Bu çalışma ve proje hakkında açıklama yapan,Boğaziçi üniversitesi Kandilli rasathanesi ulusal deprem izleme merkezinde çalışan jeofizik mühendisi Yavuz Güneş, “Tekirdağ belediyesi ve Boğaziçi üniversitesi Kandilli rasathanesi olarak birlikter bir etkinlik düzenledik.Deprem haftası nedeniyle,öğrencilere,vatandaşlara deprem esnasında ne yapmaları gerektiğini daha iyi anlatabilmek için similasyon tatbikatı yapıyoruz.Deprem öncesi yapısal olarak ve yapısal olmayan,(eşyaların sabitlenmesi gibi,)ile deprem sonrası nasıl hareket etmeleri konusunda kısa bilgiler veriyoruz.Burada,17 Ağustos Gölcük depremini,7.4 şiddetinde yumuşatılmış olarak canlandırıyoruz. Vatandaşlar deprem anındaki psikolojiyi yaşıyorlar ve gerekli ibreti alıyorlar.
Bu tatbikatımız esnasında Tekirdağ merkez ve Muratlı’da katılım ve duyarlılık çok güzeldi ama,diğer ilçelerde malesef bu duyarlılığı alamadık.Bizde toplum olarak eksik olan,bildiğimiz şeyleri uygulamamaktır.
Emniyet kemeri gibi,herşeyi biliyoruz ama yapmıyoruz.Depremde bir eşya altına saklansa,hem kendini hem ailesini koruyacak.Bizim insanımızın %80-90!ı hem duyarsız hem de bu alanda bir çalışma yok.
Deprem konusunda Tekirdağ merkez ve Şarköy 1. Derece,diğer yerler kuzeye gittikçe risk azalıyor.Saray-4,Çorlu ve Çerkezköy-3,Muratlı da 2.derece deprem bölgesindedir.30 yıl içerisinde %65 ihtimalle Marmara’da deprem olma olasılığı var.”Dedi.Deprem projesi,öğrencilere tır içerisinde deprem similasyonu,kumbara dağıtımı ve Belediye başkan yardımcısı Güler Aktaş’la birlikte fotoğraf çekimiyle sona erdi.