info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çorlu Şifa Hastanesi nde ICD Başarısı

Çorlu Özel Şifa Hastanesi nde, kalbin yeniden çalışmasına ve hastanın hayata döndürülmesine yardımcı olan ICD yöntemi, başarıyla uygulanıyor.

Kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Sabri Kürşad Erinç ve Uzm. Dr. Ali Karaçınar eşliğinde süren çalışmalarla çok sayıda hasta, ICD yöntemiyle hayata döndü.
 
Yöntem hakkında bilgi veren kardiyologlar, hastaneye gelen bir hastaya yapılan işlemleri şöyle anlattı: "Çorlu Şifa Hastanesi'ne gelen 72 yaşındaki erkek hasta kalp ritminin bozularak durması nedeniyle bayılmış ve hastanede şok uygulanarak kalbi tekrar çalıştırılmıştır. Kalp yetmezliği nedeniyle tedavi alan hasta aniden bayılıp Şifa Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'ne yatırılmıştır. Tahlil ve tetkikleri tamamlanan hastanın bayılma nedeninin kalp ritm bozukluğuna bağlı ani kalp durması olduğu anlaşılmıştır. Kalp anjiyosu yapılmış ve kalp damarlarındaki tıkanıklık balon ve stentle açılmıştır. Yoğun bakımda takip edilirken hastanın 4 kez daha kalbi durmuş ve yine şokla kalbi çalıştırılmıştır. Sonunda hastaya kalbin durduğu durumlarda tekrar çalışmasını sağlayan cihaz (ICD) takılmıştır.72 yaşındaki erkek hasta bu cihazla normal hayatına dönmüş ve kalbi durduğu için getirilen Şifa Hastanesi'nden yürüyerek taburcu edilmiştir."
ICD'nin kalbin yeniden çalışmasına ve hastanın hayata döndürülmesine yardımcı olan bir cihaz olduğunu ifade eden kardiyologlar, "Kalbimiz özel bazı hücreleriyle bir tür elektrik üretir. Bu elektrik özel bir iletim sistemi sayesinde kalbe yayılarak yaşamamız için gerekli kanın doku ve organlarımıza dakikada 60-80 kez pompalanmasını sağlar. Özellikle kalp damar darlığının sebep olduğu hastalıklarda bu iletim sisteminin çalışması bozulabilir. Bunun sonucunda kalp durması meydana gelebilir. ICD bu gibi durumlarda kalbin yeniden çalışmasına ve hastanın hayata döndürülmesine yardımcı olan bir cihazdır. ICD, kalbi gerektiğinde uyarmak ve kalp atışlarını algılamak için omuz toplardamarı vasıtasıyla kalbin odacıklarına yerleştirilen elektrod veya elektrodlar ve bir jeneratörden (batarya) oluşur. ICD, köprücük kemiği altına yerleştirilir" bilgisini verdi.
 
"ICD AMELİYAT DEĞİLDİR"
 
ICD'nin uygun yatıştırıcı ilaçlar verildikten sonra lokal anestezi ile yerleştirildiğini ifade eden kardiyologlar, ICD yönteminin ameliyat olmadığını, işlemin deneyimli ellerde 30-45 dakika sürdüğünü ifade etti.
 
ICD elektrodlarının toplardamar vasıtasıyla kalbin içine gönderildiğini belirten kardiyologlar, "Bu yöntem bir ameliyat değildir. Genel anestezi gerekmez. Hastanede yapılan her tıbbi işlemde olduğu gibi bu işlemin de bazı riskleri vardır. ICD taktırmadan önce neden gerekli olduğu ve işlem esnasında oluşabilecek sorunlar hasta ve hasta yakınlarına anlatılır. Hastaların büyük bir çoğunluğu deneyimli ellerde ICD takıldıktan sonra problem yaşamazlar" açıklamasında bulundu.
 
ICD takıldıktan sonra yara bölgesinin 1 hafta ıslatılmaması gerektiğini söyleyen kardiyologlar, dikişlerin 7-10 gün içinde Çorlu Özel Şifa Hastanesi doktorları tarafından alınarak pansuman yapıldığını dile getirdi.
 
ICD takıldıktan sonra hastaların düzenli olarak hastaneye kontrole gitmeleri gerektiğini kaydeden kardiyologlar, "Düzenli aralıklarla ICD kontrol edilir ve bataryanın bitmesine güvenli bir zaman kala batarya yeni bir işlemle değiştirilir" ifadelerini kullandı.