info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayçiçek Üreticisi Endişeli

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, ayçiçeği üreticisine bir darbe de taban fiyatlarından geldiğini bildirdi.

Çiftçinin ürününün maliyetleri bile karşılamadığını söyleyen Yüceer, “Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinin taban fiyatı 1.4 TL iken, hatta yağ oranına göre fiyat 1.6 TL’ye kadar çıkarken, bu yıl diğer bölgelerde açıklanan taban fiyatları 1 TL’nin altında kaldı. Bin bir çileyle üretmeye çalışan Trakyalı çiftçimiz, endişe içerisinde kendi bölgesinde taban fiyatlarının açıklanmasını bekliyor” dedi.

HASAT HAYIRLI OLSUN
 
Trakya denince akla ayçiçeği, ayçiçeği denilince de akla Trakya geldiğini kaydeden Tekirdağ CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Çiftçimizin büyük bir umutla beklediği, ülkemizin bitkisel yağ tüketiminin yüzde 70’ini karşılayan ayçiçeği hasadı başladı. Öncelikle ayçiçeği hasadının bölgemize ve Tekirdağımıza hayırlı olmasını, üreticimize bol kazançlar getirmesini diliyorum” açıklamasını yaptıktan sonra şunları söyledi:
 
 
HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR
 
“Bu yıl kurak geçen Temmuz ve Ağustos ayları nedeni ile rekolte beklentisi gerçekleşmeyen çiftçimize, bir darbe de maalesef taban fiyatlarından geldi.Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinin taban fiyatı 1.4 TL iken hatta yağ oranına göre fiyat 1.6 TL’ye kadar çıkarken, bu yıl diğer bölgelerde açıklanan taban fiyatları 1 TL’nin altında kaldı. Taban fiyatlarının açıklanmasını bekleyen Trakya çiftçisi tedirgin ve endişeli. Geçtiğimiz yıla göre maliyetleri katlanan ve umudunu ayçiçeğine bağlayan üreticimizin hasat sevinci, yerini hayal kırıklığına bıraktı.”
 
DESTEK HİÇ ARTMADI
 
“Hükümet tarafından son 3 yıldır ayçiçeğine, üreticimizin sadaka olarak nitelendirdiği kilo başına 24 kuruş destek verilmektedir. Ayçiçeğine destek son 3 yılda neredeyse hiç artmadı” diye açıklamasını sürdüren CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Ayçiçeği çekirdeği ve ham yağ ithalatındaki kotanın kalkmasından dolayı fiyatlar düştü. Önlem alınmasını isteyen çiftçimiz, geçmiş yıllardaki gibi ithalatta referans fiyat uygulanmasını, birebir uygulaması getirilmesini, (1 kg içeriden, 1 kg dışarıdan) kilogram başına prim desteğinin en az 50 kuruşa çıkarılmalısını beklemektedir” dedi.
 
TARIM UÇURUMUN KENARINDA
 
Son 10 yılda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında yaşanan büyük artış, üreticiyi mağdur ettiğini; uygulanan çarpık politikaların, bu politikalardaki ısrarın ve plansızlık nedeniyle çiftçileri yoksulluğa ittiğini ve tarımı uçurumun kenarına getirdiğini belirterek şunları söyledi:
 
KREDİLERİ GERİ ÖDÜYEMİYORLAR
 
“Borç batağına saplanan çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmekte, haciz-icra kıskacına alınmaktadır. Tarımda kullandığı girdilerin mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik bedelini karşılayamayan çiftçilerimiz, aldıkları kredileri geri ödeyememektedir.
Hasat zamanı ürün çiftçinin maliyetini bile karşılamamakta, çiftçimizin gelecek yılki ürünü de ipotek altına alınmaktadır. Alın terini emeği ile yoğuran, bin bir zorlukla ve fedakârlıkla üretmek için gecesini gündüzüne katan çiftçimiz, dünya ülkelerinin üretim girdilerinin ucuz, bizim üretim girdilerinin yüksek olması sebebiyle dünya pazarıyla rekabet edememekte, emeğinin karşılığını alamamaktadır.
 
DIŞA BAĞIMLI ÜLKE HALİNE GELDİK
 
Dünyada tarımın giderek daha stratejik bir önem kazandığı günümüzde, AKP iktidarı döneminde tarım ürünlerinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı her geçen gün artmaktadır. Ancak, bir an önce korumacı, teşvik edici önlemler alması gereken iktidar, sorunlara uzaktan bakmakla yetinmekte, çiftçimize üvey evlat muamelesi yapmaktadır.
 
ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ
 
Sonuç olarak ayçiçeği, özellikle yağ açığı olan ülkemiz için vazgeçilmez bir bitkidir. Bu nedenle çiftçi desteklenmeli, devlet gerekli önlemleri almalı, yüksek girdiler altında çiftçimiz ezdirilmemelidir.
Bin bir çileyle üretmeye, evine ekmek götürmeye çalışan çiftçilerimize bol, bereketli bir hasat dönemi diliyorum.”