ÇİFTÇİ, TOPRAĞINI BEYZADELERE SATMAK ZORUNDA KALDI
Geçtiğimiz yıl, yem fiyatlarının % 10 arttığını, et fiyatlarının ise % 20 oranında düştüğünü ifade eden Öztrak, “Ayçiçek geçen yıl 1.50 lira idi. Bu yıl fiytlar 1 TL’nin altına düştü. Şu anda fiyatlar, 1.05 TL civarında. Mazot %12 arttı. Ayçiçek fiyatları ise %30 düştü. Çiftçinin yapacağı tek şey var. Arazisinin tapusunu, traktörünün ruhsatını bankaya vermek. Eskiden, her çiftçinin kapısının önünde traktörü ve en azından serçe arabası vardı. Bu hükümet onları da geri aldı. Çiftçi, şimdi bununla da kalmadı, toprağını beyzadelere satmak zorunda kaldı” diye konuştu.
HÜKÜMETE ÇEŞİTLİ ÇÖZÜMLER ÖNERDİK
Hükümete seslerini duyuramadıklarını da ifade eden Öztrak, “Onlara çeşitli çözümler önerdik. ‘Referans fiyatına geçin’ dedik, yada ‘ithalatı yasaklayın’ dedik. ‘Birebir yapın’ dedik, yada ‘Primi 50 kuruşa çıkarın’ dedik.
Primi 50 kuruşa çıkarmanın maliyeti 175 milyon civarında. Çiftçinin sesini dinleyen yok ki. Onların kafalarındaki tek şey Suriyeli sığınmacılar. Onlara 2.5 milyar dolar harcandı. Ancak çiftçimize çok görüyorlar.
EKİLİ AYÇİÇEK ALANLARI 6.5 İSTANBUL ARAZİSİ KADAR AZALDI
Son 10 yılda ayçiçeği ekim alanları 3,4 milyon hektar azaldı. Bu, 6.5 İstanbul’un arazisi kadar yapıyor. Sütün fiyatı 1 TL. Çok yüksekmiş gibi desteği de düşürmüşler. 1 kg. Yem de 1 TL. 30-35 kg.yem verip çiftçimiz o kadar süt alıyor. Kârı nerede?
2-3 yıl önce hayvan desteği, kaliteye göre veriliyordu. Burada Trakya çiftçisine haksızlık yapıldı. Çünkü en kaliteli süt Trakya’da üretiliyor. Şimdi destek hayvan başına veriliyor. Ne olacak? Şavrole, limuzin diye hayvan çeşitleri ihtal edildi. Biz bunları araba markası zannettik. Meğer hayvan cinsiymiş.” şeklinde konuştu.
HER ÇİFTÇİNİN HÜKÜMETTEN 12 BİN 500 TL ALACAĞI VAR
2004 yılında AK Parti Hükümetinin bir yasa çıkararak bunu 2007′de devreye soktuğunu da belirten Öztrak, “Gayri safi milli hasılanın %1′inin altında olmayacak şekilde tarıma destek vereceklerini söylediler. Ancak ne oldu biliyor musunuz? Bu, yüzde yarım oldu. Her çiftçiye bu nedenle, 12 bin 500 lira bu hükümetin borcu var.” sözllerine yerverdi.
28 EYLÜL’DE LÜLEBURGAZ’DA ‘ÇİFTÇİ MİTİNGİ’ YAPILACAK
“Ayçiçeği üreticisinin feryadını ne Trakya Birlik’in duyduğunu, ne de Ziraat Odalarının belli nedenlerden dolayı ses çıkaramadığını da anlatan Öztrak şöyle konuştu: “Hükümetin duyduğu yok. Neden? Çünkü sabah akşam Suriye’den bahsediyorlar. Biz de çiftçinin feryadını, haykırışının çınlamasını tüm Türkiye’ye ve hükümete duyurmak için 28 Eylül’de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı ‘Çiftçi Mitingi’ düzenleyeceğiz. Umarım oda başkanları da buna destek verirler. Burada ezilen sanayicinin, emeklinin, işçinin, memurun sorunlarını da dile getireceğiz.”