Çorlu ve Çerkezköy'deki fabrikaların bıraktıkları kimsayal atıklar, Çorlu Deresi'ni zehir deresine dönüştürdü. Kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan ve kirlilik nedeniyle içinde canlı türü yaşamayan derenin suyundan içen, kedi,köpek ve küçük ve büyükbaş hayvanlar telef oluyor.
TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde yaklaşık 75 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi'nden geçen ve fabrika atıkları nedeniyle çevresine ağır kokular yayan ve sim siyah akan Çorlu Deresi mahalle sakinlerini canından bezdirdi. Dere temizliği yapılmayınca çok sayıda vatandaş oturduğu evlerini satılığa çıkartarak başka yerlere taşınmaya başladı.
Çorlu ve Çerkezköy'deki fabrikaların bıraktıkları kimsayal atıklar, Çorlu Deresi'ni zehir deresine dönüştürdü. Kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan ve kirlilik nedeniyle içinde canlı türü yaşamayan derenin suyundan içen, kedi,köpek ve küçük ve büyükbaş hayvanlar telef oluyor. Derenin geçtiği 75 bin kişinin yaşadığı Sağlık mahallesi'nde ise vatandaşlar isyan bayrağını çekti. Yıllardar derenin bu şekilde aktığnı ve yetkililerin önlem almadığını öne süren çok sayıda vatandaşlar, evlerini satılığa çıkarttı ve başka mahallelere kiracı olarak taşındı.
Derenin mahalleden geçmesinin çok büyük şanslıklık olduğunu belirten Sağlık Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Akpolat, "Burada yaşayan insanların çoğu evlerini satıp gitmek istediğini söyledi. Çorlu Deresi mahallenin en büyük sıkıntıların başında geliyor. Özellikle geceleri dereye bırakılan kimyasal atıkların kokusu nedeniyle mahalleye giremezsiniz. Camları açamıyoruz,bir misafirimiz geldiği zaman, 'burası neresi, nasıl bir yerde yaşıyorsunuz?' diyor.Suyun rengine baktığınızda zaten neyin ne olduğunu daha iyi görebiliyorsunuz. Buranın böyle olması durumunda nasıl bir yaşam beklenir onu da yetkililere sormak lazım. Muhtarlık olarak bize gelen şikayetleri biz ilgili makamlara iletiyoruz.Daha önceleri bölgede milletvekilleri incelemeler yaptı ama değişen hiçbir şey olmadı." dedi.
KÖPRÜ TEKLİKE SAÇIYOR
Muhtar Akpolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çorlu deresinin üzerinde bulunan ve Sarılar köyüne bağlantı yolu olarak kullanılan köprü her yağmur yağışı sonrasında hasar görüyor.Bu yol genelde traktör yolu ve Sarılar köyüne kestirme yol olarak kullanılıyor.Ancak yoğun yağmur yağışı sonrasında köprüde yoğun pislik birikiyor buda su kanalının tıkanmasına neden oluyor.Daha sonra ise taşkın meydana geliyor. Buda yolun hasar görmesine ve yolu kullanılmaz hale getiriyor. Bu yolu kötü olduğu gören vatandaşlarımız ise buna rağmen karşıdan karşıya geçmek için bu yolu kullandıklarında büyük tehlikeye neden oluyor. Bunun bir örneğini geçtiğimiz yıllarda gördük 19 yaşında bir genç evine su almak için köprüden gittiği sırada dere düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Bunun için bu köprü ve yolun tekrar şiddetli yağışlarda hasar görmeyecek şekilde yapılması gerekmektedir."
EVLER SATILIK ALAN YOK
30 Yıldır aynı mahallede oturan 58 yaşındaki Yaşar Aydın, çevresine ağır kokular yayan dere nedeniyle artık evlerini satıp buralardan gitmek isteğini söyledi. Aydın, "Buradan artık gitmek istiyoruz.Belediye hiç dere ile ilgilenmedi. Nerede ne kadar çöp ve pislik var ise bunların hepsi buraya atılıyor. Kurban bayramında bütün hayvan pislikleri buraya atıldı.Buranın kokusundan geçilmez hale geldi. Mahalledeki tüm yaşayanların hepsi evlerini satıp buradan rahatsız oldukları için gitmek istiyorlar. Dere nedeniyle çoğu insan hastalıktan şüpheleniyor. Ama burada yaşayan insanlar maalesef kimsenin umurunda değil. Ben dahil evimi ucuz pahalı satılığa çıkardım ancak alıcı yok. Zehir akan dereye bir çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.