Başkan sözünde durdu
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, seçim öncesi söz verdiği gibi esnaf ve meslek odaları temsilcileriyle bir araya gelerek, 40 günlük çalışmalarını anlattığı bir toplantı gerçekleştirdi.
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ daki esnaf ve meslek odaları başkanları ile yönetim kurulu üyelerine başkanlık koltuğunda geçirdiği 40 günü değerlendirdi. Dalgıç, 29 Mart seçimlerini hatırlatarak, yüzde 46 lık oyla CHP den Tekirdağ Belediye Başkanı olarak seçilmesinin üzerinden 40 gün geçtiğini ifade ederek, "40 gün, göreve yeni gelmiş bir ekibin değerlendirilmesi için oldukça az bir süre. Başkanlığımın başlangıcına denk gelen Nisan ve Mayıs ayları bir çok toplantının yapılması dolayısıyla yoğun geçiyor. TRAKYAKENT, Çevre Hizmet Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, TRAKAB toplantıları, milli bayramlar, bir çok etkinlikler ve bazı haftalar bu döneme denk geliyor. Dolayısıyla Belediye Başkanı olarak bütün bu etkinliklerin hemen hemen tamamına katılmamız gerekti" şeklinde konuştu.
Dalgıç, toplantının istişare amaçlı olduğunu, esnaf, oda ve meslek temsilcilerinin öneri, istek ve eleştirilerini alarak halkın ne düşündüğünü bilmek istediklerini belirterek, kendilerinin görüşlerini önemsediklerini aktardı. Belediyeyi devraldıklarından beri durum tespiti yaptıklarını anlatan Dalgıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce de basın toplantısı yaptık. Toplantıda neyi devraldığımızı anlatmaya çalıştık. Önceki toplantıda asla enkaz edebiyatı yapmayacağımızı söyledik. Ama durup tespiti yapmamız gerektiğini de söyledik. Ne yazık ki tespitlerimiz devam ediyor. Borçlandığımız bir çok yerde bunun karşılığını aldığımızı ne yazık ki göremiyoruz. Örneğin, merkezdeki hal binasının taşınacağı yere ne yazık ki dünyanın yatırımı yapılmış. Şu anda o dükkanlar kullanılır halde değil. Taşınabilir halde değil. Onların da tekrar elden geçirilmesi, tadilatlarının yapılması gerekiyor. Bunun gibi daha bir çok borcun yapılış sebebi var, ama karşılığında bizim aldığımız yeterli kaliteli ürün yok. Yapılan yatırımların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor."
Belediyeyi teslim almalarının ardından kent merkezinde belediyeye ait alanlarda keşif gezileri yaptıklarını anlatan Başkan Dalgıç, özellikle hayvan barınağı, sebze ve meyve halinin yeterli kalitede olmadığını, mezbaha, asfalt şantiyesi ve su tesisatlarının da gözden geçirilmesi gerektiği kanısına vardıklarını aktardı.
Dalgıç, geçmiş yönetimin TRAKYAKENT toplantılarda etkisiz kaldığını iddia ederek, "Bildiğiniz gibi TRAKYAKENT 70 belediyelik bir birlik. Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan ın bazı belediyeleriyle ortak çalışmaları var. Ne yazık ki son 5 yılda çalışmalar yapılmamış. Biz TRAKYAKENT i daha aktif kullanmak istiyoruz. Bu nedenle de yapılan toplantılarda bunu ifade ettik. Karşılıklı ekonomik işbirliğinin artırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Dalgıç, göreve geldiği günden itibaren yaşanan yoğun toplantı ve ziyaret trafiğinden yakınarak, "Birkaç bin ziyaretçimiz bizi kutlamak için geldi. Yine bir o kadar randevu bekleyen, gruplar, dernekler ve kişiler var" dedi.
Tekirdağ ın imar durumuna da değinen Dalgıç şunları söyledi: "İmar durumunu ne yazık ki şehir planlamacıları kağıt üzerinde yapıyorlar. Çünkü biz, bir çok yerden gelen şikayetleri değerlendirmek için gittiğimizde, daha önceden farklı bir imar durumu üzerine değiştirilmiş bir imar durumu ve yapılan imarın da eskisinden daha farklı olduğu için de yeni yapılan binaların ya ileriye taşma ya yola tecavüz şeklinde eski hizanın kaybolduğu yerlerle karşılaşıyoruz. Bunlar gerçekten benim de içimi sızlatıyor. Ancak, bu tip yapılar imar değişikliği ve ruhsatlı olduğu için de herhangi bir şey yapma şansımız olmadı."
Dalgıç, kendilerini zorlayan önemli çalışmalardan birinin de sahil düzenlemesi olduğunu aktararak, "Çok sayıda esnaf arkadaşımız sahilde yer açmak istiyor. Bir çok kişi bize müracaat edip sahilde bir şey satayım diyor. Bizim herkese orada yer aç dememiz mümkün değil. Kiraz festivali sonrası sahil düzenlemesini hemen başlatacağız ve bu sahil düzenlemesi de Tekirdağ ın vitrini olan sahile yakışacak. Yani iki tuğla üzerine bir kalas koyup üzerine brandalar serip yada ip asıp satış yapayım anlayışını istemiyoruz. Çok daha düzenli ve tertipli bir satış yeri onlara hazırlayacağız. Sahilden yer talep edenlere İşgaliye ile değil, ancak kiralama yöntemiyle stantlar kurulacak." dedi.
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, çöp ihalesinin kanundaki değişiklikler nedeniyle iptal edildiğini ve yakın bir tarihte tekrar yapılacağını da hatırlattı. Dalgıç, seçim öncesi verdikleri sözlerden birinin de bilgi sisteminin kurulması olduğunu ifade ederek, "Göreve gelir gelmez muhtarlarımıza yazı yazdık. Mahallelerde yaşayan, özürlü, yardıma muhtaç ve yatalak hastaların tespiti ile başlayan bir sürecimiz var. Öncelikle onların yardımlarına başladık. Asıl amacımız kent bilgi sistemini tümden kurmak. Bunu sağlamak için İstanbul da hizmet veren firmalar var. Onlardan biriyle görüşme şansımız oldu." diye konuştu.
Kiraz Festivali çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Dalgıç, komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü, bazı sanatçı isimlerinin şekillendiğini, festival alanının ve kurulması düşünülen stantların ne olacağı konusunda karara varıldığını söyleyerek, yarın Festival Komitesinin bir toplantı gerçekleştireceğini, festival çalışmalarının son toplantıyla netlik kazanacağını vurguladı.
Dalgıç ın konuşmasının ardından toplantıya katılan esnaf, oda ve meslek gruplarının temsilcileri görüşlerini açıklayarak çeşitli sorular sordular. Görüş ve sorular bölümünde üzerinde en çok durulan konu TRAKAB ve İMP nin hazırladığı planlar oldu. Toplantıya katılan meslek ve oda temsilcilerinden çoğunluğu hazırlanan planların Trakya aleyhine şekillendirildiğini vurguladılar. Bazı konuşmacılar da, seyyar satıcılar ve kermeslerin varlığından duyulan şikayetleri ileterek konuya çözüm bulunması gerektiğini aktardılar.