info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Arıları Öldürme, Verimini Düşürme

Muratlı İlçe Tarım Müdürlüğünden Anlamlı Girişim

Muratlı Kaymakamlığı yönetiminde,Muratlı ilçe tarım müdürlüğünün gerçekleştirdiği ve dünyada bir ilk olan “arıyı öldürme,verimini düşürme”kampanyası kapsamında,köylüleri bilgilendirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.Muratlı İlçe Tarım Müdürü Ertekin Günaçtı’nın mesai bitiminde evde istirahat etmek yerine,köy köy dolaşarak çiftçileri bilinçlendirmesi,köylüler tarafından da büyük takdirle karşılanıyor.Muratlı ilçe tarım müdürü Ertekin  Günaçtı,bu konuda çiftçilere yaptığı açıklamada;
“Arı, her yönü ile insanlığa ve doğaya faydalı bir böcektir.  Arının poleni,  zehri ve balı pek çok hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
 
 
Arı balı, bakteri oluşumunu engeller. Arı zehri günümüzde kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç yapımlarında sık sık kullanılmaktadır. Arıların en büyük faydalarından birisi, bahar mevsiminde ağaçları ve çiçekleri döllemesidir. Bal arıları vasıtasıyla tozlaşma sonucu ürünlerde %30-40 verim artışı meydana gelmektedir. Arı ürünleri olan; Arı Sütü, Arı Poleni ve Propolis insan sağlığı için çok faydalı doğal ürünlerdir.  
Son yıllarda bölgemizde çeşitli nedenlerden dolayı arı kayıpları yaşanmaktadır. Bu nedenlerden biri de tarım ürünlerine bilinçsizce kullanılan zirai mücadele ilaçlarıdır. Özellikle bazı kanola üreticilerimizin çiçeklenme döneminde Lahana Böceği’ne karşı tavsiye dışı kullandıkları zirai ilaçlar ile bazı buğday üreticilerimizin Mayıs ayının ilk haftalarında buğday çiçeklenme döneminde Pas Hastalığı ilacına, yasak olmasına rağmen Ergin Süne’ye karşı kullanılan böcek ilacını karıştırmaları sonucu bal arılarının ölümlerine sebebiyet verilmektedir.  Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla İlçe Müdürlüğümüz “Arıları Öldürme, Verimini Düşürme” sloganıyla eğitim çalışmalarına başlamıştır. 
İlkbaharda ilk çiçek açan kültür bitkisi kanoladır. Çiçek açan kanola tarlaları arı kolonileri için mükemmel bir beslenme ve üreme ortamıdır.
Arılar için faydalı olan, çiçeklenme dönemindeki kanolaya, halk diliyle Lahana böceği olarak bilinen   zararlıya üreticiler böcek ilacı kullanmaktadır.
 
Kanola üreticisi lahana böceği ile mücadelede;  , Lamda-Cyhalothrin ve cypermethrin etkili maddeli ilaçları arıların kovanlara döndüğü akşam saatlerinden sonra kullanırlarsa, bu ilaçlar arıların vücutlarına değmediğinden  dolayı zarar vermez.  Fakat arıların çiçekte çalıştığı gündüz saatlerinde arı ile direkt temas ederse  arıları öldürür. 
Piyasada GammaCyholotrin, Beta cyhlotrin ve thiameth oxam etkili maddeli ilaçlar kanola üreticileri tarafından kullanılırsa sistemik ve sentetik ilaç olduğundan dolayı arının çiçekte olmadığı akşam saatlerinde kullanılsa dahi kalıcı etkiye sahip olduklarından arılara zararlıdır.
 Oysa arılarda Varroa parazitini control eden arıcıların da kullandığı Tau-fluvannilate etken maddeli ilaç aynı zamanda üreticiler tarafından kanolaya kullanıldığında lahana böceğini de kontrol etmektedir. 
Buğdayların çiçeklenme döneminde üreticiler  pas ilacına yasak olan ergin süne mücadelesi için  böcek ilacı karıştırdıklarında çiçekte olan bal arılarına zarar vermektedir.  Bu nedenle ergin süne mücadelesi yapılmamalıdır.
Atom fizikçisi Albert Einstein’in “Eğer arılar yer yüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.Arı olmazsa Döllenme, Bitki, Hayvan ve İnsan olmaz.”  Sözü unutulmamalıdır.”Dedi.
Muratlı Kaymakamlığı ve İlçe tarım müdürlüğünün çiftçiyi gelişen teknolojik ve tarımsal faaliyetler konusunda bilgilendirme çalışmaları artarak devam edecek.
Kaynak : Murat Ürtekin