info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Emre Köprülü Milyonların Sesi Oldu

CHP Tekirdağ Milletvekili - TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü,Türkiye’de eğitimin kanayan yarası olan Üniversite öğrencilerinin yurt sorununu meclis gündemine taşıdı.

İki yıldır bu konuda mücadele eden Emre köprülü,geçen yıl da bu sorunu meclis gündemine taşıdı.KYK yurtlarının yetersizliğinin yanı sıra,bu yurtlarda çok sayıda Suriyeli’nin kalması,bu Suriyelilerin sigara içip geç saatlere kadar gürültülü ve küfürlü hareketlerle diğer öğrencilerin eğitiminin aksamasına neden olmaları,özellikle erkek öğrencilerin yurt konusunda büyük sıkıntı yaşamaları,milyonlarca öğrenci ve velinin tepkisini çekmektedir.
Yetersiz yurt sebebiyle,yurtların yeterli bakımı,beslenme sistemi ve eğitim ortamının olmaması gibi sorunlar karşısında duyarsız kalmayan Köprülü,Milyonlarca seçmenin bu durum karşısında duyarsız kalmayacağını,en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak,bu gelirin de TRT PAYINDAN KARŞILANMASINI SÖYLEDİ.
CHP Tekirdağ Milletvekili - TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, elektrik faturalarından TRT’ye aktarılan yüzde 2’lik payın, üniversite öğrencilerine yurt yapımı için aktarılması için kanun teklifi verdi. 
CHP’li Köprülü, üniversite öğrencilerinin sorunlarının başında gelen ve adeta kangren haline dönüşen yurt sorunu konusunu Meclis gündemine taşıdı.
Köprülü, TBMM Başkanlığı’na verdiği Kanun Teklifi’nde, barınma, beslenme hizmetlerini sunmakla görevli Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını vurguladı. 
TRT TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ
Kanun teklifinde, milyonlarca vatandaşın TRT’ye pay ödemesinin hukuka aykırı düzenlemelerle yasalaştırıldığını ve meşru hale getirilmeye çalışıldığını öne süren Köprülü,  milyonlarca elektrik abonesinin TRT’den hizmet alıp almadığına bakılmaksızın haraç niteliğinde bu payı ödemeye zorlandığını söyledi.  
CHP’li Köprülü, Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevlendirilen tek yayın kuruluşu TRT’nin,  son 13 yıllık geçmişiyle cumhuriyet ilkelerine bağlı, tarafsız yayıncılık hedefini de defalarca yerle bir eden yayınlara ve programlara imza attığını kaydetti. 
YURT SORUNU ÇÖZÜLECEK
Teklifin gerekçesinde ayrıca milyonlarca vatandaştan alınan ve TRT’ye elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 2’lik payın durdurulması, TRT’ye aktarılan payın yasal dayanağı olan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılarak bu payın öğrencilere yurt yapılması şartıyla Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu’na aktarılmasının gerektiği belirtildi.
Teklife göre; elektrik faturalarından yurt ve barınma ihtiyacı karşılanmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne yüzde 2’lik pay aktarılacak. TRT’ye elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 2’lik pay durdurulacak.
CHP’li Köprülü’nün kanun teklifinin kabul edilmesi halinde yurt sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olacak. 
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Köprülü’nün Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi: 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
“16.08.1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ile 4.12.1984 tarih ve 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda değişiklik yapılması ile ilgili kanun teklifim gerekçesiyle ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim.”
 
GEREKÇE
 
Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak; yükseköğrenim öğrencilerinin öğrenimlerine destek olmak, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için kredi, burs, barınma, beslenme hizmetlerini sunmakla görevli Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu, bugün geldiğimiz noktada öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Üniversite’de okuyan öğrenci sayısı 5 milyona yaklaşırken, yurt kapasitesi ihtiyacın çok altında kalmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı özel yurtlarda kalma durumu olamayan binlerce öğrenci barınma sorunu sebebiyle üniversitelere kayıt yaptıramamaktadır. 
Barınma konusu, öğrencilerimizin en büyük sorunu ve harcamalarının en büyük kalemini oluştururken, 13 yılda her sene okulların açılması ile gündeme gelen ancak sonrasında somut bir çözüm geliştirilemeyen yurt problemi, öğrencilerin ve ailelerinin büyük bir sorunu olarak gündemini korumaya devam etmektedir.  
Eğitim ve barınmanın birbirinden ayrılmaz kamusal nitelik taşıyan iki hak olduğunun bilinciyle, devlet tarafından öğrencilere eğitimlerini tamamlayacakları süre içinde barınma probleminin ücretsiz ve nitelikli yurtlar yapılarak acilen çözülmesi gerekmektedir.
Barınma hizmeti, tüm üniversite öğrencilerine eşit koşullarda parasız yararlanacakları bir hak olarak sunulmalıdır. Üniversitelilerin barınma sorununun çözülmesi için barınma ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak biçimde yeni yurtların yapımına başlanmalıdır. İhtiyacı karşılayacak yurt sayısına ulaşmak için de birçok kamu kurum ve kuruluşunun gelirlerinden, yurtların yapımı için kaynak aktarılmalıdır. 
Bu kaynakların başında da, TRT’ye aktarılan elektrik faturalarındaki yüzde 2’lik pay gelmektedir. Milyonlarca vatandaşın TRT’ye pay ödemesi, hukuka aykırı düzenlemelerle yasalaştırılarak meşru hale getirilmeye çalışılmıştır. Bugün milyonlarca elektrik abonesinin TRT’den hizmet alıp almadığına bakılmaksızın haraç niteliğinde bu payı ödemeye zorlanması toplumun tüm kesimleri tarafından da tepki toplamaktadır. Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevlendirilen tek yayın kuruluşu TRT,  son 13 yıllık geçmişiyle “cumhuriyet ilkelerine bağlı, tarafsız yayıncılık” hedefini de defalarca yerle bir eden yayınlara ve programlara imza atmıştır.  
Özellikle siyasi partilerin yaptıkları çalışmaların, izleyiciye aktarılmasında büyük bir adaletsizlik söz konusu olup, iktidar partisinden yana yayın yapılması toplumun büyük bir kesimi tarafından tepki ile karşılanmaktadır. TRT’nin kamu yayıncılığının özü olan tarafsızlık ilkesini yitirmesi aynı zamanda güvenilirliğini de kaybetmesine neden olmuştur. 
Hal böyle iken, büyük zorluklarla üniversite kazanan öğrenciler ve maddi manevi güçlüklerle karşı karşıya kalan ailelerin çocuklarının, barınma sorununu ortadan kaldıracak ivedi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada; milyonlarca vatandaştan alınan ve TRT’ye elektrik faturalarından tahsil edilen yüzde 2’lik payın durdurulması, TRT’ye aktarılan payın yasal dayanağı olan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılarak bu payın öğrencilere yurt yapılması şartıyla Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu’na aktarılması gerekmektedir. 
 
YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU KANUNU İLE TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU GELİRLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
 
 
 
MADDE 1- 16/08/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“f) Elektrik faturalarından yurt ve barınma ihtiyacı karşılanmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne aktarılacak yüzde 2’lik pay.
MADDE 2- 4/12/1984 tarih ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun 1 inci maddesinde yer alan “, elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar” ibaresi metinden çıkarılmıştır.
MADDE 3- 3093 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir. 
MADDE 4- 3093 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmış diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
MADDE 5- 3093 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile ikinci ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.  
MADDE 6- 3093 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. 
MADDE 7- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 8- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.