info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’dan Açıklama

Cem Vakfı Genel Başkanı ve Alevi Vakıfları Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Türk tarihinin yeniden yazılması gerektiğini söyledi. Doğan, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde düzenlenen 1. Uluslararası Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’na katıldı. Sempozyumda konuşan Doğan, "Türk tarihinin yeniden yazılması gerekiyor. Bunun yolu da Dersim’in tarihini bilmekten geçiyor" dedi.

Cem Vakfı Genel Başkanı ve Alevi Vakıfları Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Türk tarihinin yeniden yazılması gerektiğini söyledi.
Doğan, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde düzenlenen 1. Uluslararası Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumda konuşan Doğan, "Türk tarihinin yeniden yazılması gerekiyor. Bunun yolu da Dersim'in tarihini bilmekten geçiyor" dedi.
 
Dersim bilinmeden Türk tarihinin bilinmeyeceğini savunan Doğan, konuşmasında "1071 Malazgirt zaferinin 85 yıl öncesinde Türk kavimleri Dersim'e gelip yerleşmişlerdir. Dersim bilinmeden Türk tarihi bilinmez. 13. asırda Türk kavimlerinin Balkanlara göçü tarihi bir olaydır. İç Anadolu’da Konya Ovası'ndan Nevşehir'e kadar yüzlerce kilise vardır bu zamanda. Tarih, Ihlara Vadisi olarak bilinen bu topraklarda insanların katledildiğinden bahsetmiyor. Bu kadar Hristiyan'ın yaşadığı bu bölgede sorun yaşanmamıştır. Bunun sebebi ise bu süre zarfında buralarda Hacı Bektaşi Veli ve Mevlana Celalettin Rumi'nin olmasıdır. Sevgi ve hoşgörüyü yaşatmışlardır" dedi. 
Düzenlenen sempozyumun Türkiye'yi yönetenlere bir mesaj olmasını dilediğini söyleyen İzzettin Doğan “Türkiye'de Sünnilere tanınan haklar kadar, Lozan'da azınlıklara tanınan haklar kadar Alevi ve Bektaşilere haklar verilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Sempozyumda konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise, Türkiye'deki en büyük cemevinin Çorlu'da olduğunun altını çizerken, "Uzun yıllardan beri siyaset yapan biri olarak cemevinin Çorlu'da kurulmasına öncülük ettim" dedi. 
Başkan Baysan, Çorlu'nun Balkanlara açılan bir kapı olduğunu belirterek, "Çorlu Balkan Savaşları'nda da önemli bir köprü olmuştur. 1989 yılında Bulgar zulmünden kaçan soydaşlarımız için de önemli bir kapı olmuştur. Çorlu soydaşlarımızın en büyük göç noktası olmuştur. Bu göçlerde en büyük pay Alevi, Bektaşi vatandaşlarımız olmuştur. Buraya gelen soydaşlarımız ülkemizin çeşitli yörelerine geçiş yapmıştır" diye konuştu. 
Baysan, ayrıca düzenlenen 1. Uluslararası Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'na ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti iletirken, katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise konuşmasında, soy olarak Balkanlardan göç eden bir ailenin mensubu olduğunu belirtirken, "Bizim kültürümüzde sevgi vardır, hoşgörü vardır. Balkanlara göç eden Alevi ve Bektaşi dedeleri ellerinde tahta kılıçlarla sevgi ve hoşgörüyü buralara aşılamıştır. Türkiye'de Alevi ve Bektaşilerin eşit yurttaşlık talepleri var. Bu taleplerin karşılanması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti 76 milyon insanın eşit koşullarda görüldüğü bir ülke olmalıdır. Özellikle Balkanlardaki Türk İktisadi Kalkınma Ajansı'nın faaliyetleri ile Balkanlardaki soydaşlarımızı kucaklamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.