Trakya bölgesinde temiz, güvenli ve ekonomik bir yakıt doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışan GAZDAŞ, kamu otoritelerinin belirlediği yeni ödeme tarifeleri ile ilgili bilgilendirmede, “Kamu adına ve denetimiyle doğal gaz dağıtım faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz Trakya’da, sekiz yılın sonunda 25 Ocak 2014 itibarıyla taahhüt ettiğimiz sıfır tarife uygulaması sonlandırılmıştır. Diğer bölgelere kıyasla en ucuz doğal gazın tüketildiği bu dönem sonrası yeni tarifeler, GAZDAŞ olarak herhangi bir yetkimizin bulunmadığı yeni kanun düzenlemesiyle belirlenerek 1 Şubat 2015’ten itibaren tüketiciye sunulmuştur” Dedi.
Trakya’da Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz ve Çerkezköy’ün de dâhil olduğu 17 yerleşim bölgesinde konut ve sanayi tüketicilerine doğal gaz dağıtımında bulunan GAZDAŞ, kamu adına ve kamu denetimi altında sağladığı bu hizmetin bedeline ilişkin yeni düzenlemelere dair bilgiler verdi.Gökkurt, “Doğal gaz dağıtım piyasasının 4646 sayılı Doğal gaz Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Türkiye genelinde tarifesi belirlenen 70 dağıtım bölgesi arasında Trakya da bulunmaktadır. Kanun gereği ilk sekiz yıllık hizmet süresini dolduran dağıtım şirketlerine yetkili mercilerce yeni tarifeler verilmektedir. Trakya Bölgesi Dağıtım Şirketimize, 25 Ocak 2014 tarihinde bu süreyi doldurması sonrasında, 1 Şubat 2015’ten itibaren geçerli olmak üzere yeni tarife bildirilmiştir. 1 Şubat 2015’ten 31 Aralık 2016’ya kadar geçerli olan bu tarifenin belirlenmesi ve hangi tüketim grubunun ne kadar tarife alacağı konularında, ülke genelindeki diğer dağıtım şirketleri için de geçerli olduğu gibi GAZDAŞ’ın da herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır” bilgilerini verdi.
2001 yılında yürürlüğe giren Doğalgaz Piyasası Kanunu, temiz ve ucuz bir enerji kaynağı olan doğal gaz kullanımının kısa sürede ülke genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanması için yerleşim birimlerinde dağıtım hizmetinin özel sektör eliyle yapılmasını öngörmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde halen 70 yerleşim biriminde doğal gaz dağıtım hizmeti, özel sektör eliyle verilmektedir. Bu yerleşim birimlerinden biri olan Trakya bölgesi sınırları içinde doğal gaz şebekesi tesis edilerek, doğal gazın tüketicinin kullanımına sunulması çalışmalarına da GAZDAŞ talip olmuştur.
GAZDAŞ, bu hizmete talip olurken, vereceği hizmet karşılığında, değerli tüketicilerden sekiz yıl boyunca herhangi bir bedel almayacağını taahhüt etti. GAZDAŞ Tekirdağ işletme müdürü Olcay Gökkurt; sıfır tarife olarak adlandırılan bu taahhüte ilişkin, “Doğal gaz dağıtım faaliyetlerinin kamu adına özel sektör adıyla yapıldığı geçtiğimiz sekiz yıl boyunca, sıfır tarife uygulaması 70 yerleşim biriminden aralarında Trakya’nın da bulunduğu 10 bölgede yapılmıştır. Bu uygulama kapsamında doğal gaz arzı sağladığımız Trakya’da 2006’dan bu yana ülke genelinde diğer bölgelere kıyasla en ucuz doğal gaz tüketilmiştir” dedi.
250 milyon TL’lik altyapı harcaması yapıldı
GAZDAŞ olarak Trakya bölgesinde, hane halkı ve sanayicilerin en uygun şartlarda doğal gaza ulaşmasının en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Akaslan, “Sürekli yenilenen altyapı çalışmalarımız, bu amaç doğrultusundaki yatırımlarımızın sonucudur. Altyapı çalışmalarımız sayesinde Trakya bölgesinde 350 bin tüketicimizin kapısına doğal gaz kullanıma hazır hale getirilmiş ve 170 bin tüketicimiz ise fiilen doğal gaz kullanımına başlamıştır. Açıklanan bu tarife Trakya Bölgesi doğal gaz dağıtım şirketi olarak, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırım ve sizlere vermekte olduğumuz hizmetlerin karşılığı olup, doğal gaz faturalarında her metreküp doğal gazın bedeline ilave edilecektir.” dedi.
Söz konusu uygulamalar kapsamında GAZDAŞ, 8 yıllık süre içinde Trakya bölgesinde 2 bin 927 km dağıtım şebekesi oluşturarak, 365 adet doğal gazın basıncını ayarlayan ve miktarını ölçen istasyon montajı gerçekleştirdi. GAZDAŞ, bölgede bu altyapının oluşturulması için 2014 sonu itibarıyla 250 milyon TL’lik yatırım yapmış olup yatırımlarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor. Böylece yeni yerleşim birimlerine doğal gaz arzı sağlayarak, tüketicilerin temiz ve ekonomik bir enerji olan doğal gazın avantajlarından faydalanması amaçlanıyor.