Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Karara göre, anaç sığır başına ödeme birim miktarı, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için yüzde 50 si, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25 ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulMuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı işletmeler tek işletme kabul edilecek.
Buna göre, hayVan başına anaç sığır için 225 TL, anaç manda için 250 TL, sığır soykütüğü için de ilave olarak 50 TL ödenecek.
Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılar için dişilerine Brucelosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla buzağı başına 60 TL destek ödemesi yapılacak.
Koyun-keçi için hayVan başına 10 TL, oğlak tiftiği için 15 TL, ana mal için 14 TL, tali ırklar için de 10 TL destek verilecek.
-ÇİĞ SÜT DESTEĞİ
Üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan yetiştiricilere litre başına sığır-manda sütü için 0,04 TL, koyun-keçi sütü için de 0,10 TL destek ödenecek.
Yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına 25 TL, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik e ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına damızlık koza için 18 TL, 1. sınıf koza için 15 TL, diğerleri için de 10 TL ödeme yapılacak.
Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile koVan başına 6 TL, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus kullanan yetiştiricilere de koloni başına 50 TL destek verilecek.
Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartıyla kilogram başına alabalık için 0,65 TL, çipura-levrek için 0,85 TL, yeni türler için 1 TL, midye için 0,10 TL, yavru için de adet başına 0,05 TL ödenecek.
-YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNE DESTEK-
Dekar başına yonca (sulu) için 125 TL, yonca (kuru) için 70 TL, korunga için 80 TL, tek yıllıklar için 30 TL, silajlık tek yıllıklar için 45 TL, silajlık mısır (sulu) için 50 TL, silajlık mısır (kuru) için 30 TL, yapay çayır-mera için de 75 TL destek verilecek.
-HASTALIKLARLA MÜCADELEYE DESTEK-
Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova illerinde faaliyette bulunan hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt işletmelerinde bulunan tüm sığırlara hayVan başına 300 TL destek verilecek.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında, brocellosis S-19 genç aşısı ve şap aşısı yapılmış dişi sığırlar için hayVan başına 20 TL, Rev-1 aşısı yapılmış dişi kuzu ve oğlaklar için yetiştiricilere hayVan başına 4 TL destek yapılacak.
Büyükbaş hayVan başına şap aşısı için 0,75 TL, küçükbaş hayvanlar için 0,50 TL, brucellosis S-19 genç (büyükbaş) aşısı için 1,50 TL, brucellosis Rev-1 genç (küçükbaş) için de 0,50 destek ödenecek.
-KESİM DESTEĞİ-
Tarım Bakanlığının belirlediği işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması için, kesilen hayVan başına 0,16 ile 13,20 TL arasında değişen miktarlarda destek verilecek.
Ancak kesim miktarı ne olursa olsun aylık destekleme miktarı bin 500 TL den az, 3 bin TL den fazla olmayacak.
Tarım Kredi Kooperatifi ile sözleşmeli besicilik yapan ve hayvanlarını Et ve Balık Kurumu kombinalarında veya Et ve Balık Kurumunun anlaşma yaptığı özel kombinalarda kestiren Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerindeki yetiştiricilere 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığır karkas ağırlığının beher kilogramı için 1,50 TL ödenecek. Ödenecek kırmızı et destekleme primi tutarı ise yıllık 13 milyon TL yi aşamayacak.
-GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI-
Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarım Bakanlığınca uygulanan proje kapsamında alınan yetiştiricilere koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayVan başına 400 TL ile 40 TL arasında değişen miktarlarda, arı için de koVan başına 10 TL destek verilecek.