info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Balabanlı Köyü Taş Ocağı Protesto Toplantısı Yapıldı

Muratlı ilçesine bağlı Balabanlı köyünde taş ocağı için ret toplantısı yapıldı

 

Toplantıda, muhtarın bu konuda belgeler ibraz edip, bazı firmalara ithamları şok ediciydi. Basın toplantısında açıklama yapan köy muhtarı İsmail Hacet,“Ben, Muratlı ilçesi, Balabanlı köyü muhtarı İsmail Hacet. Bugün, burada toplanmamızın sebebi olarak, köyümüze büyük sorun teşkil eden taş ocağı açılması ile ilgili, köylümüz ve siz sayın basın mensuplarını bir araya toplama gereğini duyduk. Köyümüze yaklaşık 15 yıldır taş ocağı açmaya çalışıyorlar.2009yılında,Martın 29’unda muhtar oldum. O günden bu güne her 5-6 firmanın taş ocağı için beraber hareket ettiği fakat müracaatları tek tek yaptıklarını gördük. Birinin müracaatının fesih olduğu, onun akabinde diğerinin devreye girdiği durum,2012 yılına kadar geldi.2009’da müracaat eden Ayhanlar yol ve asfaltlama A.Ş. adlı Gebze adresli firmanın, o yıllardaki müracaatında 2010 yılında köyümüzde, halkımızı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Tabi ÇET sürecinden sonra. Fakat aynı firmanın tekrar ikinci müracaatları söz konusu oldu. Bu müracaata istinaden, o iş günü süreci içerisinde gereken itirazlarımızı yaptık. Fakat aynı firmanın müracaatında, farklı dosya numaralarıyla tekrar müracaat etmesi sonucunda, her müracaat için ayrı ÇET toplantısı yapması, ben ve halkım tarafından beklentisi vardı. Bunun yapılmaması beni üzdü. Bununla ilgili ben, Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne gittim.2009’da Ayhanlar yol ve asfaltlama A.Ş. ile ilgili köyümüzde ÇET toplantısı yapıldı fakat 2012 müracaatında halkı bilgilendirme toplantısının yapılmadığını sordum. Çevre ve şehircilik müdürlüğü tarafından bana, bir firmanın, ilk müracaatında ÇET toplantısı yapıldığı için, ikinciye gerek olmadığı, kanunun buna gerek duymadığını söyledi. Hala merak etmekte ve cevabını öğrenmiş değilim. İnşallah bundan sonraki süreçte takip edeceğiz.
 
Bu arada il Çevre ve Orman Müdürlüğünün, “Tekirdağ ili Muratlı İlçesi, Balabanlı köyü mevkii, 259/203 ruhsat numaralı sahada bulunan Ayhanlar yol asfaltlama ve ticaret A.ş. tarafından kurulması planlanan Bazalt ocağı ve kırma tesisi ile ilgili proje için ÇET raporu hazırlanması gerektiği kanaatine varılmıştır.”Yazısı 12-03-2010 tarihli bilgilerinize arz olundu. Bu, o zamanki verilen ama benim sorduğum, ikinci süreçteki her bir dosyanın, aynı ilk dosya gibi olması gerektiği, halkın bilgilendirme toplantısı içinde oldum ama yapılmadı. Ben dördüncü yıldır muhtarım ve biz bu taş ocağını istememekteyiz. Açılması ile ilgili her yıl, bazen bir firma bazen birkaç firma arka arkaya müracaatta bulunmuştur ama biz açılmasını istemiyoruz.945 dekar meramız var. Devlet destekli 160 büyükbaş 1300 küçükbaş hayvanımız var. İşlenebilir topraklarımızı içine alan, esas bu projenin müsebbibi Ayhanlar yol asfaltlama A.Ş. olup projenin tamamı üç parçadır. Tamamı 250 dekar olan bölgeyi farklı koordinatlarla talep ettiler. Biz de bunu görsel olarak tespit edip gittik, anlattık. Bizim gölet ve daha birçok projemiz var ama şevkimizi kırdılar.”dedi.
 
Muratlı Hizmet gazetesi imtiyaz sahibi Kamil Baştuhan’ın, basına gösterilen belgede 14-06-2010  tarihinde ÇET BİLGİLENDİRMESİNİN Çevre ve orman bakanlığının yazısını okuması üzerine tekrar bir açıklama yapan İsmail Hacet, “11-09-2012 de Ankara’ya gidiş-dönüşümde, yazdığımız dilekçe. ÇET sürecinde yine ayrı ama bu farklı bir dilekçe. Okuyorum, “ 11-09-2012,aldığımız duyumlara göre otobüsle Ankara’dan insan getirip, Tekirdağ-Muratlı ilçemizde kahvehane kiralayıp, Balabanlı köyü adına halkı bilgilendirme toplantısı yapılmış, imza toplanmıştır. Bu konunun araştırılıp, tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz. Gereğinin yapılmasını saygılarınıza arz ederim. DİYE YAZI YAZDIM VE BU YÜZDEN MEDYADAN YARARLANMAK İSTİYORUM.”DEDİ.
 
Bu arada görüşlerine başvurulan köylülerin toplantıya çekimser olması ve soru üzerine, devlet destekli hayvancılığa zarar vereceği için taş ocağına karşı olduğu gözlenirken, belge ve yazışmalardaki tutarsızlık bu sorunun çok sorunlara gebe olacağının sinyallerini verdi.
Kaynak : Murat Üretkin