olacak, 1 yıl içinde olacak değil bu muhtemel 2 tehlikeye karşı ne kadar hazırım. O muhtemel depremin zararın en aza çekmede nasıl çalışmalar yapıyorum o önemli. Bu projede de Tüm Türkiye’ ye örnek olmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra Erken uyarı sistemlerine deyinen Işıkara sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Türkiye’ de Deprem erken uyarı sisteminin bize çok büyük bir faydası yok. Bir deprem 2 dalga üretir 1. Dalga kayırt sistemine geldiği zaman depremin olduğu yer ile yerleşim yeri mesafesi çok önemlidir. Türkiye bu bakımdan maalesef fakir. Deprem olan yerle yerleşim yerin mesafesi çok kısa.”