info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Engelliler İçin Ortamların İyileştirilmesi Masaya Yatırıldı

Engelliler İçin Ortamların İyileştirilmesi Masaya YatırıldıAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle düzenlenen ‘Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelliler için Kolaylaştırıcı bir Ortamın Yaratılması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılabilecek Dersler’ konulu Konferans 9-10 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Hilton Convention Center’da gerçekleştirildi.

Engelliler İçin Ortamların İyileştirilmesi Masaya YatırıldıAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle düzenlenen  ‘Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelliler için Kolaylaştırıcı bir Ortamın Yaratılması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılabilecek Dersler’ konulu Konferans 9-10 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Hilton Convention Center’da gerçekleştirildi. Toplantılara Tekirdağ Belediyesini temsilen Tekomer Sorumlusu Murat Yıldız katıldı.

Birinci gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımı ile Dünya Engellilik Raporu’nun tanıtımı yapıldı.

Konferansın ilk oturumu ‘Engelliler İçin Kolaylaştırıcı Ortamlar ve Evrensel Erişim’ konusunda gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin moderatörlüğünde yürütülen oturumda Çiftçi, ulaşılabilirliğin önemini vurguladı. Brezilya’dan Angela Carneiro da Cunba’da ulaşılabilirlikte Brezilya örneğini verdi. Özellikle tarihi kentlerde, kentin özelliğini bozmadan gerekli tasarımın nasıl yapılabileceğinden ve özellikle disiplinler arası bir ekibin kurulmasından bahsetti.
İspanya’dan Maria Medina Higueras ve Jose Luis Borau Jordan sunumlarını birlikte yaptılar ve Avilla örneğini verdiler.

Konferansın ikinci oturumu ‘Erişilebilir Ulaşım’ konusunda gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Danışmanı Nükhet Aşkın’ın moderatörlüğünde yürütülen bu oturumda Aşkın engelsiz havaalanı, TCDD garlarının ulaşılabilirliği için yapılmaya başlanılan çalışmalar, PTT’nin yaptığı uygulamalar ve görme özürlülerin bağımsız hareketini desteklemesi planlanan navigasyon özelliği olan gören göz projesinden bahsetti. Dünya Bankası’ndan Julie Babinard, erişilebilir karayolu ulaşımı, kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örneklerini anlattı. İngiltere’den Dr. Christopher Mitchell de kişinin kendi başına hareket edebilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Toplantı Fordham Üniversitesinden Sophie Mitra ve Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezinden Mitchell Loeb ile video konferans bağlantısı yapılması ile devam etti. Mitra, engellilik ölçümü yaklaşımları ve veri toplama açısından sonuçları ile ilgili uygulamalardan örnekler verdi. Loeb, engellilik ölçümü ve veri toplama konusunda Birleşmiş Milletler Washington Grubu deneyimini paylaştı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. N. Abdülgazi Alataş’ın kapanış konuşmasıyla toplantı sona erdi.