Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve pek çok önemli isim Çalıştay’a katıldı. Bağcılık, üzüm ve ürünlerinin öneminden bahsedilen Çalıştay’da yapılanlardan ve planlamalardan bahsedildi. Çok sayıda Öğretim görevlisi, Profesör ve Bilim Adamının katıldığı Çalıştay’da Bağcılığın Önemi vurgulandı.
Türkiye’nin GSMH’nın %8’ini Tarımsal GSMH oluşturduğu bildirildi. Ayrıca Türkiye’nin dış ihracatı geliştiren bir Ülke olması hedeflendiği ve 188 Ülkeye ürün ihraç ettiği açıklandı.
Başta Trakya’nın olmak üzere Tekirdağ ve çevre illerin, Türkiye kapsamında en çok üretim alanı olan Bağcılığın önemini vurgulamak ve aynı zamanda, Cumhuriyetin 100.Yılı’nda bağcılık sektöründe en yüksek hedeflere çıkmak amacıyla düzenlenen “Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı gerçekleştirildi.
Dün sabah saat 10:00’da Ramada Otel’de başlayan Bağcılık Çalıştayı’na, Başta Vali Ali Yerlikaya olmak üzere birçok önemli isim katıldı.
Trakya’daki bağ alanları, üzüm üretim miktarlarının öneminden bahsedildiği Çalıştay’da, sosyoekonomik büyüme ve bağcılık alanında ki gelişmelerden de bahsedildi.
Öte yandan bu değişimlerin, geliştirilmek ve hedeflenen vizyon ile uyumlu olması için çalışmaların yapıldığı ve bunun Ülkesel anlamda büyük katkılar sağlayacağı da konuşuldu.
Trakya Bölgesinin Kıtalararası önemli bir stratejik konumda olması, Güçlü bir karayolu altyapısı olması, liman ve havayolu ulaşım noktalarının fazla olması, AB sınırı, Üç denizin birleştiği tek nokta olması sebebiyle Trakya’nın öneminin vurgulandığı Çalıştay’ın açılış konuşmasını Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam gerçekleştirdi.
“TÜRKİYE, 28 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT DEĞERİNE SAHİP”
Sağlam açılış konuşmasında; “Çalıştayımızın konusunu oluşturan üzüm, ılıman meyve türleri içerisinde en fazla üretim miktarına sahip meyvedir. Dünya Bağcılık ve Şarapçılık Örgütü 2012 yılında Dünya’da 7,5 Milyon Ha Bağ alanında 69,1 milyon ton üzüm üretiminin gerçekleştirdiği bildirilmiştir. Ülkemizin Dünya Bağcılığı’na önem katan diğer bir özelliği de asma bitkisinin gen merkezlerinden biri olmasıdır. Dünyada yaklaşık 6000 yıllık tarihi olan üzüm yetiştiriciliği ile ilgili olarak ülkemizde bulunan ve milattan önce 2000’li yıllara ait olan kömürleşmiş üzüm çekirdekleri, Anadolu’daki asma – insan ilişkilerine ışık tutmaktadır.” dedi.
Daha sonra Çalıştay sürecinden bahseden Sağlam; “ Gıda ve Tarım Örgütü raporlarına göre üzüm, dünyada yaklaşık 28 milyar dolarlık ihracat değerine sahiptir. Ülkemizin bu ticari potansiyel içerisinde en fazla paya kurutmalık üzümlerimizle sahiptir. Türkiye en fazla kuru üzüm üreten Ülke olup Dünya pazarlarında yaklaşık % 40’lık bir paya sahiptir. Ülkemizde üretilen üzümün %52’si sofralık %38’i kurutmalık, %10’u ise şıralık ve şaraplık olarak değerlendirilmektedir.” Açıklamalarında bulundu.
Konuşmasının son bölümünde hedeflerden bahseden Sağlam; “ Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştay’ı ile Ülkemiz bağcılığında etkin olarak değerlendirmemiz gereken potansiyellerimizi ortaya koyarken, sorunlarımızdan uzaklaşıp hedeflerimize ulaşmak için yapılması gerekenleri ve koruyup geliştirmek zorunda olduğumuz temel değerlerimizi belirlemeyi amaçlamaktayız. Çalıştayımızın bir diğer amacı ise Cumhuriyetimizin 100.yılı için bir vizyon cümlesi oluşturmaktır.” Açıklamasını kullandı.
“HEDEF 2023 VİZYONU”
Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam’ın ardından kürsüye çıkan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ise yaptığı konuşmada; “Ajans olarak böyle bir projenin paydası olduğumuzdan büyük mutluluk duyduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz Ajans olarak böyle projeleri ortaya çıkarmak ve geliştirmek için destek veriyoruz. Bunlardan bir tanesini de sizlerle bugün paylaşıyoruz. Biz Ulusal Kalkınma Planı ile aynı doğrultuda gidiyoruz. Hedef 2023 Vizyonu’dur. Bu tür çalıştaylar bizim için çok değerlidir. Ajansımız da şu an 102 proje onay kapsamında ve imza aşamasındadır. 18 Milyon liradan fazla bir kaynağı hibe olarak bölgeye dağıtyor. Çalıştay’ın Tekirdağ’da yapılması bir şey fark etmez çünkü biz bölge için bir şeyler yapmak amacındayız. Hem bölgede hem Türkiyemiz’e bu çalıştay hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
“ÜLKE OLARAK 188 ÜLKE 1663 ÇEŞİT TARIM ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİYORUZ”
Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan ise “Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı” ile ilgili yaptığı konuşmada; “ Çalıştayımız 2 gün devam edecek. Üniversitelerimizin ve Araştırma Enstitülerimizin değerli bilim adamları, düzenleme ve kontrol görevini yürüten ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çiftçi örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katılıyor. Çalıştayımız da sektörün güçlü ve zayıf yönleri tartışılacak. Bir eylem planı hazırlanacak. Bu eylem planı da bizim bakanlığımıza, diğer bakanlıklara ve yetkili kuruluşlara iletilecek. Bağcılığın Türkiye için önemi tartışılamaz. Ben bakanlığımızın 2023 Vizyonu ile ilgili olarak bir şeyler söylemek istiyorum. 2023 Vizyonumuzda biz Tarım Bakanlığı olarak, gıda maddeleri konusunda dış ihracatı geliştiren bir Türkiye öngörüyoruz. Türkiye halen hazırda dış ihracatçı olan bir ülke ama biz bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Şu anda biz Ülke olarak 188 Ülke 1663 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz. Türkiye’nin GSMH’nın %8’ini Tarımsal GSMH oluşturuyor.” Açıklamasını kullandı.
“GELDİĞİMİZ NOKTAYA RAZI DEĞİLİZ DAHA İLERİYE GİTMEMİZ LAZIM”
Kürsüye son konuşmacı olarak gelen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise “Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı” ile ilgili olarak şu açıklamaları gerçekleştirdi; “ Bu Çalıştay 5-6 ay önce Mehmet Sağlam Bey’in bana sunduğu ve bir projeydi. Bu yapılırsa çok etkili olur diye heyecanla bize geldi ve bizde aynı heyecanla kendisine destek olduk. Ben fikiri ilk veren isim olduğu için Mehmet Sağlam Bey’e teşekkür ederim, bu heyecanın devamını temenni ederim”.dedi.
Sözlerine devam eden Yerlikaya; “ Gıda önemli bunun içinde üzümün ayrı bir yeri var. Üzüm, bağcılık Kuran’da 11 yerde geçiyor. Sayılan meyveler içinde bazen 1 bazen 2.sırada bulunuyor. Bu işle ve bunun bilim tarafınla uğraşan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, çok şanslılar. Biz Tekirdağ olarak Üzüm bağları açısından ve alan bakımından 5. sıradayız. Miktar açısından da altıncıyız. Bu sektöre hizmet açısından ve lokasyon olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızı tebrik ediyoruz. Şu an için geldiğimiz noktaya razı değiliz daha da ileriye gitmemiz lazım.” dedi.
Daha sonra Otel önünde fotoğraf çekilmesinden sonra Sunumlara ve sonrasında ise Öğle yemeğine geçilirken, akşam saatlerinde Çalıştay grup çalışmaları son buldu.
Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştay’ının bugün akşam saatlerine kadar devam edeceği bildirildi.