Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi, Toplum Sağlık Merkezi Hekimi Dr.Nurcihan Başkent, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Çerkezköy'de yapılacak olan yürüyüşe tüm Çerkezköylüleri davet etti.
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilen etkinlik kapsamında bilgi veren Çerkezköy Toplum Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Nurcihan Başkent, 3 Ekim Çarşamba günü Çerkezköy Tepe Emlak Konutları Piknik Alanı'nda saat 18.00'da yürüyüş düzenleneceğini söyledi.
Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkili olarak kutlanmasının önemine vurgu yapan Başkent, "Bu kapsamda 81 ilimizde İl Sağlık Müdürlükleri tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü haftası çeşitli etkinliklerle düzenli olarak kutlanmaktadır. Amacımız, hareketliliği yaşam tarzı haline getirmek" diye konuştu.
Toplumun büyük bir kesiminin hareketsiz kaldığına ve bunun da kronik hastalıkların görülme sıklığını arttırdığını kaydeden Dr. Nurcihan Başkent, "fiziksel hareketsizlikler dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlendi. Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılmaması ve giderek hareketsiz bir yaşam tarzı benimsenmesi, toplumda obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerinden biri olmuştur" dedi.
Fiziksel aktivitenin spor kelimesi ile eş anlamlı olarak algılandığını ve bununda toplumun büyük bir kesiminde bu şekilde anlaşıldığını söyleyen Başkent, "Oysa ki fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcamasıyla gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra,,egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilir" açıklamasında bulundu.
Dr. Nurcihan Başkent şunları söyledi: "Bakanlık tarafından yayımlanan 'Sağlıklı beslenelim kalbimizi koruyalım' araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranı yüzde 3,5'dur. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96.5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın amaçlarından birisi, toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir"