NKÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Hüseyin Çelen yaptığı açıklamada, NKÜ de üretilen tarım makinelerinin kredili satışının sağlanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nın tarıma uygunluğa dair bir deney raporu istediğini belirterek, bunun üzerine deney raporlarının hazırlanabilmesi için Hangar ı oluşturduklarını belirtti.
Hangar ı hazırlarken birçok özel kuruluşun kendilerine yardım ettiğini ifade eden Çelen, bunlardan birinin de süt sağım konusunda uzmanlaşmış olan TE-TA firması olduğunu belirtti.
Çelen, şöyle konuştu:
"Hangar, süt sağım makinelerine de deneysel rapor hazırlıyor. Firmanın yardımı sayesinde bu işi öğrencilerimize öğretiyoruz. Son teknolojiye sahip süt sağım makinesiyle inekleri elektronik ortamda tanımlayıp verdikleri süt miktarını yine elektronik ortamda ölçüyoruz. Ayrıca sütün elektriksel iletkenliğini de ölçerek inek sağlığı ile ilgili bazı değerleri teşhis edebiliyoruz. Makine, sağılan hayvanın sağlığını korumakta ve çalışırken öncelikle bunu baz almaktadır."
-Kosgeb Destekliyor
Traktör ve ilaçlama makineleri dışında bütün tarım aletlerine deney raporu hazırladıklarını anlatan Çelen, Hangar da aynı zamanda bilimsel çalışmalar da yaptıklarını söyledi.
Önceden depo olarak kullanılan Hangar ın şimdi laboratuvar olduğunu bildiren Çelen, şunları kaydetti:
"Hangar da, soğuk hava deposu, sulama makineleri bölümü, biyolojik malzeme deposu, ilaçlama makineleri bölümü, süt sağım laboratuvarı, motor laboratuvarı, seminer odası gibi bölümler bulunuyor. Hangar ın sanayicinin AR-GE si olma adına birçok proje üretiyoruz. Bu konuda TÜBİTAK da bizi destekliyor. Örneğin, Taral firmasıyla ortak protokol imzalayıp firmanın AR-GE si olduk. Amacımız sanayicinin güvenini kazanıp onlarla birlikte çalışmak. KOSGEB de artık bizi tanıyor. Bizimle birlikte çalışan firmaların giderlerinin yarısını KOSGEB karşılıyor. Hangar ın geçen sene açılışını yaptık, fakat bir yılda birçok iş başardık."