info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Arıların Katili, Kaçak Kimyasallar Çıktı

Bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye de, son 5 yılda yaşanan toplu ölümler sebebiyle 100 binden fazla arı kolonisi yok oldu.

Bu durumu araştıran Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, katilin, Tarım Bakan- lığı'nın yasakladığı, ancak çiftçilerin kaçak olarak kullandığı kimyasal ilaçlar olduğunu tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen bakanlık, tohum ıslah projesi başlattı. 120 bin koloni arının yaşadığı Trakya'da 10 bin koloni arı korumaya alındı. Çiftçilere, üniversitede eğitim verilmeye başlandı.

Namık Kemal Üniversitesi'nin 5 yıllık araştırması, arı ölümlerinin ayçiçeği tohumuna uygulanan 'imidacloprid' adlı maddeden kaynaklandığını ortaya koydu. Tohumu haşerelerden koruyan maddenin, çiçeğe konan arıları zehirlediği belirlendi. Söz konusu kimyasal, ekosisteme zarar verdiği için hâlihazırda Türkiye dâhil dünyanın birçok ülkesinde yasak. İmidacloprid'in bal arıları üzerinde zehir etkisi yaptığının kesinleştiğini belirten arı uzmanı Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay şu bilgiyi veriyor: "Bu kimyasala maruz kalan arılar hemen ölmüyor. Salgı sistemi bozulup yön bulma yetenekleri kayboluyor."

Sorunu masaya yatıran Namık Kemal Üniversitesi, Tarım Bakanlığı, Arı Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası ve Önder Çiftçi Derneği'nin katıldığı toplantıda arıların kurtarılması için acil eylem planı hazırladı. Türkiye genelinde çiftçilerin zararlı kimyasalları kullanmaması için bilinçlenme kampanyası ve kayıpların en çok yaşandığı Trakya'da tohum ıslah çalışması başlatıldı. Bu çerçevede 'Trakya arısı' olarak bilinen 'Karniol' için koruyucu bir alan oluşturuldu. Yalıtılmış alanda arıların direncini geliştirme uygulamasına geçildi. Çiftçileri bilinçli üretim dersleri için üniversiteye davet ettiklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü de uyarıda bulundu: "Zehirli kimyasalların kullanımı acilen önlenmeli. Bitkisel üretimde verimliliği yüzde 40 artıran tozlaşmayı sağlayan arıların yok olması, tarımı da olumsuz etkileyecek."