info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8895
Dolar Satış
:
33.9506
Euro Alış
:
37.6852
Euro Satış
:
37.7531
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Halk Kültüründe Su Sempozyumu

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Şefik Kurultay, "Türkiye su zengini bir ülke değil ancak buna karşın dünyanın bazı coğrafyalarıyla karşılaştırıldığında hatırı sayılır şekilde daha şanslı olduğumuz söylenebilir" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Şefik Kurultay, "Türkiye su zengini bir ülke değil ancak buna karşın dünyanın bazı coğrafyalarıyla karşılaştırıldığında hatırı sayılır şekilde daha şanslı olduğumuz söylenebilir" dedi. 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tekirdağ Valiliği, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve Motif Vakfı işbirliğinde düzenlenen "Halk kültüründe su"  uluslararası sempozyumun NKÜ Rektörlük Konferans Salonundaki açılış töreninde konuşan Rektör Vekili Kurultay, suyun toplumların hayatında çok önemli bir değer ifade ettiğini söyledi.
 
Hayatın kaynağı olarak bilinen suyun, kimilerine göre de hayatın bizzat ta kendisi olduğunu belirten Kurultay, "İnsan hayatının, toplumsal kültürü  yaşayışı ve medeniyeti üzerinde doğrudan ve sürekli etkili en önemli faktör nedir? diye sorulacak olsa muhtemelen bu sorunun cevabı 'su' olacaktır" diye konuştu.
 
Suyun, bir medeniyet ölçüsü olarak da değer ifade ettiğini anlatan Kurultay, günümüzde dünya genelinde yaşayan pek çok ülke insanı, finansal ve ekonomik krizlerin yanı sıra gıda, enerji, sosyal ve kültürel krizlerle de karşı karşıya kaldığını kaydetti. 
 
Bütün bu krizlerin içerisinde suyun bunların merkezinde yer aldığını belirten Kurultay, günümüzde suyun bir hayat kaynağı olmasının yanı sıra bir medeniyet ölçüsü olarak da değer ifade ettiğini söyledi. 
 
Kurultay, suyun günümüzde stratejik bir madde haline geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:  
 
"Günümüzde yaklaşık 7 milyara ulaşan dünya nüfusunun üçte birinin açlıkla veya yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Sadece bir milyar insanın temiz su kaynaklarına ulaşmada sıkıntı çektiğini görüyoruz. Bu gerçekten çok vahim bir tablo. Artan dünya nüfusu ve buna bağlı ortaya çıkan çevre kirliliği ve küresel ısınma dünya genelinde suyu çok daha stratejik bir madde haline getiriyor" 
 
"Su zengini bir ülke değiliz"
 
Kurultay, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, şu bilgileri aktardı:  
 
"Ülkemiz açısından duruma bakıldığında ise bilinmesi gereken en önemli gerçek su zengini bir ülke olmadığımızdır. Buna karşın, dünyanın bazı coğrafyalarıyla karşılaştırıldığında ise hatırı sayılır şekilde daha şanslı olduğumuz söylenebilir. Fakat bu kaynakların ilelebet elimizde bulanacağı gafletine düşmememiz gerekiyor. Buna ilişkin çok ciddi planların projelerin yapılması sürekli güncellenmesi yine hayati bir derecede önem taşıyor. Suyun bitmez tükenmez bir kaynak olmadığı gerçeğini akıldan çıkartmamak gerekiyor." 
 
Açılış oturumunun ilk panelini "Suya Dair" konulu sunumuyla Prof. Dr. M. Zeki Kuş oğlu gerçekleştirdi.
 
Etkinliğe, Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Işık, Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Baykal, Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Altaş ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
 
Suyu konu alan çeşitli etkinliklerin, panellerin, konferansların ve sergilerin düzenleneceği sempozyum 2 gün sürecek.