Toplantıda konuşan KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Özay Cebeci, 2002 yılından beri KOSGEB’in bölgede tanınırlık adına ilerleme kaydettiğini ifade etti. İşletmelerin sorunlarının belirlenmesi ve bu kapsamda çözüm yolları oluşturularak projelendirilmesi gerektiğini söyleyen Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü KOBİ Uzmanı
Gökhan Akdağoğlu da, katılımcılara KOSGEB’in destek programlarını anlattı.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda dün saat 14.00’da KOSGEB Destekleri Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Özay Cebeci, 2002 yılından beri bölgede tanınırlık adına ilerleme kaydedildiğini ifade etti. 1990 yılında KOBİ’lere destek amaçlı kurulan KOSGEB hakkında sahada yanlış algılamalar olduğunu söyleyen Cebeci, 2009’dan itibaren hizmet sektörüne de destek verilmeye başlandığını ifade etti. Son zamanlarda imalat sektörüne de destek veren KOSGEB’in geniş bir yapıya ulaştığını kaydeden Özay Cebeci, kurum olarak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı esnek bir kuruluş olduklarını ifade etti.
KOSGEB olarak iki hedef kitlesine sahip olduklarını söyleyen Özay Cebeci, “Girişimciler ve KOBİ’ler bizim hedef kitlemiz. Yeni kurulacak olan şirketlere de, gelişmek isteyen şirketlere de destek sağlıyoruz. KOSGEB’in felsefesini iyi anlamak gerekiyor. Ar-Ge, İnovasyon destekleri veriyoruz. İşbirliği ile birleşen şirketlerin sorunlarını çözmeye yönelik projelere destek veriyoruz. Şirketler küreselleşen dünyada piyasada rekabet edebilmek istiyorlarsa KOSGEB’i iyi kullanmak zorundalar” dedi. Rekabet için ürün farklılaştırmasının, inovasyonun şart olduğunu söyleyen Cebeci, “Şirketler bünyelerindeki sorunları tespit etmeli, bu sorunların çözümü için proje hazırlamalı. Bu sayede KOSGEB bu projelere hibe şeklinde destekçi olabilir” diye konuştu.
İnovasyon çalışmasının yalnızca şirketin yönetim kadrosunun yapacağı bir çalışma olmadığını belirten Özay Cebeci, tüm şirket personelinin bu çalışmaya dahil olması ve beyin fırtınası yapılması gerektiğini söyledi. KOSGEB olarak Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları ile ilgili projeler beklediklerini kaydeden Cebeci, bölgede bu tür çalışmaların oldukça yetersiz olduğuna değindi. İş Birliği Güç Birliği Destek Programı’nın bakanlık tarafından özellikle desteklenen bir program olduğunu söyleyen Cebeci, bu programdaki tek sorunun ortaklık olgusu olduğunu belirterek, ülke olarak bu olumsuz olgudan kurtulmak gerektiğini ifade etti.
KOSGEB Kobi uzmanı Gökhan Akdağoğlu da KOBİ Proje, Ternatik Proje, İş Birliği Güç Birliği, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel, Uygulama, Genel, Girişimcilik, Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek programları ve Kredi faiz Desteği hakkında bilgiler verdi. KOBİ Proje Destek Programının destek üst limitinin 150 bin TL olduğunu belirten Akdağoğlu, bu programla işletmelerin, mevcut sorunlarını belirlemeleri ve çözümüne ilişkin projeler oluşturmalarını sağlamanın amaçlandığını söyledi.
Ternatik Proje Destek Programı’ndan da bahseden Gökhan Akdağoğlu, İş Birliği Güç Birliği Destek Programı ile de KOBİ’ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi ve KOBİ’lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesinin amaçlandığını kaydetti. Bu destek programının üst limitinin 250 bin TL geri ödemesiz, 500 bin TL de geri ödemeli kredi olduğunu kaydeden Akdağoğlu, destek oranının da 1. ve 2. bölgeler için yüzde 50, 3. ve 4. bölgeler için de yüzde 60 olduğunu ifade etti.