info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fikret Dişlioğlu’ndan Çorlu Gazeteciler Derneği’ne Ziyaret

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürü Fikret Dişlioğlu, beraberinde müdürlük çalışanları ile Çorlu Gazeteciler Derneği`ni ziyaret etti. Müdür Dişlioğlu, derneğin yaklaşık 40 üyesine basın kartları ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulundu.

Çorlu Gazeteciler Derneği`nin Kılıçoğlu Danış Tower`s da yer alan dernek binasına gelen Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Edirne Bölge Müdürü Fikret Dişlioğlu basın kartının gazetecilik mesleğini yapanların sahip olduğu uluslar arası geçerliliği olan resmi bir kimlik olduğunu söyledi. 
 
Basın kartı sahibi gazeteciler yıpranma payı hakkından yararlanabilirler diyen Dişlioğlu: “Fiili hizmet süresi zammı olarak bilinen uygulama gazetecileri de kapsıyor. Daha önce de uygulanan ancak 2008 yılında kaldırılan yıpranma payı, Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç`ın yoğun gayretleri ile gazeteciler için yeniden sağlandı. Basın kartı sahibi gazeteciler gri pasaport olarak anılan Hizmet Damgalı Pasaport alma hakkına da sahip oluyorlar. Basın kartı sahibi olan gazeteciler Basın Trafik Kartı sahibi olabiliyorlar. Belediyelerin toplu taşıma araçlarından bu kart sayesinde ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Gazetecilerin, maaş durumlarını az çok biliyoruz. Ulaşım masraflarını da göz önünde bulundurduğunuzda sarı basın kartı ile belediyelerin toplu taşımalarından ücretsiz olarak yararlanmak gazetecilere ciddi katkılar sağlamış oluyor. Bazı belediyeler otoparklar konusunda da gazetecilere kolaylıklar sağlıyorlar. Gazeteciler görevlerini yaptıkları sırada trafiği aksatmamak şartıyla bazı imkanlardan yararlanabiliyorlar. Bu haklardan yararlanabilmek için de aranan yine gazetecinin sarı basın kartı sahibi olması şartı oluyor. Sarı basın kartı olmayan bir kişi basın trafik kartına müracaat edemiyor. Basın kartı sahibi gazeteciler müzelerden de ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Bu kartın uluslar arası geçerliliği var. Sadece Türkiye`de değil yurt dışında da basın kartı sahibi gazeteciler müzeleri ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorlar” dedi. 
 
Tüm bu imkanlardan yararlanmak isteyen gazetecilerin basın kartı sahibi olması gerektiğinin altını çizen Dişlioğlu: “Basın kartı başvuruları artık son derece kolaylaştı. Yerel gazeteciler için gazete ve dergiler, yerel radyo ve yerel televizyonlar da çalışanlar ile bu kurumların imtiyaz sahipleri sorumlu yazı işleri müdürleri 5953 Sayılı Basın İş Kanunu kapsamında yer almaları durumunda kart başvurusunda bulunabiliyorlar. Artık başvurular için online başvuru durumu söz konusu. Kişi, sadece dakikalar içerisinde basın kartı başvurusunda bulunabiliyor” diye konuştu. 
 
Artık Başvuru Online
 
Önceleri başvurularda pek çok evrak istenildiğini anımsatan Fikret Dişlioğlu: “Artık başvuru online olarak dijital ortamda yapılıyor. Islak imzalı başvuru dilekçesi ile öğrenim durum belgesi ise müdürlüğümüze gönderiliyor. Önceleri istenen sigorta prim dökümleri, adli sicil belgeleri artık istenmiyor. Başvuru son derece kolay, başvuruda bulunmamak için hiçbir neden yok” şeklinde konuştu. 
 
Basın kartı başvurusunda bulunan kişinin çalışmalarını posta yoluyla gönderdiğini de sözlerine ekleyen Dişlioğlu: “Artık gazeteleri devlet enformasyon sistemine yüklemek gazetenin pdf formatını elektronik ortamdan göndermek yeterli oluyor. Bu sistemde kayıtlı olan bir gazeteden basın kartı sahibi olan dışında bir başka kişi kart müracaatında bulunduğunda işlemler daha kolay ve hızlı ilerliyor” dedi.  
 
Bekleme Süresi Uzun
 
Basın kartı başvurusunda bulunan kişilerin şikayetçi olduğu tek konunun ve engelin bekleme süresi olduğunu da sözlerine ekleyen Fikret Dişlioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “İletişim Fakültesi mezunları 12 ay, diğer fakültelerden lisans mezunları 18, ön lisans mezunları 24 ay, lise mezunları 28 ay bekleme süresi ile karşı karşıya kalıyorlar. Gazetelerin sahipleri ve yazı işleri müdürleri için de daha farklı bekleme süreleri uygulanıyor. Basın kartı almak için en az lise mezunu olmak gerekiyor. İlkokul mezunları basın kartı başvurusunda bulunamıyorlar. İlkokul mezunları için 2010 ve 2011 yıllarında iki kez imkan tanındı ve bu işi en az 6 yıldır yaptıklarını belgeleyenler basın kartı aldılar.” 
 
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ne Hizmet Veriyoruz
 
Sürekli sarı basın kartı alma şartını da aktaran Fikret Dişlioğlu: “Sürekli basın kartı 2 durumda verilebiliyor. Birincisi sarı basın kartını 18 yıl taşıyanlar sürekli sarı basın kartı başvurusunda bulunabiliyorlar. İkincisi ise daha önce hiç sarı basın kartı almamış olanlardan, bu meslekte 20 yıl çalıştıklarını belgeleyenler sürekli sarı basın kartı alma hakkına sahip oluyorlar” dedi. 
 
 
BYGM Edirne İl Müdürlüğü`nün 2013 yılında yapılan düzenleme ile Edirne ilinin dışında Tekirdağ ve Kırklareli illerini de kapsadığını kaydeden Dişlioğlu, Edirne İl Müdürlüğü`nün bölgedeki 3 ile de hizmet verdiğini söyledi. 
 
Size ve Üyelerimize Teşekkür Ediyorum
 
BYEGM Edirne Bölge Müdürü Fikret Dişlioğlu ve müdürlük çalışanlarına ziyaretlerinden ve dernek üyelerine yaptıkları bilgilendirmeden ötürü teşekkür eden Çorlu Gazeteciler Derneği Başkanı Levent Silistre: “Derneğimizin açılışına da katılmıştınız. O zaman yaşadığımız yoğunluk dernek yerinin Çorlu Gazeteciler Derneği`ne yetmeyeceğini göstermişti. Bugün bunu bir kez daha gördük. Çorlu Gazeteciler Derneği`ne yaraşacak, daha modern, seminer salonu, konferans salonu bulunan bir yer gereksinimiz ortaya çıktı. Bundan sonraki çalışmalarımızı bu doğrultuda yoğunlaştıracağız” dedi. 
 
Çorlu Gazeteciler Derneği Başkanı Levent Silistre, yoğun katılımdan ötürü dernek üyelerine teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.