info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hastalar ilaca ulaşamıyor, eczanelerde yangın var!

Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Ufuk Bekir Ersöz yeni sistemin alt yapısının henüz hazır olmadığını ve bu sistemin başlangıcının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Pazartesi günü ilaçlarını yeni sistemin devreye girmesinden dolayı alamayan hastalar zorlu anlar yaşarken Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Ufuk Bekir Ersöz yeni sistemin alt yapısının henüz hazır olmadığını ve bu sistemin başlangıcının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Uzun süredir devreye girmesi planlanan, ancak teknik aksaklıklarının olması nedeniyle bugüne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3 kez ertelenen "MEDULA Reçete Provizyon Sistemi nin 1 Mart 2010 tarihinden itibaren Kurumca devreye alındığının belirtildiğini hatırlatan Tekirdağ Eczacılar odası başkanı Bekir Ersöz, Böylelikle, hastaların reçetelerinin işlendiği ve ilaç verme onayının alındığı Eczane Provizyon Sistemi devre dışı bırakılarak, alt yapı hazırlıkları tamamlanmamış, yeni bir provizyon sistemi (MEDULA) devreye sokulduğunu söyledi.

Henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe koyulmasının hemen ardından, pazartesi sabahı itibariyle, eczanelerimize gelen hastalarımızın reçeteleriyle ilgili hiçbir işlem yapılamadığına dikkat çeken Ersöz yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi. Çünkü, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunamadığı görüldü. Tüm Türkiye de olduğu gibi bölgemizde de eczacı meslektaşlarımız, hastalarına sistemdeki eksiklikler nedeniyle gerekli ilaç hizmetini vermekte sorunlar yaşamakta, hastalarımız ise ilaçlarını zamanında temin edememektedir.

Pazartesi sabahı 08:00/10:00 saatleri arasında kısmen de olsa işleyen yeni sistemin, 10:00 itibariyle tamamen çöktüğünü, tüm eksikliklilerine rağmen bu sisteme geçilmesinin en önemli sebebinin, Kurumun ısrarı ve gereksiz yere sürdürdüğü inattan kaynaklandığına da vurgu yapan Ersöz, Aylardır yaptığımız tüm uyarılarımıza ve alınması gereken tedbirlerle ilgili Kuruma sunduğumuz raporlara rağmen, İlaç Takip Sistemi ne 1 Ocak 2010 tarihinde geçilmiştir. Geride bıraktığımız 2 aylık süreçte, fiilen çalışmayan bir sistemle karşı karşıya bırakılmıştık. Çünkü, SGK ekranıyla, İTS ekranı birbiriyle uyumsuz çalışmakta, hiçbir veri girişi sağlıklı yapılamamakta idi. Oysa, tüm işlemlerin, birbiriyle uyumsuz olan iki farklı ekran üzerinden değil, tek ekran üzerinden yapılması gerekmektedir. İTS nin ertelenmesi talebimize rağmen, pazartesi günü itibariyle de, İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konulmuştur. Zira, hazırlıksı başlatılan bir sistem ölü doğmuştur! Bizim çok önceden ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çektiğimiz İTS uygulaması, acilen 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmeli, İTS ve MEDULA Provizyon Sistemi tek ekran üzerinde ortaklaştırılmalıdır. Aksi halde, bugün yaşananlar da göstermiştir ki; bu sistem hem hastalar hem de eczacılara çile çektirmeye devam edecektir. Diyerek yakındı.

Bugün bu sistemi, bu haliyle başlatmak, hem hastalarımıza hem de eczacılarımıza yapılmış en büyük kötülük olduğunu da savunan Ersöz, konuşmasında şunları söyledi; Bugün bir kez daha gördük ki, alt yapısı iyi hazırlanmamış bir Provizyon Sisteminin varlığında İTS nin işlemesi mümkün değildir. Bu nedenle, İTS uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi artık bir zorunluluktur. Aksi halde, şu anda eczanelerimizde yaşanmakta olan hasta mağduriyetlerinden, hastalarımızın ilaca ulaşamama sorunlarından eczacılar sorumlu tutulamaz. Asıl sorumlu, aylardır yaptığımız uyarılarımızı dikkate almayan, yürümeyeceğini bildikleri bir sistemi eksiklikleriyle birlikte uygulamaya geçirenlerdir.

Bizler, İTS nin ülke ekonomisine, ilaç sahteciliğine, hasta ve ilaç güvenliğine önemli katkıları olacağını her platformda dile getirdik. Bundan sonrasında da bu katkıya ortak olabilmek için taleplerimiz doğrultusunda oluşturulmuş İTS uygulamasının yürütümü noktasında ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Sağlık alanının "kervan yolda düzelir anlayışı ile bağdaşmayacağını da anlatan Ersöz konuşmasını şöyle noktaladı. "Ne hastalarımızın ne de meslektaşlarımızın bu yaklaşımı hak ettiğini düşünmüyor ve bu anlayışı reddediyoruz.

Doğru olan, her iki sistemin de ertelenmesi ve konunun taraflarının bir araya gelerek çözümü hep birlikte aramasıdır. İçinde bulunduğumuz çağ, biz yaptık oldu, herkes buna uymak zorundadır şeklinde ilerlemenin mümkün olmadığı bir çağdır. Oysa, bilgiyi paylaşmak ve deneyimlerimizi ortaklaştırmak, sorunları ortaya çıkmadan tespit edebilmek ve çözümü üretip başlangıçları sorunsuz yapmak en doğru yaklaşımdır. Biz bu paylaşım için bir araya gelmek konusunda hiçbir zaman çekinmedik. Konunun diğer taraflarının da bu paylaşıma açık olması gerektiğini düşünmekteyiz. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.