info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Göktürk 2, Yörüngeye Ulaştı

Türkiye nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin deki Jiuquan Fırlatma Üssü nden Türkiye saati ile 18.13 de uzaya fırlatıldı.

Türkiye ‘nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2’nin uzay yolculuğuna başladı. Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden saat 18:12'de fırlatma işlemi başladı. Göktürk 2 uydusu 18:26'da yörüngesine oturdu. Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, Göktürk-2'nin canlı yayın anını TÜBİTAK UZAY’da izledi.
Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlandı. Fırlatmadan sonra ilk sinyalin alınmasıyla sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine ulaştığı bildirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , “Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz” dedi.