info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çorlu Özel Şifa Hastanesi Psikolog Ceyda Dülgar, çocuklara tuvalet eğitiminin 24-36 aylar arasında verilmesi gerektiğini söyledi.

Çorlu Özel Şifa Hastanesi Psikolog Ceyda Dülgar, çocuklara tuvalet eğitiminin 24-36 aylar arasında verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda bilgi veren Dülgar, tuvalet alışkanlığı kazanmanın, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir yeri olduğunu dile getirerek, "Tuvalet alışkanlığı, çocuğun bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan, kendi başına bu beceriyi kazanmasıdır. Çocuklara tuvalet alışkanlığını kazandırmak için ilk olarak anne ve babanın hazır olduğu bir dönemde başlanması büyük önem taşır. Çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanabilmesi için fizyolojik olarak kas gelişiminin tamamlanmış ve gelişimsel olarak kendini ifade becerilerinin kazanılmış olması, psikolojik olarak da sağlıklı bir döneminde olması gerekir. Çocuğun tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. 48 aya kadar verilmesi gerekir" dedi.
 
Psikolog Dülgar, çocuğa kendini hazırlamadığı ve fizyolojik olarak gelişimini tamamlamadığı dönemde tuvalet eğitimi vermenin çocukta gelişebilecek bazı ruhsal sorunların başlamasına neden olabileceğini kaydetti.
 
Dülgar, "Aynı şekilde çocuğun tuvalet eğitimi için, zamanı gelince kendi söyler diye bırakmak hem çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara neden olabilir. Bu yüzden çocuğun tuvalet eğitimine başlayabilmek için, çocuğun yürüyor olabilmesi, isteklerini kelimelerle anlatabilmesi, söylenenleri az da olsa yerinde getiriyor olabilmesi, günde çocuğun altının 2-3 saat kuru kalıyor olması ve çocukta fiziksel bir rahatsızlık olmaması durumunda tuvalet eğitimine hazır olduğu düşünülebilir. Fakat çocuğun sosyal yaşamında önemli bir değişiklik varsa yeni kardeş, yeni ev, yeni bakıcı, gibi durumlarda, anne ve baba kendisini gergin ve hazır hissetmiyorsa, yeterli zaman ayıramayacağını ve ilgi gösteremeyeceğini düşünüyorsa tuvalet eğitimine başlamak için uygun zaman olmayabilir. Bu durumda beklenmesi daha uygun olabilir" diye konuştu.
 
Tuvalet eğitimin başlangıcında çocuğun anne-baba ile tuvalette bulunmasına oyun oynamasına izin verilmesi gerektiğini belirten Psikolog Dülgar, çocuklarda tuvalet eğitim süreci başlarken yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Tuvalette çocuğun oyuncağını tuvaletini yaptırması gibi oyunlar oynamasına izin verebilirsiniz. Bu dönemde çocuğa bol, kolay ve rahat çıkartılabilen giysiler giydirilmelidir. Çocuğun odasına ya da tuvalete oturak konularak incelemesine ve oturağın kendine ait olduğunu anlamasına yardım edilmelidir. Çocuğun günde bir kez giyinik olarak oturağa oturması sağlanmalıdır. Oturağa bu şekilde alıştırılmalıdır. Bu şekilde oturağı tanıdıktan sonraki günlerde, çocuğun giysilerini çıkartarak oturağa oturması sağlanmalıdır. Bu aşamalarda korkuları varsa, oturağa oturmak istemiyorsa, kesinlikle zorlanmamalıdır, kendi isteğiyle oturması çok önemlidir. Eğer oturmuyorsa biraz daha zaman verilmelidir"
 
Çocuğun tuvaleti geldiğinde oturağa oturması konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Psikolog Dülgar, çocuğun her gece yatmadan önce tuvalete götürülmesi gerektiğini belirtti.
 
Dülgar, "Tuvalet eğitiminin tamamlanması çocuktan çocuğa değişir. Fakat çocuğun 5 yaşına kadar altını ıslatmamayı, 4 yaşına kadar da altını kirletmemeyi öğrenmesi beklenir. Tuvalet eğitimi sürecinde geri dönüşler yaşanabilir. Bu durumda eğitime bir süre ara verilmelidir. Ama bu süre çok uzun olmamalıdır. Endişelenmeyin. Sabırlı olunmalıdır" dedi.
 
Psikolog Dülgar, Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırma aşamasında anne ve babalara şu önerilerde bulundu: "Tuvalet alışkanlığı kazandırılmaya başlamadan önce, anne-baba hazırlıklı olmalıdır. Tuvalet eğitimine ne zaman, nasıl başlanacağı, ne gibi malzemelerin gerekli olduğu vb. konularda konuşmalı ve bu malzemeleri çocuk için almalıdır. Tuvalet eğitiminin her aşamasında çocukla konuşulmalıdır ve yanında olduğunuzu bilmelidir. Tuvalet eğitiminin her olumlu aşamasında çocuk takdir edilmelidir. Tuvalet alışkanlığı kazandırırken çocuk ara sıra altını ıslatabilir. Çocuk kaslarını kullanmayı öğrenirken kaçırmalar normaldir. Bu durumda çocuğa kızılmamalı ve ceza kesinlikle verilmemelidir. Çocuk tuvaleti geldiği zaman haber verdiğinde ya da kendisi gidip oturağına yaptığı zaman çocuğunuzu ödüllendirin. Bu illaki maddi bir ödül olmayabilir. Bu bir öpücük bir gülümseme güzel bir söz olabilir. Çünkü ödüllendirilen davranışların tekrarlandığını unutmayalım. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak için bu dönemde çocuğa anne-babanın ilgi ve sabır göstermesi gerektiğini bilmelidir.