info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çorlu Kırım Kültür Derneği Başkanı Tonguç Röportaj

Son zamanlarda Rusya’nın Ukrayna idaresindeki Kırım’ı işgalinden sonra gelişen sıcak gelişmeler,Türkiye’de çok sayıda Kırım Tatarı yaşadığı için Türkiye’ye de sirayet etmiş,büyük çapta gösteriler olmuş,bu gösteriler Çorlu ve Tekirdağ’da büyük yankı bulmuştu.

Babası Saffet Tonguç ile birlikte Türk siyasetinde arka plan kahramanları olan İsmail Tonguç ile Kırım’da yaşanan olaylar ve akabinde yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişmeleri gündeme dair değerlendirdik.Bu gelişmelerle ilgili röportajımızda şu değerlendirmelere yer verdik.
MURAT Ü –Sayın İsmail Tonguç,siz Çorlu’da sevilen sayılan,belirli bir kariyeri olan ve aynı zamanda damadı da dernek başkanı olan önemli bir şahsiyetsiniz.Çorlu’da aşırı derecede dernek var.Her derneğin de belirli bir mücadelesi var.Biz bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.Ama,damadınız Murat Çalık’ın dediği gibi,bir çok dernek kahvehane veya birahane olarak hizmet veriyor.Sizin Kırım Tatarları derneği olarak,
İSMAİL T –Tatarlar değil,bizimkisi Kırım Kültür derneğidir.
MURAT Ü –Ama kökü yine aynı değil mi?
İSMAİL T –Tabi kökü aynı ama, Ankara’da kurulmuş olan kültür derneğinin,ben burada şubeliğini yapıyorum.
MURAT Ü –Yani,merkezi Ankara’da olan Kırım Kültür derneğinin Çorlu şubesisiniz.
İSMAİL T –Evet.
MURAT Ü –Son zamanlarda Kırım’da yaşananlar bilgimiz dahilinde olup,hepimizi derinden üzmüştür.Bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim?
İSMAİL T –Efendim,Kırım daha önce Ukrayna’ya bağlıydı.Sonra Rusya tarafından Rusların % 60’ının yaşadığı Kırım’da,Ruslar özellikle Kırım’ı ele geçirmek istiyorlar.Fakat hukuken,Kırım’ın daha evvel bir anlaşması var,böyle bir durumu kabul etmiyor.Kırım  Tatarları da,orada mutlak surette Ukrayna yönetiminde kalmayı arzuluyorlar.
MURAT Ü –Rusya değil de Ukrayna egemenliğinde kalmak mı istiyorlar?
İSMAİL T –İçinde kalmak istiyorlar ve zaten şimdiye kadar içindeydiler.Türkiye de sağ olsun,bu konuda hükümetimiz de çok çalışmalar yapmıştır.Hatta Dışişleri Bakanı bizim başkanları davet etti ve orada çok geniş kapsamlı bir toplantı oldu.Benim dışişleri bakanıyla bizzat görüşme imkanım oldu ve çok yardımcı oldu.Hatta bakanın damadı da Kırım kökenli çıktı.Orada ifşa etti ve bakanlıktan mutlu ayrıldık.Her gün internetten bunu takip ediyoruz.Daha iyi gelişmeler başladı.İnşallah istediğimiz gibi olacaktır.Buna inanıyoruz.Kırım Ukrayna’da kalırsa,daha faydalı gelişmeler olacak ve bazı arzularımızı da daha iyi çerçevede yerine getireceğimize inanıyorum. 
MURAT Ü –Ukrayna ile Rusya arasında kıyasladığımızda,sizin yönünüzden ne gibi çekinceler var?Neden Rusya değil de Ukraynayı istiyorsunuz? Neden özerklik istemiyorsunuz?
İSMAİL T –Efendim,Rusya'nın Kırım'a 1944 yılında bir darbesi oldu.O darbeden mütevellit,Ruslarla bizim Kırım halkımız onları sevemiyor,onlar da bizi sevemiyor.Ruslarla yıldızımız bir türlü tutmuyor.
MURAT Ü –Benim ifade etmek istediğim,neden Ukrayna da olmayıp kendi özerkliğiniz için mücadele etmiyorsunuz?
İSMAİL T –O mücadele ye giremiyoruz.Çünkü nüfus olarak 350 bin nüfus olarak yetersiz kalıyoruz.Zamanla olacağına inanıyorum ama şu an itibariyle olacağına ihtimal vermiyorum.
MURAT Ü –Sosyal medya olsun,basın olsun,bu konuda yeterli destek olmadığı yönünde bir düşünce mevcut.Özellikle Tekirdağ basınından Fatih Erge arkadaşımız da bu konuda yetersiz kalındığı düşüncesinde.Oradaki gelişmelerin vahim olduğunu söylüyor ve kişisel çabalarıyla mücadele veriyor.Siz gelişmelerin iyi yönde olduğunu söylüyorsunuz.Bu tezat nasıl oluyor.
İSMAİL T –Ben şuna inanıyorum ki,elden gelen her şey yapılıyor ve yapılmaktadır.Irak da bizi etkiledi.Ama ben hükümetin buna karşı çalıştığına inanıyorum.
 MURAT Ü –Babanız Saffet Tonguç çok eski yıllarda siyasetin odağında olan bir insan.Siz de Menderes döneminden beri siyasetin içindesiniz.Neden aktif olarak siyasetin içinde yer alarak Kırım’ı yaşatmayı düşünmediniz?
İSMAİL T –Biz bir kere siyasetin içinde değiliz. 
MURAT Ü –Ama diyaloglarınız Adnan Menderes'e kadar dayanıyor.
İSMAİL T –Evet ama,Demokrat Parti zamanında Türkiye’de kahveler bile ayrıldı.Bakkal dükkanı müşterileri bile ayrıldı.
MURAT Ü –O sıkıntılı dönemleri biliyorum.
İSMAİL T –O sıkıntı vardı.O zaman bizi Babamız rahmetli Saffet Tonguç
Topladı.Biz burada Kipa gibi çalışıyorduk ve inanın bütün müşteriler bize geldi.O zaman bile ticareti kullanmış olduk.Onun için biz pek siyasi hayat yaşamadık.
MURAT Ü –Ama diyaloglarınız kuvvetli.Sürekli hükümet ilişkilerinin içinde oldunuz.
İSMAİL T –Siyaset içinde olmadık ama,demokrat parti zamanında demokrasinin önüne geçilince 1963 yılında babamızın dostu Kani yılmaz’ın desteğiyle belediye siyasetinin içinde olduk.Genel siyaset değil,yerel yönetimlerde siyasette var olduk.
MURAT Ü –Damadınız Kastamonular dernek başkanı Murat Çalık aldı başını gidiyor,yeniliğe doymuyor.Neden Kırım Kültür derneği bu kadar faal değil?
İSMAİL T –Bizim damat bey bir kere çok faal.Bizim de bu meyanda yaşımız geçti.83 yaşındayım.Onun gibi çalışma imkanımız olmuyor.
MURAT Ü –Ama gençleri yetiştirebilirsiniz.
İSMAİL T –Kırım derneği bana 20 bin liraya mal oluyor.Dışarıda bir yer tutmaya kalksam,en aşağı 800 lira.Bir adam bugün bin lira.Dernekçilikte üye ücreti alınamıyor.Biz kendi cebimizden yeter ki yaşasın ve hizmet yapalım diye çaba gösteriyoruz.Merkez de beni bu konuda takdir ediyor.
MURAT Ü –Yine aynı konuya geleceğim,damadınız sosyal etkinlikte çok faal.Siz de bu tür etkinlikler yapmayı düşünüyor musunuz?
İSMAİL T –Bize tesir etti.Onun yaptığını yapmamız mümkün değil.Farklı bir çalışma ama bizi kamçıladı bu konuda.Biz de bu tür çalışmalar yapacağız.