Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Tolga Kafadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mutki'ye bağlı Arpalıseki köyünde yaşayan 9 yaşındaki zihinsel engelli Caize Aktaş'a bir süre önce guatr teşhisi konulduğunu söyledi.
Yapılan tetkikler sonrası başarılı bir ameliyatla küçük kızın boynunun ön kısmını tamamıyla kaplayan ve soluk borusuna (trake) bası yapan dev bir guatrı başarıyla aldıklarını söyleyen Kafadar, tiroid bezinin büyüklüğü karşısında şaşkınlık yaşadıklarını bildirdi.
Bitlis'te böylesi bir ameliyatı başarı ile gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Kafadar, şöyle konuştu: "9,5 yaşında bir çocukta bugüne kadar görmediğimiz bir guatra rastladık.
Arpalıseki köyünde yaşayan 9,5 yaşındaki Caize Aktaş'ın yaşına göre tiroid bezinin boyutu oldukça büyüktü. Boynun ön kısmını tamamıyla kaplayan ve soluk borusuna bası yapan dev bir guatrdı. Meslek hayatım boyunca çocuklarda bu kadar büyük bir guatr görmedim. Ayrıca yaptığım araştırmalarda, yurt içi ve yurt dışı yayınlarda da henüz böyle bir vakaya rastlamadım." Tetkikler sonucunda hastadaki tiroidin bezinin kanserli olduğu yönünde şüphe duyduklarını ve hastalığın ilaç tedaviyle düzelemeyeceği için cerrahi tedavi kararı verdiklerini belirten Kafadar, pediatri ve anestezi uzmanlarının konsültasyonları sonucunda, hastayı ameliyat ettiklerini ve boynundaki yaklaşık 600 gram tiroid bezinin tamamının çıkarıldığını kaydetti.
Ameliyat sonrası hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve ertesi gün taburcu edildiğini dile getiren Kafadar, hastanın takip ve tedavisinin ise devam ettiğini ifade etti.
"TİROİD BEZİ KANSERLİ ÇIKTI"
Ameliyat sonrası boyundan çıkarılan kitlenin patolojiye gönderildiğini ve patoloji sonucunda tiroidin kanserli olduğu yönünde rapor geldiğini bildiren Kafadar, böylece şüphelerinin netlik kazandığını dile getirdi.
Kafadar, şöyle devam etti: "Cerrahiden sonra, tiroid kanserli hastaların tedavisinin tamamlanması için, hastanın nükleer tıp merkezinde (radyoaktif iyot tedavi) bir daha tedavi edilmesi gerekiyor. Bitlis'te nükleer tıp merkezi bulunmadığı için, hastayı en yakın nükleer tıp merkezi olan Diyarbakır'a yönlendirdik. Erişkin bir insanda tiroid bezinin ağırlığı 20 ile 25 gramdır. Bunu 9,5 yaşındaki bir çocukta düşündüğümüzde, bu gramın daha da az olması gerekiyor. Bu çocuktaki kitle yaklaşık 600 gram. Bu gerçekten çok rastlanılır bir durum değil. Bu yaşlardaki çocuklarda tiroid bezinin kanser olması da fazla gördüğümüz bir şey değil."
"GUATR ÇOCUĞA GENETİK OLARAK GEÇMİŞ"
Çocuğun aile sorgulamasında diğer kardeşleri ile anne ve babasında da guatr olduğu bilgisine ulaştıklarını açıklayan Kafadar, çocuğa guatrın genetik olarak geçtiğini bilgisini vererek, şöyle devam etti: "Anne ve babada guatr olduğu için çocuğumuza genetik olarak geçmiş. Bu çocuğumuzda muhtemelen doğduğundan bu yana guatr olduğunu düşünüyoruz. Yıllar geçtikten sonra guatr bu denli büyümüş. Çocukta aynı zamanda mentol retarde hastalığı (zeka geriliği) var. Genetik olarak doğuştan guatr tiroid bezi bozukluklarında, zeka geriliğini de görmekteyiz. Bundan sonra ki süreçte nükleer tıptaki tedavisi bittikten sonra, hastaya tiroid ilaçlarını vereceğiz ve belirli aralıklarla kontrole çağıracağız. Tiroid beziyle ilgili kanser vakasının iyileşeceğini umut ediyoruz. Hastanın takip ve tedavisine devam ediyoruz." Bitlis bölgesinde endemik olan guatr hastalığına sık olarak rastladığını anlatan Kafadar, kentte yaklaşık 2 ile 2,5 yıl içinde binlerce guatr hastasıyla karşılaştığını, bunların bazılarına cerrahi, bazılarına ise ilaç tedavisi uyguladığını, halen binlerce hastanın takip ve tedavisinin de devam ettiğini sözlerine ekledi.