Gökçeada açıklarında meydana gelen 6.5 şiddetinde deprem sonrası dikkatler gelecekte yaşanması muhtemel felaketler üzerine yorum yapan uzmanlara çevrildi. İTÜ Maden Fakültesi'nden Prof. Ahmet Ercan da 6.5 ve ardından Saroz Körfezi'nde yaşanan 4.9'luk depremi Star gazetesine yorumladı.
"TEKİRDAĞ KIRIĞI SÜRECİ BAŞLADI"
Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) mehter gibi iki ileri bir geri hareketi olduğunu belirten Prof. Ercan "1957'de Bolu, sonra batıya doğru 1967'de Adapazarı kırıldı. Yine batıya kayıp 1999'da Gölcük sallandı, ardından doğuda 1999'da Düzce yıkıldı. Şimdi de İstanbul ve Tekirdağ kırıklarını atlayıp Saroz'a gittiğine göre aynı karakteri sürdürüyorsa tehlikeli Tekirdağ kırığı süreci başladı diyebiliriz" dedi.
İSTANBUL'U DA ETKİLER
Fayın 3.5 milyon yılda 300 kez kırıldığı bilgisini veren Prof. "Son olarak 301'inci kırılma oldu. Tekirdağ'daki hareketlenme İstanbul'u da etkiler" diye konuştu.
ÇANAKKALE'Yİ RAHATLATAN HABER
Geçen cumartesi günü merkez üssü Gökçeada açıkları Ege Denizi 6.5 büyüklüğündeki deprem ile birlikte büyük bir korku ve panik yaşamaya başlayan Çanakkalelileri rahatlatacak açıklama ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek'ten geldi.
"TEHLİKEYİ ATLATTIK"
Artçıların 10 gün daha sürmeye devam edeceğini belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Şu anda deprem aktivitesinin yoğunlaştığı alan 205 kilometre. Bu alanda birbirini tetikleyen 3 fay var. Gökçeada-Semadirek arasında 6.5'lik depremle kırılan fay doğu ve batıya doğru tetiklendi. Bu deprem aktivitesi 411 artçı yarattı. Saros depremi ile ilgili olarak tehlikeyi atlattık. Ancak 205 kilometrelik zon içinde 4 ile 5 büyüklüğünde deprem yaşarsak bu bizim için büyük sürpriz olmaz. Ben genelde büyük tehlikenin geçtiğini düşünüyorum. Halkımızın telaşlanmasına gerek yok. Sadece çatlak binalara girmesinler. Yetkililerin uyarılarına göre hareket etsinler" dedi.