info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı Açıkladı

Kamu Emekçilerinin Hukuksal Güvenceleri Ortadan Kaldırılıyor!

Eğitim-Sen Tekirdağ şube başkanı Kamil Sarı,torba yasadaki kamu personelinin görevden alma-atama ve görev iadesini kapsayan düzenlemeye tepki olarak bir basın açıklaması yaptı.Kamil Sarı yaptığı açıklamada;
“ Anayasanın 125. maddesi uyarınca idarenin her türlü işlem ve eylemi yargı denetimine tabidir. Bu nedenle yönetimin her türlü işlem ve eyleminin iptali istemiyle idare mahkemelerine başvurularak dava açılabilmektedir. İdare mahkemelerince verilen kararların gereğinin ne şekilde yerine getirileceği ise 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 28. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre mahkeme kararlarının gereği en geç 30 (otuz) gün içerisinde yerine getirilecektir. 
 
Hükumetin uzunca bir süredir, mahkemelerin tamamını kontrol altına almaya çalıştığı ve bunu önemli oranda başardığı bilinmektedir. İstemediği biçimde verilen tek bir karara bile tahammülü olmayan hükümet, bir süredir, istemediği bu tür mahkeme kararlarını da boşa çıkarmak için girişimlerde bulunmaktadır. Yakın tarihte, 2577 sayılı Yasanın 28. maddesinde yapılan bir değişiklikle (21 Şubat 2014 günlü 6526 sayılı Yasa) yönetimin görevden aldığı kamu görevlisi, boş kadro yok denilerek, mahkeme kararıyla bile eski görevine dönemeyecekti. Daha açık ifade etmek gerekirse, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararları,  dava konusu edilen kadronun boş olması halinde bu kadroya, boş olmaması halinde ise başka bir kadroya atanmak suretiyle yerine getirileceği kurala bağlanmıştı. 
 
Hukuk güvenliği ilkesini yok sayan bu değişiklik hükumete yetmemiş olacak ki, bugünlerde Soma ile ilgili (!) bir torba Yasaya eklenen bir madde ile (Madde 82) kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde yerine getirilebilecektir. Üstelik bu tür işlemler, yine aynı maddede yer alan değişikliğe göre, aile bütünlüğünüz bölünmüş, çocuklarınızın eğitimleri olumsuz biçimde etkilenmiş, bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin yaşamları tehlikeye girmiş olsa da telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurmayacaktır. Dolayısıyla bu tür davalarda yürütmenin durdurulması kararı da verilemeyecektir. Örneğin, Edirne`de görev yapan bir kamu emekçisi ihtiyaç var veya soruşturma gereği denilerek Ardahan`a atandığında dava açabilecek, dava, Yasa uyarınca telafisi güç ve imkânsız zarar doğurmayacağı için iki yıl sürebilecek, iki yıl sonunda lehine bir karar verildiğinde, idare uygulanması için iki yıl daha bekleyebilecektir. Üstelik ne kadar büyük bir haksızlık yapılırsa yapılsın, bunu yapan ve göreve döndürme kararını uygulamayan kamu görevlileri aleyhine soruşturma başlatılamayacak, dava açılamayacaktır.
 
Hukuk, iktidarın, yaptıklarına meşruiyet kazandırmak için kullanacağı bir araç değildir, olmamalıdır. Bu nedenle yargı bağımsızlığının son kırıntıları ile hukuk devleti ve hukuk güvenliğini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik olan bu öneri bir an önce geri çekilmelidir.  Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca reddedilmelidir.”Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin