info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Engelsiz Kütüphane

Bir yıl içerisinde yarım milyon ziyaretçiyi konuk eden Türkiye’deki en büyük üniversite kütüphanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi üniversitenin gururu oldu.

Ege Üniversitesi (EÜ)Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı yıllık 594 bin 156 kullanıcıya hizmet veriyor. Aynı anda 2 bin’e yakın kullanıcı olanaklarından yararlanıyor. Basılı kitap sayısı 200 bin 688 eserden oluşan Ege Üniversitesi Kütüphanesi’nin ; satın alınan basılı eser sayısı bin 478, bağış yoluyla gelen kitap sayısı bin 582, online dergi abonelik sayısı 23 bin 653, kurumsal olarak basılı aboneliği 314 bin, elektronik kitabı 103 bin 896 ve veri tabanı 42 değişik disiplinle hizmet sunuyor.Kütüphanenin engellilere hizmet veren özel bir bölümü de  bulunuyor. 
 
Ege Üniversitesi (EÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı C. Orhan Çetinkalp günümüz internet teknolojilerinin hızlı gelişimi karşısında kütüphanelerin öneminin ve gerekliliğinin araştırmacılar açısından arttığını belirterek Merkez Kütüphanenin olanaklarını analiz etti. 
 
ELEKTRONİK YAYINLAR AĞIRLIK KAZANDI
 
Türkiye üniversiteleri kütüphaneleri son on yılda elektronik yayına geçiş yapmaya başladığını belirten Çetinkalp, “Gelişen teknoloji çağı elektronik yayınlara erişimi her yerden daha rahat ulaşabilmekte ve daha faydalı olabilmektedir. Kullanım mekanlarında basılı eserlerin raflarda yer alması, arşivlenmesi, arşivlerin tekrar yukarı çıkıp sirkülasyon yapması elektronik kitaba oranla daha zor ve meşakkatli olması nedeniyle teknolojinin de insan hayatına girmesiyle elektronik yayınlar ağırlık kazanmıştır. Birçok kullanıcı yapmış olduğu araştırması için Google’yi kullanır. Ancak ne var ki bulduğu kaynağın referansını takip etmez. Sadece internet erişiminin ve tarihini ve adresini oraya yazmakla sanki bu iş biter zanneder. Hâlbuki bilgi okuryazarlığı denilen bir şey vardır. Elde etmek istediğiniz bilginin, ne şekilde elde ettiğiniz değil, nasıl elde ettiğiniz ve kaynağı önemlidir. Bunun için elektronik kaynaklar ve veri tabanları iyi referanslardır. Bu referanslara da kütüphane olmadan giremezsiniz. Google’de dolaştığınız zaman sınırlı sayıda kaynağa ulaşabilirsiniz fakat akademik yeterliliği sizi tatmin etmeyebilir. Dolayısıyla kütüphaneler kendi sağlamış oldukları veri tabanlarıyla sizlere daha çok yardımcı ve sağlıklı olacaktır. Teknoloji hayatımızın içinde ne kadar olursa olsun, kütüphaneler sonsuza kadar önemini koruyacaktır” diye konuştu.
 
EÜ KÜTÜPHANESİ BEŞ YILDIZLI OTEL
KONFORUNDA HİZMET VERİYOR
EÜ Kütüphanesi’nin kuruluşunun 15inci yılında olduğunu, kütüphanenin alanının yaklaşık olarak 11 bin metre kare alanda öğrencilerine hizmet verdiğini dile getiren Çetinkalp;  içerisinde bin 800 oturma kapasitesi olduğunu, öğrencinin bireysel, iki kişilik ya da dört kişilik çalışabileceği oturma gruplarının olduğunu, tüm binada wireless ve iklimlendirme sistemi ile öğrencilere konforlu bir hizmet sunduklarını belirtti. Çetinkalp; açıklamasında üçüncü katta tüm basılı materyallerin olduğu kullanıcı hizmetleri, İngilizce eğitimi destekleyen multimedya ve bireysel sinema salonları, yabancı dil derslerini destekleyen iki yabancı dil laboratuvarı, bir adet seminer salonu, öğrencinin esere direk ulaşmasını sağlayan referans kaynakları bölümü, grupların ve akademik personelinin çalışabileceği alanlar ve de nadir eserler bölümü gibi kütüphanenin farklı servisleri olduğunu ifade etti.
 
       Çetinkalp, “Kütüphanenin ana merkezi dışında Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde Prof. Dr. Fikret Türkmen İhtisas Kütüphanesi,  Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müzik Kütüphanesi Arşivi kütüphane katalogunda hizmet veriyor. Önümüzdeki günlerde de Klasik Müzik İhtisas Merkezi açılarak tamamen dijital veri tabanlı hizmet verecek” dedi. 
 
ZİYARETÇİ SAYISI BİR YILDA YARIM MİLYONU GEÇTİ
 
Çetinkalp vermiş oldukları hizmete dair çarpıcı istatistiki açıklamalarda bulundu. 2013 verilerine dayanarak yapmış olduğu açıklamada “Elektronik turnikeden geçerek hizmetlerden faydalanan kişi sayısı 594 bin 156 kullanıcı, üye sayısı 24 bin 352 kişi, satın alınan basılı eser sayısı bin 478, bağış yoluyla gelen kitap sayısı bin 582, online dergi abonelik sayısı 23bin 653, kurumsal olarak basılı aboneliğimiz 314 bin, elektronik kitabımız 103bin 896, veri tabanımız 42 değişik disiplinle hizmet sunmaktadır. Basılı kitap sayısı ise 200 bin 688 eserden oluşuyor” dedi.
 
 Kütüphane Daire Başkanlığı’nın bir de basımevinin olduğunu belirten Çetinkalp, EÜ menşeli bütün basılı eserlerin burada basıldığını ve bir yılda basılan eserlerin 1milyon 46bin 673 adet olduğunu belirtti. Çetinkalp “Kütüphane 2013 yılında 207 farklı eserde satış yaptı.  EÜ Yayın Üst Kurulu bir yıl içerisinde almış olduğu 110 karar kapsamında EÜ Kitap Satış Bürosu aracılığıyla 12bin 224 adet eser satıldı. Bu uygulama Türkiye üniversiteleri içerisinde tek model olarak sadece EÜ’de bulunmaktadır. EÜ Kütüphanesi kendi öğrencisi ve araştırmacısının çalışmasını basan ve Türkiye genelinde yayan tek kütüphanedir ” diye konuştu.
 
VİZE VE FİNALLERİN VAZGEÇİLMEZ MEKÂNI
 
Kütüphaneyi özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerin daha yoğun olarak kullandığını ve bu rakamın günlük 8bin’e ulaştığını açıklayan Çetinkalp normal zamanlarda ise günlük kullanımın 2bin civarında olduğunu belirterek “Öğrenciler kütüphaneyi yayınlar ve sosyal servislere ulaşmak, ders çalışmak gibi amaçlarla kullanmaktadır” dedi.
 Lisansüstü ve doktora öğrencilerine de İngilizce eserlerle hizmet eden kütüphane, Erasmus değişim programıyla EÜ bünyesinde bulunan öğrencilere de çeşitli hizmetler sunduğunu belirten Çetinkalp doktorasını yapan ve çok iyi derecede İngilizcesi olan personelin vermiş oldukları hizmet kalitesini yükselttiğini belirtti.
 
KÜTÜPHANEYE BÜYÜK BAĞIŞ
 
Çetinkalp, çeşitli yollarla kaynak oluşturduklarını ancak isteyen kişinin de bireysel kitap bağışlarını kabul edebileceklerini belirterek iki sene önce emekli olan üniversite hocalarımızdan Prof. Dr. Fikret Türkmen’in 17bin 280 kitap bağışlaması takdirle karşılandığını ve  bu bağışın 22bine’e kadar ulaşacağını ifade etti.  Çetinkalp, kitap bağışının EÜ amacına uygun olması gerektiğini, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin araştırmalarına kaynak olduğunu vurguladı. Bağış konusunda ise EÜ Mezunları Derneği’nin çalışmalarının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLER UNUTULMADI
 
Çetinkalp, “Görme engelli öğrenciler için sesli kitap uygulamasını başlatan EÜ Mezunlar Derneği ve Engelsiz Ege Derneği birlikte gönüllü olarak kitaplara ses verdi. Ayrıca Sosyal Sorumluluk dersi kapsamında öğrenciler kütüphaneye gelerek belirlenen kitapları seslendirerek görme engelli öğrencilere göz oldular. Çok fazla ihtiyaç olduğunda dolayı tek stüdyo sayısı üçe çıkarılarak daha fazla kitap seslendirilecek. Hedefimiz tüm kitapların seslendirilmesini yapmaktır.  Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi ve Görme Engelliler Eğitim Merkezi GETEM ile karşılıklı ilişkiler sürdürülüyor” dedi.  
 
Çetinkalp, Ödünç verilen kitapların gecikmesinden doğan günlük 25 kuruşluk para cezasının ise bir nebze olsun öğrencilerin üzerinde caydırıcı etkisinin bulunduğunu ve ödünç alınan kitapların zamanında geri dönmesi için bir uygulama olduğunu, ödünç alınıp da kaybedilen kitapların ise mutlaka daire başkanlığına bildirilmesi ve aynı kitabın öğrenci tarafından temin edilmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin kitaplık bölümüne özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerle girilmemesini isteyen Çetinkalp bu konuda öğrencilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Son olarak da öğrencilerden raflardan aldıkları kitapları bulundukları yerde bırakmalarını ve raflara tekrar koymamalarını, çünkü yanlış yerlere konulan kitapların zaman kaybına sebep olduğunu ifade etti.