Müftülük tarafından, işitme engelli vatandaşlara din eğitimi verilebilmesi için işaret dili kursu açıldı.
Özel Destek Din Hizmetleri Projesi çerçevesinde işitme engelli vatandaşlara din eğitimi verilebilmesi için açılan işaret dili kursunu bitiren 19 kursiyere düzenlenen programla belgeleri verildi. İşitme engelli vatandaşlara din eğitimi verilmesini amaçlayan proje ile işitme engelli vatandaşların Cuma hutbelerini de anlayabilmeleri için işaret dili ile çevirisinin yapılacağı kaydedildi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ardından istiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Kuran-ı Kerim tilavetini Garaj Camii İmam Hatibi Hafız Yunus Yıldız okudu.
Ardından konuşan Çorlu Müftüsü Adem Gülmek, Çorlu'da bine yakın işitme engelli vatandaş olduğunu ifade ederek, "İnşallah işitme engelli arkadaşlarımıza ilk dini eğitimimizi vereceğiz. Cuma hutbesini de işaret dili ile çevirisini yapacağız"dedi.
Özel Destek Din Hizmetleri Projesi adı verilen Çorlu Kaymakamlığının himayesinde gerçekleştirilen engellilere yönelik din hizmetleri projesinin tanıtımının daha önce yapıldığına dikkat çeken Gülmek, "İşaret dili eğitimi alan 19 kursiyerimizin işaret dili sertifikalarını takdim edeceğiz. Ne kadar çok bu eğitimleri yaygınlaştırırsak iletişimimizi o kadar kolaylaştırabileceğiz. Ülkemizin yüzde 12'sini engelliler oluşturmaktadır. 8 milyon üzerinde bir toplum var. Aileleri ile birlikte düşündüğümüzde 20 milyonun üzerinde olduğunu söylesek abartmış olmayız. Din eğitimi konusunda engelli kardeşlerimizin her zaman yanında olalım. Biz bu meseleyi bir engelli sorunu olarak görmüyoruz. Bizler din adamları olarak bu meseleyi insanlık sorunu olarak görüyoruz. Ve bizler bu yönüyle birbirimize muhtacız. Bizler işitme engelli vatandaşlarımızı yalnız bıraktık. Onları ziyaret etmedik. Dini konularda onlara rehberlik etme fırsatımız da olmadı. Çünkü işaret dili bilmiyorduk. Onlar işaret dili ile anlaşırken namazı, orucu ve diğer ibadetleri, Allah'ın varlığını, birliğini bu kardeşlerimize anlatamadık. İşitme engelli kardeşlerimiz, iletişim problemlerinden kaynaklanan ve işaret dili bilen insan sayımızın azlığından kaynaklanan nedenlerden dolayı namazlarını Fatiha'sız kılıyor. Nasıl dua edeceklerini bilmiyor. Babası veya annesi rahmetli olduğunda ona son görevini nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bu eksikliklerin arkasındaki ana neden işitme engelli arkadaşlarımızın yoksulluğu, eksikliği değildir. Bilakis bizlerin kurumsal olarak onlara karşı ödevlerimizi, görevlerimizi hakkıyla yerine getiremediğimizden kaynaklanan hususlardır" dedi.
Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, işitme engellilerinin dini konuda bilgilendirilmesi için eğitim çalışması ile 19 kursiyere işaret dili eğitimi verildiğini dile getirerek, "Yaklaşık 40 gün süren bu eğitimde 19 kursiyerimiz işaret dilini öğrendi. Bizler engellilerimizin engellerini kaldırıyorsak gerçek anlamda sosyal devlet oluruz. Gelişmiş ülkelerde engellilere ayrı bir önem veriliyor. Biz Çorlu'daki işitme engelli vatandaşlarımıza hem dini hem de sosyal konularda bilgi verebilirsek ne mutlu. Bilgi olmadan ilgi olmaz" ifadelerini kaydetti.
16 Aralık 2013 tarihinde başlayan 24 Şubat 2014 tarihinde sona eren işaret dili kursuna katılan 17'si bayan 19 kişiye kurs belgeleri Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Muammer Okumuş, Çorlu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gürsan Çil, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Ergene Müftüsü Cerrah Cebeci tarafından verildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.